Creoolse gumbo met okra, tomaat en gamba’s
Okra
Okra wordt slijmerig als je de in stukjes gesneden groente kookt. Dat slijmerige kun je prima als bindmiddel gebruiken. Bijvoorbeeld in deze smakelijke gumbo met okra, tomaat en gamba’s. Gumbo is een dikke soep of stoofschotel uit Louisiana. Traditioneel wordt als verdikkingsmiddel een zeer bruine roux (van olie en bloem) gebruikt. Maar doordat je het slijm van de okra als verdikkingsmiddel gebruikt, heb je geen roux nodig. Een Creoolse gumbo bevat trouwens altijd tomaten (Italiaanse invloed), een cajun-gumbo nooit.
Recept gumbo (voor 4 personen)
Snij 300 gram okra in stukken van ca. 2cm. Bak ze 10 minuten met de roux op laag vuur in een (gietijzeren) pan met dikke bodem, met een gesnipperd uitje en knoflook. Voeg na 5 minuten een fijngesneden chilipepertje, een in blokjes gesneden groene paprika en twee in stukken van 1cm gesneden stengels bleekselderij toe.
Voeg daarna vier in blokjes gesneden verse tomaten, 2EL tomatenpuree, twee laurierblaadjes en 150ml groentenbouillon toe en laat nog 10 minuten sudderen. Maak op smaak met zout en peper en – als je het wat heter lust! – met een paar druppeltjes rode of groene Tabasco.
Verwijder de laurierblaadjes.
Serveren met rijst en gegrilde gamba’s. Draai er wat muziek uit New Orleans of Louisiana bij en drink er bier of viognier bij. Is je gumbo erg pittig, probeer een Elzas-pinot gris.
Wij dronken erbij: 2014 Coteaux de Miramont, Le grand vin blanc, Domaine de Ferrandière. Domaine Ferrandière bevindt zich in het hart van de Pays d’Oc, tussen Carvassonne en Narbonne.
De wijn is een blend van chardonnay, viognier en pinot gris. Rijp geel fruit. Fijne zuren. Veel hout dat niet goed paste bij het gerecht, maar nadat wij andere glazen pakten (pinot noir / Bourgogne) was dat opgelost en sloot de wijn goed aan bij de gumbo èn de gamba’s! Inderdaad, glaswerk maakt wáánzinnig veel uit en het juiste glas kan een wijn naar het gerecht toetrekken! Probeer maar eens verschillende vormen en groottes als je wijn nog niet optimaal bij het gerecht past.
Hoi Ingrid, ik kwam je vanochtend tegen in Schiedam opzoek naar de tram. Wat een heerlijke gerechten staan er op je blog! Ik mag in Januari beginnen met mijn stage bij het Jenevermuseum. Ze gaan in 2016 ,zoals je voorspelde, een tentoonstelling opzetten over de relatie tussen gin en jenever. Je bent dan meer dan welkom! Ik hoop dat je een leuke dag hebt gehad. Groetjes, Djuna
Hai Djuna. Zie je berichtje pas nu, als reactie. Vroeg me al af hoe het je vergaan was. Wat leuk dat je er stage mag lopen. Gefeliciteerd! Ben zeker van plan naar de tentoonstelling te gaan. Succes met de voorbereiding! Hartelijke groet.