Een lekker stuk vlees verdient een goede bereiding. Wij haalden een mooie ribeye bij de bio-slager en ik heb eens op een rijtje gezet hoe je die het beste kunt bereiden. De perfecte ribeye is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk namelijk. Heerlijk met salsa brava, pimientos de Padrón en frietjes, zoals wij dit keer deden. Maar ook lekker met bijvoorbeeld red wine and onion gravy en winterse groenten zoals pompoen of bietjes; met paprika-portobello stoofjes en chipotle-mayonaise, met salsa verde of met authentieke Argentijnse chimichurri of salsa criolla. Ach, er zijn zoveel mogelijkheden om van de perfecte ribeye te genieten!
Een lekker stuk vlees verdient een goede bereiding.
Ingrediënten (2 personen)
- 1 mooie ribeye van ca. 400-500gr
- Zeezout en versgemalen peper
- Boter om in te bakken
- Optioneel: 1 knoflookteentje en een takje rozemarijn
Bereiding
- Haal de ribeye minstens een half uur voor het bakken uit de koelkast zodat het vlees op kamertemperatuur komt.
- Dep het vlees goed droog.
- Bestrooi het vlees dan pas met zeezout en peper. Hoewel je in sommige recepten leest, dat je het vlees pas vlak voor het aansnijden bestrooit met zout.
- Verhit een flinke klont boter en/of wat olijfolie in een stevige braadpan of platte gietijzeren pan. Zorg ervoor dat de pan goed heet is en – bij gebruik van boter – dat het schuim is weggetrokken.
- Voeg eventueel verse kruiden (b.v. rozemarijn) en/of een gekneusd knoflookteentje toe. Let bij knoflook erop dat het niet aanbrandt! Je pan moet namelijk loeiheet zijn.
- Bak de ribeye ca. 2 à 3 minuten per kant. Dit is een gemiddelde en de tijd hangt af van de dikte van de ribeye en de gewenste garing (rare – medium rare – medium – well done). Zie tip hieronder. Blijf bij bakken op gas de pan voortdurend rondschuiven over de vlam om een gelijkmatige garing te krijgen.
Tip: reken op ca. 1 minuut per kant per centimeter voor ‘rare’. Heb je dus een ribeye van 2cm dikte, dan bak je die 2 minuten per kant, in totaal dus ca. 4 minuten. Of hou gemiddelden aan: 2 minuten per kant voor ‘rare’, 3 minuten per kant voor ‘medium rare’ en 4 minuten per kant voor ‘medium doorbakken’. - Haal de ribeye uit de pan en laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
- Maak af met nog wat grof zeezout.
- Snij in plakjes, dwars op de draad!
Wijntip: afhankelijk van je bijgerechten kies je voor een lekkere stevige rode wijn. Neem bijvoorbeeld een Rioja met houtrijping (crianza, reserva of gran reserva), een wijn uit de Douro, wijnen van syrah / shiraz (100% uit bijvoorbeeld Rhône, Australië of Zuid-Afrika, of een blend met syrah / shiraz) of een malbec uit Argentinië.
Eet smakelijk!
Geef een reactie