Pan con tomate

Nog steeds in Catalaanse sferen. Pan con tomate. In het Catalaans Pa amb tomàquet. Brood met tomaat. Met een espressootje een lekker relaxt ontbijtje. Wat een heerlijk simpel en smakelijk gerechtje. En de ideale manier om oud brood een prachtige nieuwe bestemming te geven. Ook lekker als lunch. Je kunt het los eten, zoals ik deed. Maar je kunt dit tomatenbrood ook als appetizer/tapas gebruiken, of beleggen, bijvoorbeeld met lekkere jámon iberico, fuet-worst, ansjovisjes, olijven, avocado of manchego.

Pan con tomate vs. Bruschetta. Bij de Catalaanse/Spaanse manier smeer je de tomaat rechtstreeks fijn op je brood of je raspt tomaten. Als je tomatenblokjes op ciabatta doet, dan heb je Italiaanse bruschetta. Het lijkt erop, maar is toch net iets anders.

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 groot stokbrood, plakken rustiek boerenbrood of ciabatta mogen ook. Het werkt het beste als het brood een dagje oud is.
 • 4 rijpe tomaten, gehalveerd
 • 4 teentjes knoflook, gepeld en in z’n geheel
 • Zeezout
 • Olijfolie extra vergine
 • Optioneel: beleggen met b.v. jamón ibérico of manchego

Bereiding

 1. Snij het stokbrood in vier stukken en dan doormidden.
 2. Rooster de stukken brood in de grillpan of in de oven.
 3. Wrijf het warme geroosterde brood aan de bovenkant in met knoflook.
 4. Smeer de tomaten over het brood uit. Gooi de schillen weg.
  PS Pan con tomate vs. Bruschetta. Bij de Catalaanse/Spaanse manier smeer je de tomaat rechtstreeks fijn op je brood, of je raspt tomaten en maakt er samen met olijfolie en zout een tomatenpulpje van. Als je tomatenblokjes op ciabatta doet, dan heb je Italiaanse bruschetta. Het lijkt erop, maar is toch net iets anders.
 5. Besprenkel met olijfolie.
 6. Bestrooi met grof zeezout.
 7. Eet het brood meteen op als het nog lauwwarm en knapperig is.

Tip: gebruik van alles topkwaliteit, want met zo weinig ingrediënten komt het vooral op de smaak en kwaliteit van je ingrediënten aan. Neem dus lekker brood, rijpe tomaten en goede olijfolie.

Eet smakelijk. ¡Menja saborós!

Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl

ingrediënten pan con tomate
brood roosteren voor pan con tomate
pan con tomate met espresso