Op naar Dalvina Winery waar general manager Zoran Peev ons eerst door het bedrijf leidt. Dat is in volle gang. Chardonnay en temjanika zijn net geoogst. Terwijl wij er zijn komt  de vranec binnen. En als laatste wordt cabernet sauvignon geoogst. De oogstwagens komen net binnen en alles is in volle gang. Kom daar in Frankrijk maar eens om, midden in oogsttijd hebben ze echt geen tijd voor je. Hier nemen ze de tijd gewoon en we kunnen het bedrijf in werking zien. Wel zo leuk!

Dalvina is in 2007 gestart. In 2008 was de eerste oogst. Toen nog 2,2 miljoen liter. Nu heeft men al een capaciteit van 5 miljoen liter. De helft van de inmiddels 340 hectare wijngaarden is nieuw, de rest betreft wijngaarden van 35 à 40 jaar oud. 99% zijn eigen druiven, de rest is ingekocht. Men produceert veel meer rood (70%) dan wit (30%). Dit jaar maakt men ook wat mousserend, een voorzichtige start met 8.000 flessen van chardonnay. Helaas krijgen we die niet te proeven.

tijdens de tasting worden we vergezeld door Anke Schüler, de Oostduitse ‘flying winemaker’ uit Dresden die ook wijnproducenten in andere landen zoals Hongarije bijstaat. We proeven:

  • 2014 Astraion. Van zupljanka, hetzelfde druivenras als de Zwitserse chasselas. Fris, wat neutraal. Licht bloemig. Zachte zuren. (€2,60 ex winery)
  • 2014 temjanika. Zacht, muskaatachtig. Bleomig. Zachte zuren. (€3)
  • 2014 chardonnay. Heeft 6 maanden rijping op Macedonisch eikenhout gehad. De houttonen zijn nu nog redelijk sterk, maar de wijn heeft al een mooi mondgevoel en een goede balans. (€13)
  • 2014 rosé van muscat hamburg (ook wel muscat trollinger genoemd). “Godsin”.  Volgens Peev een wijn voor vertrouwen, want zoetig. Ook boers en met een afwijkende smaak. Zeker niet mijn stijl rosé, maar wellicht heeft hij generaliserend gelijk.
  • 2011 vranec “Tiver”. Sappig en fruitig. Fris, geen barrique, mooie gerijpte neus, mooie kleur, aangenaam donker fruit. Heel rijp en zacht. Prima wijn voor €3 af wijnhuis.
  • 209 Dalvina “Synthesis” vranec cuvée barrique: eikenhout uit Macedonië, opvallend sterke neus, zachte tannines en rijp/
  • vranec (portstijl) met 21% alc. Rubytype. Men bezint zich nog op een goede exportnaam. Zoet en fruitig. Best lekker.
  • We sluiten af met een mooie rakija van 48% alc. Fijn fruit en aangenaam zacht.

Binnenkomst van de vranec

Dalvina heeft nog geen Nederlandse importeur.