Red wine and onion gravy

Jus maken zonder vlees. Hoe doe je dat? Je maakt de echte Britse ‘red wine and onion gravy’. Vandaag maakte ik een mooie rode wijnsaus bij mijn everzwijnbiefstukjes met ovengeroosterde pompoen en bietjes. Ik haalde mijn inspiratie voor de saus uit de Britse ‘red wine and onion gravy’. Die maak je met ui en natuurlijk rode wijn als je geen ‘beef dripping’ hebt omdat je nog geen vlees hebt gebraden. Engelsen doen er graag wat Redcurrant Jelly in als tegenhanger van de zuren van de wijn. Dat is gelei van rode bessen, bijvoorbeeld van de merken Mackays of Baxters. Ik heb die gekocht bij Kelly’s Expat Shopping, waar je Engelse and Amerikaanse producten kunt kopen, maar bij delicatessenzaken kun je het waarschijnlijk ook wel vinden. Kun je geen Redcurrant Jelly vinden, dan kun je ook cranberry-compote nemen, of desnoods een schepje suiker.
Wil je je saus nog wat extra smaak en diepte geven? Dan kun je ook je aanbaksels afblussen met de saus en nog even samen verwarmen nadat je vlees hebt gebakken. De saus past heerlijk bij de echte Britse Yorkshire Puddings met Sunday Roast, maar is ook lekker bij de everzwijnbiefstukjes die ik maakte.

Wil je je saus nog wat extra smaak en diepte geven? Dan kun je ook je aanbaksel afblussen met de saus en nog even samen verwarmen nadat je je vlees hebt gebakken.

Ingrediënten (saus voor 4 personen)

  • 1 grote rode ui, in ringen of dunne partjes
  • 2EL roomboter
  • 1EL bloem
  • 350ml rode wijn (tip: niet te eenvoudig, maar het hoeft ook niet een heel dure te zijn; ik koos een soepele Ribera del Duero)
  • 1 pot (à 350ml) runderfond of wildfond
  • 1 ½ EL Worcestershire Sauce (alternatief: sojasaus)
  • 1TL dijon-mosterd (of nog Engelse: Colman’s mustard)
  • 1 laurierblaadje
  • 2 takjes verse tijm
  • Optioneel: 1EL Redcurant Jelly (alternatief: cranberry-compote of schepje suiker)
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Smelt de boter. Voeg de uienringen toe en fruit ze zachtjes (!) tot ze wat gekarameliseerd zijn (minstens 10 minuten, maar 15-20 is nog beter). Zorg dat de ui niet aanbrandt.
  • Voeg bloem toe en laat in 2 minuten goed doorgaren. Voeg de wijn langzaam toe en roer goed zodat je een klontvrij mengsel krijgt. Voeg daarna de fond, de Redcurrant Jelly, mosterd, laurier, tijm en Worcestershire Sauce toe. Roer goed door en dik in ca. 20-25 minuten in tot een mooie volle rode wijn jus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal het laurierblaadje en de tijmtakjes eruit en serveer bij je Yorkshire Pudding en Sunday Roast, Engelse ‘bangers and mash’ (worstjes met aardappelpuree) of ‘Toad in a hole’, eend of kalkoen, lamsbout, stamppot of andere gerechten waar je jus bij wilt serveren.

Geroosterde choggia-bietjes en pompoen uit de oven
Ik deed er everzwijnbiefstukjes bij en choggia- en oranje bietjes en blokjes pompoen uit de oven. Oven op 200 braden. Bietjes schillen en in partjes snijden. Hussel ze met wat olijfolie en bestrooi ze met zeezout en peper. De bietjes moeten ca. 40 minuten in de oven, de pompoenblokjes ca. 20 minuten. Je kunt de pompoen er later op de bakplaat bij doen. Keer op dat moment de bietjes even om voordat je de groenten samen verder gaart.

Wijntip: je hoeft niet dezelfde wijn er bij te drinken dan de wijn die je in je saus hebt gedaan. Mag wel natuurlijk. Ik deed een soepele Ribera del Duero zonder houtrijping in de saus. Voor bij de saus en mijn gerecht, koos ik voor een lekker kruidige rode wijn uit de Rhône, dit keer een Vacqueras, maar je kunt ook een Gigondas, Châteauneuf-du-Pape of andere rode Rhône nemen of een wijn van druivenrassen als syrah / shiraz, grenache en mourvèdre.
2018 Vacqueras, La Grangelière, Pierre Amadieu. Van 80% grenache en 20% syrah met 6 maanden houtrijping (foeder en 1/3 op barrique). Elegant. Soepel en sappig met zachte tannines en aangename kruidigheid en fijne fraicheur. Zwarte kersen. Besjes. Herfstbos. Peper. Laurier en rozemarijn. Vleugje vanille. Paste mooi bij mijn everzwijnbiefstuk, ‘red wine & onion gravy’ en geroosterde bietjes en pompoen.

Eet smakelijk!