IMG_7214

Dag 3 van onze wijnreis naar Chili en Argentinië bracht ons naar een paar toppers en bij elk bezoek werd het vorige bijna overtroffen. En dag 3? Ja, het kon nog indrukwekkender. We gingen naar de Casablanca Valley. In de ochtend stond Casa Silva op het programma, inclusief lunch. De middag en de avond waren voor Montes.

Wijn, polo en auto’s
Casa Silva is een familiebedrijf en is in 1892 opgericht door twee Franse broers uit Saint-Émilion. Inmiddels is het in bezit van de vijfde generatie. De familie heeft drie grote passies: wijn, polo en auto’s. Polo is een grote sport in Chili en de mensen achter Casa Silva zijn er goed in. Ze nemen hun passie serieus en winnen prijzen. Achter het landgoed ligt een heus poloveld en de familie bezit tal van goede polospelers en polopaarden. We zouden daar tijdens de lunch kennis mee maken. Het is een prestigieus tophuis dat zijn inspanningen in 2014 beloond zag met de titel “Winery of the Year”.

Terroirs
Casa Silva heeft acht wijngaarden in verschillende wijnregio’s: vier in Colchagua Valley, twee in de Andes (onder andere degene die wij bezoeken) en twee in de kuststreek. De wijngaarden kennen allemaal verschillende terroirs, zelfs die in Colchagua Valley verschillen behoorlijk van elkaar. De wijngaard die wij bezoeken – Viña Angostura – is beplant met sauvignon blanc en sauvignon gris.

Middelgroot
Alle druiven die uit de diverse productiegebieden worden geoogst, komen samen bij de wijnkelders van Viña Angostura en worden daar verder tot wijn verwerkt. Dat mag niet in Europa, maar hier wel. De kelders hebben een capaciteit van 12 miljoen flessen. Met 1.200 hectare wijnhaard en een totale productie bedraagt 700.000 kisten, ofwel 8,4 miljoen flessen, is het een middelgrote speler op de Chileense markt. Het indrukwekkende tunnelsysteem onderin de kelder is al 100 jaar oud en Casa Silva was de eerste in de regio die er elektriciteit had.

Er zijn twee verschillende merken. Doña Domunga gaat naar de supermarkt. Het wijn makkelijke soepel wijn met veel fruit.
De naam Casa Silva is voorbehouden aan wijn voor de horeca. Dit is de complexere wijn.
Als naam is Casa Silva pas sinds 1977 op de markt. Daarvoor produceerde men onbekende bulkwijn.

Ideaal
Het Chileense klimaat maakt het mogelijk dat je elk druivenras op het ideale moment plukt, namelijk dan wanneer het optimaal rijp is. Dat kan, omdat je geen rekening hoeft te houden met de mogelijkheid van regen.

Carménère
Het specialisme van het huis is de carménère. Deze druif rijpt als laatste en heeft dus veel zon en stabiliteit nodig. De beste wijnen van Casa Silva worden gevinifieerd in houten vaten, van bijvoorbeeld 600 of 1.000 liter. In de kelder lopen we langs een exclusief hoekje met de icoonwijn van het huis: Altura. De wijn kost ca. $80 en er worden jaarlijks maar 5.000 flessen van gemaakt. De basis is carménère, aangevuld met cabernet sauvignon en petit verdot. Kruidig, maar fluweelzacht.

IMG_7215

We proefden:

2012 Valle de Colchagua, sauvignon blanc, Viñedo de Paredones Cool Coast. Fris. Crispy. Schoon. Asperge. Combineert de frisheid van de oceaan met de mineraliteit van de bodem in het kustgebied. Retailprijs €20.

2014 chardonnay, Gran Terroir Angostura. De wijngaard Angostura ligt wat verder van de kust. Volle wijn. Meloen. Milde zuren. Weinig hout (2/3 oud hout, 4 maanden). Aangenaam bittertje.

2014 viognier, Gran Terroir de la costa, Lolol, Casa Silva. Van de wijngaard Lolol die weer wat dichter bij de oceaan ligt. Rijp geel fruit. Perzik. Tropisch. Mooie balans. Zachte zuren, maar toch voldoende fraicheur. Elegant. Complex. Geen malo. Eenderde heeft houtrijping. €14

2013 Valle de Colchagua, pinot noir, Cool Coast, Viñedo de Paredones. €20. Vol. Kruidig. Tussen de elegante en de jammy stijl “polderpinot” noemde reisgenote Barbera de wijn daarom). Peperig. Wat commercieel. Het terroir zorgt voor fraicheur en mineraliteit. Voor mij net iets teveel power. Wel goede balans, maar ik hou van een wat frissere en elegantere stijl.

2012 syrah, Cool Coast, Viñedo de Paredones. Elegante syrah met veel fraicheur. Veel discussie in de groep of de wijn teveel zuren heeft. Ik ben van mening van niet en hou er wel van, maar ik vind de wijn wel atypisch.

2013 cabernet sauvignon, Gran Terroir de los Andes, Los Linguas. Deze wijngaard van de vier Colchagua-wijngaarden ligt het dichtst bij de Andes en het verste van de oceaan. Groene paprika. Vegetaal. Rijpe tannines.

2013 syrah, Gran Terroir de la costa, Lolol. De wijngaard ligt redelijk dicht bij de kust. De wijn kent dan ook de elegantie die typerend is voor wijnen uit dit gebied. Wat Amerikaans hout. Bevat 3% viognier. Voller dan de vorige syrah. Peper. Midzuren. Krachtig. €14

2011 Quinta Generación, red. Genoemd naar de vijfde generatie van de familie die nu aan het roer staat. Van 50% cabernet sauvignon, 30% carménère , 10% syrah en 10% petit verdot. Prachtige fraicheur. Fruit. Kracht. Vol. Elegant. Zachte rijpe tannines. Gemaakt van de beste druiven per wijngaard. De carménère, cabernet en petit zijn van de wijngaard Los Lingues. De syrah komt van de kustregio Lolol. Mijn favoriet.

We sluiten de uitgebreide proeverij af met een verticaaltje van Microterroir Casa Silva de los Lingues. Ze kosten €40.
De 2006 is vol, zwoel, vlezig, een beetje groen. Cassis. Nog steeds een mooie donkere kleur.
De 2008 is eleganter en verteerbaarder door een fijne zuurgraad. Deze heeft mijn voorkeur.
En de 2009 is zacht, rijp, absoluut niet vegetaal. Nu nog gesloten.

Rodeo en BBQ
Daarna was het tijd voor het aperitief en de lunch. Die stond weer garant voor een nieuwe indrukwekkende ervaring. We gingen naar het polo- en rodeoveld van de familie. Met een waanzinnig lekkere amuse van ceviche en een smakelijke 2014 Colchagua Valley, sauvignon gris, 1912 vines van Casa Silva in de hand, kregen we een kleine rodeoshow. Ondertussen stond de BBQ al aan en werden er grote stukken rundvlees en kip op gegooid. Erbij de merlot 2012 en de carnémère 2012 van Casa Silva. Het was een heerlijke lunch met sappig mals vlees en een jaloersmakend uitzicht op het poloveld en de bergen.
IMG_7217