tonijntataki met gember-yuzudressing

Ik maakte tonijntataki als onderdeel van een verfijnd visbuffet. Tonijntataki is lekker met wasabimayonaise, sesamdressing van Kewpie of sojasaus, maar nog lekkerder met deze perfecte gember-yuzu dressing voor tonijntataki. Yuzu is een Japanse citrusvrucht die eruit ziet als een verschrompelde mandarijn. De smaak is uniek en houdt het midden tussen het zure van citroen en limoen, het zoete van mandarijn en sinaasappel en het bittertje van een grapefruit. Zeer aromatisch en complex. Ik ben er dol op. In deze gember-yuzu dressing geeft het de tonijntataki is lichts en fris, maar ook iets bijzonders. Kun je geen flesje met yuzusap vinden, vervang het dan door limoensap of in deze dressing door geperst mandarijnensap omdat er ook al limoensap in zit.

Yuzu is een Japanse citrusvrucht met een unieke complexe smaak. Kun je geen flesje met yuzusap vinden, vervang het dan in deze dressing door geperst mandarijnensap.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de dressing:

 • 5ml vers limoensap
 • 10ml yuzu (uit een flesje; verkrijgbaar bij sommige delicatessenzaken en groothandels; neem vers mandarijnensap als je geen yuzu kunt krijgen)
 • 15ml sojasaus (liefst de licht gezouten versie)
 • 15ml (olijf)olie
 • 2cm geraspte verse gember
 • 1TL wasabi

Voor de tonijntataki:

 • 200-300gr superverse tonijn aan 1 stuk (dikke plak)
 • Zout en versgemalen peper
 • 2EL sesamzaadjes zwart (gerookt) en 2EL sesamzaadjes beige (knoflook)
 • Olie om in te bakken
 • Voor de garnering: 2 bosuitjes, in fijne ringetjes gesneden

Bereiding

 1. Haal de tonijn een half uur van tevoren uit de koelkast.
 2. Maak nu eerst de dressing door alle ingrediënten te vermengen en tot een gladde vloeistof te kloppen met een kleine garde of in een klein potje te schudden.
 3. Bestrooi de tonijn met zout en peper.
 4. Doe de sesamzaadjes op een snijplank en hussel de twee kleuren door elkaar. Rol daarna de tonijn aan alle kanten door de sesamzaadjes en druk de sesamzaadjes goed aan.
 5. Verhit olie in een koekenpan en braad de tonijn aan alle kanten op redelijk hoog vuur (max. 30 seconden per kant) aan.
 6. Laat de tonijn afkoelen, liefst zo snel mogelijk zodat de tonijn niet doorgaart. Tip: Ik doe dat door de tonijn in aluminiumfolie te wikkelen en daarna tussen twee losse koelelementen uit de diepvries te doen. Koel ongeveer twee minuten, dat is genoeg om de garing te stoppen. Het binnenste van de tonijn blijft dan mooi rosé en alleen de buitenkant is gegaard.
 7. Snij de tonijn in dunne plakken en leg ze op een schaal of bord.
 8. Sprenkel de dressing over de plakken tonijn (of geef de dressing er in een apart kommetje apart bij) en garneer de tonijn met de bosuiringetjes.

Variatie: je kunt de dressing variëren door 5ml sesamolie eraan toe te voegen, maar dat maakt de drssing sterker en minder fris en puur. Je kunt de tonijntataki ook garneren met edamameboontjes of wakame (Japanse zeewiersalade).

Wijntip: een soepele (niet houtgelagerde) pinot noir / Spätburgunder.

Eet smakelijk!

de perfecte gember-yuzu dressing voor tonijntataki
tonijntataki in sesamzaadjes
tonijntataki met dressing