img_9938

Ik had zin in een wintercocktail en koos de Boulevardier met Bourbon, maar uiteindelijk werd het de “1794”.

Boulevardier is een variatie op de klassieke Negroni (gin – Campari -rode vermouth / sinaasappelschilletje), zeg maar het winterse broertje van Negroni. De Boulevardier maak je met bourbon. Ik nam Bulleit’s Rye Bourbon in plaats van gin en paste de verhouding wat aan (2 delen bourbon op 1 deel Campari en 1 deel vermouth in plaats van 30 – 30 – 30). Die versie blijkt uiteindelijk de “1794” te heten. Perfect voor een winterse namiddag!

Ingrediënten

  • 40ml rye bourbon (b.v. Bulleit)
  • 20ml Campari
  • 20ml zoete rode vermouth
  • Sinaasappelschilletje
  • IJsblokjes

Bereiding

  • Doe ijsblokjes in een ‘stirring’-glas.
  • Giet de dranken erbij en roer ca. 10 seconden om.
  • Giet via een strainer in een elegant cocktailglas (coupevormig).
  • Garneer met een sinaasappelschilletje.

Shaken or stirred?
Shaken of stirred? Kwestie van voorkeur. Meestal shake ik cocktails met ijs. Deze heb ik ge-stirred (in een speciaal ‘stirring’- of mixing-glas geroerd met ijsblokjes tot de cocktail koud genoeg is). Kenners zeggen dat stirren een zachtere methode is dan shaken. Het leverde dit keer in elk geval een heerlijk harmonische wintercocktail op!

Drooglegging
De creatie van de Boulevardier leidt ons naar de van oorsprong Amerikaanse schrijver Erskine Gwyne. Deze Amerikaanse expat bracht van 1927-1932 het maandelijkse magazine ‘Boulevardier’ in Parijs uit. Maar het recept wordt toegeschreven aan New Yorker Harry McElhone die Harry’s New York Bar in Parijs runde. Hij was Amerika ontvlucht omdat hij als barman van het Plaza Hotel werkeloos werd tijdens de Drooglegging. McElhone maakte de cocktail voor Erskine Gwynne en beschrijft ‘m in zijn uit 1927 daterende bargids ‘Barflies and Cocktails’, waar hij overigens Gwynne als bedenker noemt.

Verhouding
De verhouding van de drie dranken verschilt. Meestal wordt 30ml van elk gebruikt; zo is ook het oorspronkelijke recept. Omdat de Campari redelijk overheersend is en de bourbon er wat ondersneeuwt, zie je soms andere verhoudingen met meer bourbon, bijvoorbeeld 45ml bourbon (of in veel Amerikaanse recepten: 1.25 oz. whiskey, 1 oz. Campari, 1 oz. vermouth) of zoals ik deed: 40 – 20 – 20.

Rye whiskey
Sommige recepten gebruiken rye bourbon (whiskey van 100% rogge). Dat heb ik ook gedaan en de Boulevardier krijgt er nog wat meer karakter, diepgang en balans van, vind ik. Deze variant met rye bourbon – en een grote deel whiskey dan Campari of vermouth – heet eigenlijk “1794”.

Whiskey Rebellion
De naam “1794” verwijst naar een stukje Amerikaanse geschiedenis. De Whiskey-opstand (in het Engels: ‘Whiskey Rebellion’) was een Amerikaans belastingsconflict. Boeren gebruikten hun overgebleven graan om whiskey van te maken. Dit konden zij dan gebruiken bij het uitwisselen van goederen. De overheid liet daar belasting over betalen om zo de oorlogsschuld af te betalen. Het verzet van de lokale bevolking van Pennsylvania kwam tot een hoogtepunt in juli 1794 toen gewapende mannen een belastingambtenaar aanvielen. De whiskey-belasting is later afgeschaft.

Ik prefereer die moderne variant van de “1794” met meer whiskey en het gebruik van rye bourbon. Het geeft de cocktail veel meer harmonie en karakter, maar ook een aangename rondheid.

Cheers!