Een heerlijke zomeravond op ons terras. Genieten van de vorig jaar uit Zuid-Engeland meegebrachte Nyetimber Classic Cuvée, Engeland’s beste mousserende wijn (Her Majesty drinkt ‘m zelf ook!), en bijpassende hapjes zoals asperges met een tomaten-paprika vinaigrette, blini’s met zalm en kaviaar, aardbeien (hoe Brits) en enkele roomkaasjes. High Bubbles, zeg maar. Lekker snaaien, babbelen en genieten.
Ik kende de Nyetimber al, en genoot er weer van, maar vond toch nog iets bijzonders op de fles: een speciale code die je op de website zeer gedetailleerde info over jouw eigen fles geeft wat betreft druivenrassen, exacte samenstelling en zelfs data van botteling voor de tweede gisting, remuage en degorgement! Uniek. Ik heb dat nog nooit bij andere mousserende wijnen gezien!
Sparkling Winemaker of the Year
Eerst even iets over Nyetimber. Ik schreef er al eerder over, toen wijnmaakster Cherie Spriggs vorig jaar door IWC werd uitgeroepen tot ‘Sparkling Winemaker of the Year’. Voor het eerst dat een vrouw die prijs won. En voor het eerst dat een wijnmaker buiten de Champagne deze prijs kreeg! Spriggs kwam in 2007 met haar man Brad Greatrix bij Nyetimber en ze werken er nu beiden als wijnmaker, zij als Head Winemaker.
Nitimbreha
Nyetimber bestaat al sinds 1086, de naam refereert aan de vallei Nitimbreha, in Sussex. Het welvarende Amerikaanse stel Stuart en Sandy Moss kocht in 1986 Nyetimber Estate, exact 900 jaar na de eerste vermelding. Het landgoed was toen 49 hectare groot.
Het huidige wijnhuis startte 1988 met het doel om mousserende wijnen in Engeland te maken. Ze kochten wijnstokken van Kit Lindlar en richtten zich op de druivenrassen die ook in de Champagne gebruikt worden: chardonnay, pinot noir en pinot meunier.
Hun eerste wijn was de Blanc de Blancs, dat was in 1992. Hij werd geproduceerd in High Weald, de winery van Lindner. In 1993 volgde de Classic Cuvée. De wijnen werden allemaal goed ontvangen, mede door de assistentie van Jean-Manuel Jacquinot, oenoloog van champagnehuis Champagne Jacquinot & Fils, die er tot 2007 consulting winemaker fungeerde. Ondertussen wilden Stuart en Sandy Moss echter met pensioen. Zij verkochten Nyetimber in 2001 aan Andy Hill, een Engelse platenproducer en songwriter.
Eric Heerema
Na 1086 en 1986 was 2006 de derde grote mijlpaal voor Nyetimber. Het estate werd in 2006 voor £7,4 miljoen verkocht aan Eric Heerema. De Nederlandse Heerema en Quote500-‘lid’ is telg uit de bekende offshore-familie. Heerema had op dat moment al een kleine wijngaard in de buurt van Nyemtimber en besloot fors te investeren in zijn nieuwe wijngoed. De wijngaard van Nyetimber nam toe van 16 hectare tot 170 hectare, verdeeld over verschillende plots in West Sussex en Hampshire. Heerema nam in 2007 ook Cherie Spriggs en Brad Geatrix aan als wijnmakers en liet een moderne winery bouwen.
Malo en single vineyard
Het klimaat en de bodemgesteldheid (kalk) van de wijngaarden van Nyetimber in Zuid-Engeland lijken op dat van Champagne. Spriggs en Geatrix zijn ook erg te spreken over de wijngaarden in Hampshire. Anders dan de zandbodems in Sussex (‘greensand’) gaat het bij de plots in Hampshire ook echt om kalkbodem, zoals in de Champagne. Ze weten zeker dat de wijnen van Nyetimber daardoor nog verbeteren.
Spriggs en Geatrix voerden nog een belangrijke verandering door ten opzichte van hun voorganger Jacquinot. Jacquinot was voorstander van ‘no malo’. Hij paste vanaf 1997 geen malolactische fermentatie toe op zijn wijnen bij Nyetimber. ‘Malo’ zet de aggressieve appelzuren in de wijn om in de zachtere melkzuren; op zich zou je zeggen dat dat geen kwaad kan in het frisse Engelse klimaat. Maar Jacquinot wilde dat niet, anders dan Spriggs en Geatrix, die er wel voorstander van zijn. In oogstjaar 2008 was de zuurgraad erg hoog, en dat was een mooi moment voor het stel om voortaan weer een malolactische vergisting in te voeren om een goede balans in de wijnen te garanderen.
Spriggs maakt ook een nieuwe topwijn van het huis, de Tillington single vineyard. De wijn wordt van ¾ pinot noir en ¼ chardonnay gemaakt en komt alleen in grote oogstjaren uit.
Her Majesty
Het wijnhuis staat inmiddels al jaren bekend als topproducent van Britse bubbels. ‘Her Majesty’ schijnt naar verluid ook regelmatig een flesje Nyetimber weg te tikken en bij officiële gelegenheden te schenken. “The Queen’s favourite fizz” wordt het wel genoemd. En Downing Street 10 en Pippa Middleton zijn ook fan.
Nyetimber heeft nu 170 hectare wijngaard. En men plant er nog steeds alleen de drie ‘champagne-rassen’ aan: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Men gebruikt er overigens alleen druiven van eigen bodem. Er wordt dus niet ingekocht. En: Nyetimber maakt alleen mousserende wijnen.
Classic Cuvée
Ik dronk de Classic Cuvée van het huis. Het idee voor die Classic Cuvée ontstond al in 2007. Nyetimber maakte toen allen vintage-wijnen (van één oogstjaar), maar Spriggs en Geatrix wilden ook een NV (non vintage) maken. Het werd uiteindelijk een multi-vintage. Ze legden toen al reservewijnen weg om deze wijn te maken en gebruiken nu reservewijnen van diverse jaargangen om de stijl te kunnen maken die zij bij hun belangrijkste wijn vinden passen. De laatste Classic Cuvée oude stijl (dus van één oogstjaar) uit de tijd van Jacquinot was de 2010. Vanaf 2011 komt Classic Cuvée als multi-vintage op de markt, waarbij men de reservewijnen uit eerdere oogstjaren verwerkt.
Learn about your bottle: unieke code
Als je op de site van Nyetimber kijkt, zie je bij de Classic Cuvée staan “Learn about your bottle”. Vervolgens leer je: “At Nyetimber, we provide a precise chronology of each bottle, detailing the important moments of bottling, riddling and disgorging.”. Dat klinkt boeiend. Je kunt op de site de code intypen die op het backlabel van je fles staat. Vervolgens krijg je gedetailleerde info over jouw eigen fles wat betreft gebruikte druivenrassen, exacte samenstelling en zelfs data van botteling voor de tweede gisting, remuage en degorgement! Uniek. Ik heb dat nog nooit bij andere mousserende wijnen gezien!
Mijn code vertelt mij dat mijn fles is samengesteld uit wijnen van het meest recente oogstjaar (in mijn geval 2014, vertelt de info achter mijn flescode) en oudere jaargangen. Mijn fles bevat 58% chardonnay, 31% pinot noir en 11% pinot meunier in de volgende samenstelling: 70% uit 2014, 4% reservewijn uit 2013, 6% uit 2011, 9% uit 2010, 10% uit 2009 en 1% uit 2008. 2012 is overgeslagen, want volgens Spriggs was dat een rampjaar. Er werden in dat jaar helemaal geen druiven geoogst bij Nyentimber en ze haalden zich de woede van collega’s op de hals door een persbericht uit te geven dat het jaar te slecht was en dat de druiven te onrijp waren om er wijn van te maken.
Datum botteling en degorgement belangrijk
De Classic Cuvée is redelijk droog en bevat een dosage (= toegevoegd suiker) van 10gr/L. Daarnaast kan ik via de code op de site zien wanneer de fles gebotteld werd voor de tweede gisting (17 april 2015), en wanneer de remuage (in dit geval via zogenaamde gyropallettes waarbij de flessen van horizontaal naar verticaal geschud worden om de gistresten los te schudden) en het degorgement plaatsvonden (resp. 4 en 18 april 2018). De fles heeft dus ca. 3 jaar ‘sur lattes’ gelegen en gerijpt voordat de fles werd gedegorgeerd (hierbij wordt de gistdroesem van de tweede gisting uit de fles verwijderd). Mijn fles is dus nu iets meer dan een jaar oud en kan zeker nog anderhalf jaar verder op fles rijpen (globale stelregel: zolang als de mousserende wijn in de kelder rijpte, zo lang kan ie op fles bewaard worden). Dat is fijn om te weten en zulke informatie ontbreekt meestal bij mousserende wijnen. Begrijpelijk wellicht (een degorgement-datum ligt altijd in het verleden en iemand die niet weet wat het betekent zal het wellicht als THT-datum zien), maar ook heel jammer, want als je bottelingsdatum van de tweede gisting èn datum van degorgement weet, weet je ook of de wijn ‘vers’ is en hoe lang je de wijn nog kunt bewaren! Chapeau dus voor Nyetimber dat ze dit zo goed aanpakken.
BUBBELBLOG INDEX (BBI)
Naam: Classic Cuvée, Nyetimber.
Producent: Nyetimber.
Land/gebied: Engeland, Sussex.
Type: sparkling wine, traditional method.
Jaar: multi-vintage (2014, 2013, 2011, 2010, 2009, 2008).
Kleur: strogeel.
Zoetheid: brut (dosage: 10gr/L).
Alcoholpercentage: 12% alc.
Druivenrassen: 58% chardonnay, 31% pinot noir, 11% pinot meunier.
Productie: méthode traditionelle (2e gisting op fles). 36 maanden gerijpt.
Smaakprofiel: Strogeel. In de neus peer, granny smith, citrus, bloesem. Midfijne mousse. Verrassend zachte aangename zuren. In de mond veel frisse appel en wat gistachtig. Mid body en middellange afdronk.
Houdbaarheid: max. 3 jaar na degorgement.
Waardering BBI: ***(*) goed tot zeer goed.
Wijn-spijs: aperitiefwijn, of met bijvoorbeeld blinis met zalm, crème fraiche en kaviaar; oesters; quiche met groene asperges; aardbeien; zachte roomkazen (Brie, Camembert, Chaource, Langres).
Te koop bij: Ik kocht ‘m in Engeland, maar in Nederland is deze wijn te koop bij De Gouden Ton (€39,95).
Geef een reactie