Het laatste wijnhuis dat wij in Macedonië bezoeken is Château Kamnik in Skopje. Als wij er aankomen is de rode loper al voor ons uitgerold! We zijn onder de indruk terwijl we naar boven lopen over de loper. Dwars door de wijngaard naar het moderne recent gebouwde kasteeltje dat hoog boven op de heuvel ligt met uitzicht op het dal en op Skopje. Prachtige locatie. We ontdekken dat de loper er niet voor ons ligt, maar voor de bezoekers van een bedrijfsfeestje die avond. Jammer. Maar niet getreurd. We mogen het kasteeltje nog wel even bekijken. De moderne proefruimte. Het bordes met ‘great view’ waar ik even geniet van het uitzicht en van de enige mousserende wijn uit Macedonië die we proefden. En de wijnkelder waar we zowaar als groepje Nederlandse sommeliers en pers ons eigen wijnvat mogen signeren! tussen de beroemde Macedonische politici en musici en internationale VIP-gasten met je eigen vat! Hoe cool is dat!?

Kamnik begon in 2004 met gekochte druiven. Nu is het een kleine ‘boutique winery’ met ambities, en geld. Niet alleen werd het mooie kasteeltje recent gebouwd, maar er is ook een hotel en een restaurant. De wijngaard omvat 14 hectare en men produceert 60.000-80.000 liter wijn. Twintig procent van de benodigde druiven wordt nog aangekocht. Er worden heel wat druivenrassen gebruikt, zoals cabernet, merlot, sangiovese, montepulciano, carmenère, arir noir (kruising van merlot x petit verdot), pinog grigio, sauvignon blanc,temjaniko, muscat en viognier. Nieuw is de mousserende wijn. Die wordt gemaakt als wit (eentje van chardonnay en eentje van temjanika) en als rosé.

We proefden:

  • chardonnay single vineyard: 12,5% alc., zachte wijn die 10 maanden ‘sur lie’ heeft gelegen.
  • 2014 temjanika: 13,5% alc., muskaatneus, zacht
  • 2011 chardonnay barrel fermented: 14,5% alc., Frans eiken, goede balans
  • 2006 chardonnay barrel fermented: 15,1% alc., aanvankelijk wat koollucht, maar de wijn is mooi ontwikkeld en heeft een aangename fraicheur. Lekker.
  • 2014 Winemakers selection red: 40% merlot, 40% vranec en 20% carmenère. Frisse stijl. Fruitig. Kruidig. Prima.
  • 2013 Montepulciano: 97% montepulciano aangevuld met 3% vranec om wat meer acifiteit te verkrijgen. Door het gebruik van vranec heeft de wijn net wat meer fraicheur, tannine en structuur. Krachtig en kruidig.
  • 2009 cabernet: goed ontwikkeld. Wat ouderwets. Bramen. Mint. Stevig. Peperig. Tannineus, zou je wat kunnen decanteren.
  • 2012 Ten Barrels syrah: 16,1% alc. Dat merk je echter niet echt. Nog wel stevige tannines. De wijn is net gebotteld en is nog niet op de markt. 25 maanden houtrijping (20% Frans, 80% Amerikaans). Ondanks het hoge alcoholpercentage en de lange houtrijping, heeft de wijn een goede balans en heeft een mooie concentratie.
  • 2012 Terroir vranec grand reserva: 16,4% alc. Paarsrood. Rijpe zoete portneus. Dik. 22 maanden Amerikaans eiken. Nog veel tannine. Bramen. Donker fruit. De vranec geeft over het algemeen veel tannine, veel alcohol en veel zuren. Dat proef je hier duidelijk. Mooi. Veel concentratie en fruit. Ondanks de power heel zacht.
    De wijn is gebotteld in februari 2015 en moet zeker nog een jaar flesrijping ondergaan. Decanter noemde deze wijn een “iron fist with a velvet glove”. Dat snap ik wel.
  • 2011 merlot single vineyard: 15,5% alc. Weer zo’n stevige wijn qua alcohol.Zacht. Rijp. Aards. Dik. Vol.
  • Maar het kan met nog meer alcohol. De 2012 single vineyard signature merlot heeft maar liefst 17,3% alc.! Oef. En toch is het een mooie wijn. Rijp, met nog veel tannine. Mooi donker fruit. Alleen in de ontwikkeling prof je even de alcohol. 23 maanden Amerikaans eiken. Deze wijn wordt alleen in uitzonderlijke oogstjaren gemaakt. Wat een power.
  • We sluiten af op het balkon van het kasteeltje met een glas Spark 2010. Een mousserende blanc des blancs van chardonnay. De wijn heeft vier jaar ‘sur cave’ gerijpt. Een typerende chardonnay, met aangename mineraliteit en een acceptabele fraicheur.

Het diner laat meteen zien dat het restaurant – dat uiterlijk nog gemoderniseerd moet worden – ambities heeft en aast op een Michelin-ster. Voor elke wijn een ander Riedel-glas (Kamnik is distributeur voor Macedonië) en prachtige elegante verrassende gerechtjes op dito borden. Goed verzorgd en een mooie afsluiter van onze Macedonië-trip!

We proeven de volgende wijn-spijs combinaties:

  • 2014 sauvignon blanc bij gerookte zalm, kaviaar, honing-dille-mosterdsaus en avocado. Frisse zuivere wijn.
  • 2014 chardonnay barrel fermented bij ravioli met fasant, zwarte truffel en Siberische knoflook. De wijn heeft 9 maanden houtrijping gehad. Goede combi.
    Hierna volgt een pompoensoepje met ganzenlever.
  • De Cuvée de prestige 2013 wordt geschonken bij fasant, bacon, gecarameliseerde appel en amandelen. Een aardse wat stoffige rode wijn van 69% merlot, 18% cabernet sauvignon en 13% vranec. Zacht, rijp, zoetje en een verrassende combi met het gerecht dat ook veel zoete elementen heeft.
  • 2011 Ten Barrel cabernet sauvignon doet het goed bij steak Wellington. De wijn heeft 31 maanden houtrijping gehad. Past vooral waanzinng mooi bij de rode bietjes.
  • 2008 Euphoria Temjanika late harvest bij ‘Caramel Pleasure’.  Erg mooie afsluiter.