Het bezoek aan Veramonte in de Casablanca Valley bleek weer een van de hoogtepuntjes van onze wijnreis te worden. Waren we bij Viña Leyda al verrast met de lunch, bij Veramonte werden we weer verrast…!
Eerst proefden we in de wijngaard zelf de 2014 Valle de Casablanca, sauvignon blanc, Veramonte. Fris. Levendig. Mineralig. Mooi en elegant, niet dat overdrevene. Dat komt overeen met de visie van het huis, want ze willen geen sauvignon blanc met tropische smaken, maar juist een wijn met citrustonen. Ze keken daarbij naar Villa Maria in Nieuw-Zeeland.
Chileense sauvignon steeds beter
Over het algemeen kunnen we constateren dar sauvignon blanc in Chili steeds beter wordt. De wijnen van huist dit druivenras hebben misschien wel de meeste verbetering doorgemaakt van alle Chileense druivenrassen. Minder toegevoegd zuur, meer natuurlijke zuren. En er komt steeds meer een eigen stijl.
Casablanca Valley was de eerste echte ‘cool climat’-wijnregio van Chili. Veramonte gaat steeds meer richting organic farming.
Het wow-gevoel krijgen we, als we naar onze eetzaal worden geleid. Grote ruimte die een markthal in Santiago moet nabootsen. Groot raam met fantastisch uitzicht op de bergen. En gedekte tafels. A table with a view. We proefden de volgende wijnen:
2014 Casablanca Valley, sauvignon blanc, Ritual, Veramonte. Dik. Vol. Mooie balans met ingetogen aroma’s. Zachte zuren. Rijpe tonen. Fijn bittertje. Deze wijn is vergist in het betonnen eitje. Dat geeft de wijn meer extract en maakt ‘m ronder en zachter. Mooie wijn!
2013 Casablanca Valley, chardonnay, Veramonte. De wijn wordt omschreven met “bright – luscious – smooth”. Frisheid. Milde zuren. Meloen. Romig. Bittertje.
Tijdens het buffetmenu krijgen we onder andere geroosterd vlees, forel, gemarineerde kip en couscoussalade. We proefden daarbij:
2014 Casablanca Valley, pinot noir, Ritual. Een jaar houtrijping, 20% nieuw hout. Frisse zuren, klein zoetje, licht, kruidigheid. Kersen.
2013 Casablanca Valley, cabernet sauvignon, Veramonte. Acht maanden houtrijping, waarvan 15% nieuw. Rijpe tonen. Donker fruit. Kaneel. Kruiden. Wat tannines.
2012 Primus The Blend. Vooral cabernet sauvignon en carménère, en een beetje cabernet franc en petit verdot. Stevige wijn. Goede structuur. Levendig. Verteerbaar.
Geef een reactie