Dakgangjeong - gefrituurde Koreaanse kip

Dakgangjeong en sangchu-geotjeori – Koreaanse gefrituurde pittige kip met Koreaanse salade stond er gisteren bij ons op het menu. De afgelopen dagen aten we ook al bulgogi en dakgalbi. En als je je afvraagt waarom ik de afgelopen dagen zo vaak Koreaans gegeten heb, dat komt omdat ik vorige week een nieuwe auto kocht. Na een serie Europese auto’s waaronder twee geweldige SAABjes die ik Gunnar en Gustav noemde en een Mercedes die ik Felix doopte, ben ik nu toch onverwacht uitgekomen bij een Aziatische auto (nee, geen Chinese, die komen er bij ons niet in…). Het is een stoere hybride uit Zuid-Koreaan die – hopelijk – gaat luisteren naar de naam Gio. We kunnen met Gio de komende jaren weer even vooruit. En om zijn komst te vieren, maakten we een aantal Koreaanse gerechten en hebben we met Koreaanse pruimenwijn en nu met Koreaanse sake geproost op veel veilige kilometers samen. Klopt, een beetje gek zijn wel wel, hihi. Voor het nationale gerecht van Zuid-Korea (waarschijnlijk bijgerecht kimchi, of ‘kliekjesgerecht’ bibimbap; ik zoek het tegen die tijd wel uit) moeten we trouwens nog even wachten, want ik ben nog lang niet bij de Z…

ingrediënten dakgangjeong
kip frituren en saus maken voor Koreaanse dakgangjeong
twee keer gefrituurde kip voor Koreaanse dakgangjeong

Ingrediënten dakgangjeong (4 personen)

  • 800gr kippoendij, in stukjes gesneden (kipfilet mag ook, maar de gaartijd is dan korter!)
  • Zout en versgemalen peper
  • 4 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 3cm verse gember, geraspt
  • 1EL rijstwijn of mirin
  • Maïzena (naar behoefte, maar minstens 100-150gr)
  • Olie om in te frituren (b.v. arachideolie of zonnebloemolie)
  • Garnering: sesamzaadjes en bosuiringetjes

Voor de saus:

  • 2 knoflookteentjes, gesnippers
  • 2cm verse gember, geraspt
  • 4EL sojasaus
  • 3EL rijstwijn of mirin
  • 2EL rijstazijn of appelciderazijn
  • 1EL gochujang
  • 3EL honing
  • 1EL sesamolie
  • 2EL donkerbruine suiker
  • Versgemalen peper

Bereiding dakgangjeong

  • Bestrooi de kip met zout en peper. Vermeng de rijstwijn of mirin en de knoflook en gember erdoor. Laat een half uurtje intrekken.
  • Doe ondertussen alle ingrediënten voor de saus in een pannetje en roer goed door. Breng aan de kook en laat dan een kwartiertje zachtjes doorkoken totdat de saus stroperig wordt. Zet de warmtebron uit en zet apart tot verder gebruik.
  • Bestrooi de kipstukjes rijkelijk met maïzena en druk de maïzena goed aan alle kanten aan zodat alle stukjes geheel bedekt zijn met maïzena.
  • Frituren doe je in twee etappes. Giet ongeveer 3cm olie in een wok of pan met dikke bodem. Als de olie heet genoeg is (ca. 170 graden; test of de hitte goed is door wat water op de olie te gooien; als het bruist, dan is de olie het genoeg). Frituur de kipstukjes in twee à drie porties, anders plakken de stukjes aan elkaar en wordt de temperatuur van de olie te laag als je alles in één keer probeert te frituren. Frituur de kipstukjes de eerste keer zo’n twee à drie minuten. Ze moeten nu lichtbruin zijn en hoeven nog net niet helemaal gaar te zijn, dat komt in fase twee. Haal de kipstukjes er met een (metalen) schuimspaan uit en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Als je alle kipstukjes één keer gefrituurd hebt, verwarm je de olie opnieuw en frituurt de stukjes een tweede keer – nu één à twee minuten – totdat ze knapperig en goudbruin zijn. De tweede keer kun je alle kipstukjes in één keer frituren. Haal ze dan uit de pan en leg ze weer op keukenpapier.
  • Verwarm de saus. Verdeel de kipstukjes over de borden. Schep de saus over de kipstukjes en bestrooi met sesamzaadjes en bosuiringetjes.
  • Serveer de kipstukjes met saus als snack, of geef er voor een volledige maaltijd desgewenst witte rijst en een salade bij, bijvoorbeeld onderstaande salade (sangchu-geotjeori).
dakgangjeong en Koreaanse salade sangchu-geotjeori

Koreaanse salade sangchu-geotjeori (상추겉절이)

Ingrediënten

  • 1 romaine-sla
  • Optioneel: 2 peren, geschild en in reepjes

Voor de dressing:

  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 sjalotje, in dunne plakjes
  • ¼ cup worth onion, sliced thinly
  • 2EL sojasaus
  • 1TL vissaus
  • 1TL sesamolie
  • 1TL rijsazijn of witte wijnazijn
  • 1TL suiker
  • Optioneel: 1-2TL gochugaru (Koreaanse chilipepervlokken; of neem gewone chilipepervlokken)
  • Garnering: 1EL zwarte sesamzaadjes

Bereiding

  • Was de sla en laat uitlekken.
  • Scheur de sla in stukjes.
  • Vermeng alle ingrediënten voor de dressing tot de suiker goed is opgelost.
  • Giet de dressing over de sla en vermeng voorzichtig met je handen.
  • Bestrooi de sla met de sesamzaadjes en serveer als bijgerecht bij Koreaanse gerechten, zoals de dakgangjeong.

Variaties:

  • Met reepjes appel of peer erdoor voor zoetheid. Ik koos voor een variant met peer.
  • Met reepjes komkommer.
  • Met reepjes julienne wortel.
Dakgangjeong en Koreaanse sake Baek Hwa

Wijntip: wij dronken er een Koreaanse sake (rijstwijn) van Baek Hwa bij, maar als je iets anders wilt, kunnen bier of wijn ook. Kies bijvoorbeeld voor een fruitige rosé of een off-dry riesling.

op pad met mijn nieuwe auto