De meeste mensen zijn dol op pizza, maar deze Elzasser variant is ook heel erg lekker! De ‘Tarte flambée’, ‘Flammekueche’ of ‘Flammkuchen’ is eigenlijk een soort witte pizza. Je vindt ‘m in de Elzas en de Duitse deelstaten Baden en Pfalz. De klassieke variant is een bodem van zeer dun krokant brooddeeg die belegd is met crème fraiche, spekjes en uien. Maar je kunt er ook eindeloos mee variëren. De oorsprong van de Flammkuchen ligt in het platteland. Bakkers testten met de Flammkuchen de hitte van een houtgestookte oven; klef dan was de oven te koud, verbrand, dan was de oven te heet. Een bijproduct dus eigenlijk. Maar wel een heel lekkere!
En hier het recept voor de Tarte flambée traditionelle (crème – oignons – lardons), dus met crème fraiche, uitjes en spekjes.
Ingrediënten (4 personen):
Voor het deeg:
- 350gr bloem
- 1 zakje droge gist
- 190ml water
- 2EL gesmolten roomboter
- Zout
Voor het beleg:
- 150gr crème fraiche en een klein beetje zure room (50gr)
- 125gr gerookte spekblokjes
- 1 flinke rode ui, halveren en in dunne ringetjes gesneden
- Versgemalen peper
- Nootmuskaat
- Knoflookteentje, geraspt
- Bieslook, fijngesnipperd
Bereiding:
- Maak eerst de deeg. Meng bloem, gist, water, zout en roomboter en kneed een paar minuten (of gebruik een deegmixer).
- Doe de bal deeg in een kom en laat de deeg een uurtje rusten onder een vochtige theedoek. Liefst in een warme tochtvrije ruimte.
- Verwarm de oven voor op 260°C (als je hoger kunt, doen!).
- Leg bakpapier op een ovenplaat.
- Bestrooi je werkblad met wat bloem. Rol de deeg flinterdun (!) uit en leg die op een ovenplaat of maak aparte ‘tartes’ per persoon; de klassieke vorm is ovaal en circa 20x35cm.
- Klop de crème fraiche en de zure room samen los en bestrijk het deeg er heel dun mee. Laat een randje onbesmeerd.
- Verdeel de spekblokjes en uienringetjes gelijkmatig over de deeg. Strooi en tot slot geraspte knoflook, versgemalen peper en een beetje geraspte nootmuskaat over.
- Bak de Flammkuchen in de oven. Kort en op hoge temperatuur bakken is het beste. De Flammkuchen is goed als de flinterdunne bodem lekker krokant is. Onze oven haalt max. 260°C en ik heb de heteluchtoven gebruikt. Bij die temperatuur heb je ca. 8-10 minuten nodig; op de gewone stand 12 minuten. Gaat je oven hoger (b.v. 280°C, dan zijn 5 minuten wellicht voldoende en bij 300°C ben je in 3-4 minuten klaar). Check regelmatig.
- Haal de Flammkuchen uit de oven en bestrooi met bieslook.
Tip: lekker als lunchgerecht of geef er voor een hoofdmaaltijd een lekkere frisse salade bij.
Wijntip: Tarte flambée komt oorspronkelijk uit de Elzas, dus drink er een lekkere witte wijn uit deze Noordfranse wijnstreek bij, bijvoorbeeld een pinot blanc of een riesling. Ook Duitse witte wijnen uit bijvoorbeeld Franken en Pfalz passen prima, zoals Sylvaner, Müller-Thurgau, Weissburgunder (pinot blanc) of Grauburgunder (pinot gris). Ik koos voor de fijne pinot blanc “Jules Geyl” van Domaine Bott-Geyl (€8,50 bij Henri Bloem). Sappig wit fruit met elegante zuren en aangename doordrinkfactor. Ook lekker bij asperges of een zomerse salade.
Variëren met Flamm
De Flammkuchen met spekjes en ui is een klassieker, maar er zijn tal van variaties mogelijk en je kunt er – net als bij pizza – gemakkelijk je eigen smaak en creativiteit op loslaten. Flammkuchen moeten echter niet te dik belegd worden; dat past niet bij de dunne krokante bodem. De meest gangbare varianten die je ook in de Elzas op de menukaarten vindt zijn:
- Flammkuchen gratinée: variatie op de klassieker met crème fraiche, ui, spekjes en kaas (b.v. geraspte Gruyère, Comté of Emmenthaler)
- Voor een Flamm Forestière: crème fraiche, ui, diverse soorten paddenstoelen en blokjes ham met Provençaalse kruiden. Ook deze variant kun je natuurlijk met Gruyère gratineren.
- Flamm Scadinavien: bak je basis-Flammkuchen met crème fraiche en ui bijna gaar, haal ‘m uit de oven en beleg met wat strookjes gerookte zalm en bieslooksnippers en bak de Flammkuchen nog een paar minuten af. Zo blijft je zal lekker sappig. Zonder spekjes uiteraard.
- Flamm Bretonne: met crème fraiche, champignons en garnaaltjes en/of coquilles.
- Flamm Chevrot: met crème fraiche, geitenkaas, plakken tomaat en Provençaalse kruiden.
- Flamm Munster: uiteraard, een variant met de Elzas-kaas Munster kan niet ontbreken! Ook hier met crème fraiche, spekjes en ui erbij.
- Flamm Roquefort: met de blauwschimmelkaas Roquefort.
- Flamm à l’Ail et Ciboulette: met crème fraiche, uit, spekjes, knoflook en bieslook.
- Flamm aux Escargots: met slakken.
- Flamm Choucroute – Monbéliard: met crème fraiche, uitjes, spekjes, zuurkool en de Monbéliard-worstjes uit Franche-Comté.
- Flamm Sucrée, de dessert-variant met b.v. crème fraiche, appel, suiker en kaneel en geflambeerd met Calvados of Cointreau. Geef er een bolletje vanilleijs bij en je hebt een geweldig dessert! Andere combi’s zijn bijvoorbeeld banaan-chocolade (al dan niet met Amaretto), bosbessen-amandelen, peer-choco of aardbei-vanille.
- Vegetarisch kan ook: met courgette en ui, met geitenkaas en paprika, of met geitenkaas, honing en vijgen, of rauwe spinazie, met tomaat en olijven.
- Gekkere of luxere varianten zijn bijvoorbeeld met eend (magret de canard), met slakken (escargots), met asperges en lamsham of met sjalot, paddenstoelen en foie gras. En dan is er nog de Flamm Tartiflette (of Tarte Flambée façon tartiflette), die is met een bodem van aardappelen.
Bon appétit!
Geef een reactie