Bij Viña Leyda gaan we eerst even de heuvels van wijngaard El Granito in, 215 meter hoog. Uiteraard treffen we hier een granietbodem aan. Hier proeven we de Leyda extra brut. Een mooie schone frisse mousserende wijn volgens de méthode traditionelle (zie blog op ).
Leyda heeft drie wijngaarden met een totale oppervlakte van 190 hectare. 104 hectare hiervan is beplant met pinot noir. Daarnaast is er ook sauvignon blanc, riesling en syrah.
Picknick in El Maitén
We rijden naar onze picknickplaats en verwachten een paar belegde boterhammetjes en een tafeltije met wijnen. We lopen een heuveltje af … en zien een mooi plekje in de schaduw van de bomen waar een aantal tafels keurig gedekt zijn. Er is een cateraar ingehuurd en er is volop wijn. Wow! Wat een rijk en luxe gevoel. We krijgen een mooie lunch met bijpassende wijnen, telkens twee per gerecht.
We proeven bij een waanzinnige ceviche van rotsvissoorten en koriander::
2014 Single Vineyard Garuma, sauvignon blanc. Grassig. Asperge. Groene kruiden.
En
2013 Lot 4, sauvignon blanc. Fris en minerallig. Wat mij betreft de beste bij de ceviche.
Bij ceviche met zalm gemarineerd in zeezout krijgen we:
2012 Valle de Leyda, Leyda Lot 5, chardonnay. Hout. Meloen. Bitters. Fraicheur. Op hout vergist. 10 maanden houtrijping waarvan 10% nieuw hout
En
2013 Single Vineyard Falaris Hill. Fris. Bitter. Een derde houtvergist. Voller door de toegepaste bâtonnage. Tien maanden houtrijping waarvan 10% nieuw hout.
Bij risotto met paddenstoelen proeven we:
2012 Single Vineyard Las Brisas, pinot noir.
En
2013 Lot 21, pinot noir.
En tenslotte twee maal syrah bij het chocoladetaartjes met rood fruit:
2012 Leyda Lot 8, syrah
En
2013 Single Vineyard Canelo, syrah.
Een gedenkwaardige lunch waardoor ons middagschema – een bezoek aan havenstad Valparaiso – helemaal in het water viel. We rijden meteen door naar ons volgende bezoekje, aan Veramonte.
Geef een reactie