IMG_6101
Ook vandaag weer twee heel verschillende producenten, maar even gepassioneerd. Dag 4 is alweer de laatste dag van onze wijnreis naar Catalunya. We zijn te gast bij La Conreria d’Scala Dei en Celler Mas Doix in Priorat. En natuurlijk staat ons een mooi slotdiner in Falset te wachten.

Vatmonsters bij La Conreria d’Scala
Na een mooie ruige omweg van Falset naar het dorpje Scala Dei, komen wij bij La Conreria d’Scala Dei. Dit wijnhuis is overigens niet te verwarren met het nabijgelegen Cellers Scala Dei. Scala Dei betekent de trap van god. De legende wil dat een herdersjongen zag hoe een engel een trap afging. Dit leidde uiteindelijk in 1163 tot de oprichting van een Karthuizer-klooster. De naam Priorat is hiervan ook afgeleid: Priorato de Scala Dei (priorij van de trap van god).
La Conreria d’Scala Dei bestaat sinds 1997. Wijnmaker Jordi Vidal Pardenilla laat ons jonge wijnen en vatmonsters proeven. Zo proeven we net uitgegiste wijn ‘garnacha nouveau’ vers uit het inoxvat, maar ook rood dat al een tijdens eikenvatrijping heeft en nog niet gebotteld is. Vidal legt uit dat hij de definitieve blend vaak pas na vatrijping bepaalt.
2012 Priorat, Les Brugueres vi blanc van 100% garnacha blanca. Mooie stoere fles. Geen hout. 48 uur schilweking. In februari 2013 gebotteld na 4 maanden tankrijping. Fris. Groen fruit. Appel. Wat citrus. Jong. Nu mooi fruitig, maar na een tijdje gaat dat er bij de garnacha blanca af. Bijzonder, zo’n witte Priorat, want maar 5% van de wijnen uit deze streek zijn wit.
2010 Priorat, La Conreria. Van grenache, syrah, merlot, carignan en cabernet en met wat houtrijping. Licht. Elegant. Fruitig en spicy. Wijn met flinke zuren die nog wat moet liggen om op dronk te zijn.
2008 Priorat, Liguster van grenache, merlot, cabernet en carignan met 14 maanden Frans en Amerikaans eiken en net als de vorige wijn 15% alc. Ondanks hout en alcohol een elegante wijn.
2007 Priorat, Liguster sellección van grenache, carignan en cabernet met 14 maanden eikenrijping. Dik. Vol. Krachtig met donker jammy fruit en ook 15% alcohol. Mooi, met veel smaak en concentratie.

Ons bezoek aan Conrerie d’Scala Dei wordt afgesloten met een traditioneel Catalaanse lunch compleet met brood, olijfolie, tomaat en knoflook, met witte bonen en zeer smakelijke gebakken worstjes en een adembenemend uitzicht op de berg Montsant. Zo kan eenvoudig heel bijzonder zijn!

IMG_6133
Metalen ‘barriques’ bij Mas Doix
We sluiten onze wijnhuisbezoekjes af met alweer een prachtbedrijf: Mas Doix (spreek uit: mas doys).terwijl wij worden rondgeleid door schoondochter Maite Mora die het bedrijf aan het overnemen is, komt de oude karakteristieke oprichter Joan Doix ons vergezellen. Hij gaat mee naar de wijnbergen en kan het, ondanks zijn broze gestel, niet laten om steunend op zijn wandelstok mee omhoog te krabbelen om trots glimlachend de toelichting van Maite aan te horen. En hij is erbij als we zijn/hun wijnen proeven, al mag hij van schoondochter geen slok. Het is inmiddels een echt familiebedrijf met Joan als oprichter, zijn schoondochter die het bedrijf overneemt, haar dochter Sandra die wijnmaakster is en Sandra’s man Carles Angel die ook meewerkt. Joan verkocht zijn druiven aanvankelijk aan de coöperatie, maar had daar kennelijk genoeg van en hij begon in 1998 zijn eigen bedrijf. Dat leverde uiteindelijk een topbedrijf op met alom gewaardeerde wijnen. De productie is klein (60.000 flessen), maar fijn. We zagen hier iets bijzonders: metalen ‘barriques’ uit de V.S. Maite zag ze en is overtuigd van het nut van deze metalen vaten. Ze zet ze bijvoorbeeld in als ze garnacha in verschillende vaten laat rijpen en de ene wijn al goed is en de andere nog wat moet rijpen. De wijn die al ‘klaar’ is, wordt even geparkeerd op de neutrale metalen vaten. Bijzonder om deze toepassing te zien en ook om te zien hoe Maite haar eigen weg kiest na oprichter Joan. Haar dochter experimenteert nu onder andere met betonnen vaten.
We proefden:
2011 Les Crestes van 80% grenache,10% oude carignan en 10% syrah. De wijn is genoemd naar de vorm van de berg, een hanekam. 10 maanden Frans eiken en 15% alc. Paars. Fruitig. Frisse zuren. Nog veel te jong. Net als we eerder tegenkwamen, wordt de wijn licht gekoeld geserveerd. Dat kan met een buitentemperatuur van boven de 20 graden ook best, maar kom je in Nederland bij dit soort krachtige rode wijnen zelden tegen.
2009 Salanques van 65% oude grenache, 20% oude carignan, 10% syrah, 3% cabernet en 2% merlot met 14 maanden houtrijping.mooie wijn met fraicheur, balans en chocotonen.
• We proefden ook de 2010 Salanques, die is beduidend zachter, soepeler en lichter.
• Als afsluiter proeven we 2009 Doix, Costers de Vinyes Velles. De wijn die €80 kost is voor 55% van 110 jaar oude stokken van carignan en voor 45% van 80 jaar oude grenache. 16 maanden Frans eiken. Fluwelig. Nog veel primair fruit. Kers. Zachte tannines. Mooie zuren en elegantie. Je proeft de potentie, maar de wijn is pas echt mooi over 5 à 6 jaar.

Rancio
Een uitgebreid slotdiner bij restaurant Quinoa in Falset bracht onze wijntrip ten einde. Ook hier weer werden de wijn-spijscombinaties uitgebreid bediscussieerd, waarbij de gemoederen soms hevig opliepen, zoals bij de combi van 2011 Priorat van Planetes de Nin (van garnacha en carignan) die het verrassend deed bij inktvis of de wat te strenge 2006 Priorat Dits del Terra bij lam. Bij de laatste wijn was iedereen echter stil, want wanneer proef je nou een Ètim rancio uit Montsant!? Deze lokale ‘ranci’ (zoals de Catalanen dat zelf noemen) van de coöperatie Falset Marçà is een soort ‘amontillado’-achtige wijn van garnacha en cariñena die eerst in de brandende zon in open glazen flessen wordt gerijpt en daarna verder vatrijping krijgt. De nootachtige wijn past goed bij noten, gedroogd fruit en biscuits. Een waardige afsluiter van een bijzondere wijnreis…!

¡Salud!