Calamari fritti – gefrituurde calamares

Gefrituurde inktvisringetjes, dat is voor mij op en top vakantiegevoel! Terrasje aan de Middellandse Zee. Lekker bordje vol krokante calamari fritti met een heerlijk knoflook- of cocktailsausje en een glas gekoelde witte wijn erbij. Genieten!
Lunchen op vakantie. Als dat in mediterrane landen is, dan bestel ik nog wel eens calamari fritti (of calamares, afhankelijk van in welk land je de ringen van het lijf van de pijlinktvis bestelt; in Portugal worden ze ook nog wel eens ‘lulas fritas’ genoemd). Tot nu toe heb ik ze nooit thuis gemaakt. Ik zag wel eens van die voorverpakte kant-en-klare in de diepvries liggen. Dat zijn steevast inktvisringen met een hele dikke laag beslag eromheen. Dan eet je dus geen knapperige calamares, maar vooral een dikke zompige vettige deeglaag. Brr. Overigens vallen ze op dat vlak ook in restaurantjes nog wel eens tegen, eerlijk gezegd. Soms krijg je ze wel, met een lekker dun knapperig laagje. Maar hoe maak je dat…?

Gefrituurde inktvisringetjes, dat is voor mij op en top vakantiegevoel! Terrasje aan de Middellandse Zee. Lekker bordje vol krokante calamari fritti met een heerlijk knoflook- of cocktailsausje en een glas gekoelde witte wijn erbij. Genieten! En de allerlekkerste crispy calamari fritti maak je heel simpel thuis.

beslag calamares bloem en maïzena

Dik beslag of dun knapperig laagje?
Zelf maken, daar zag ik tegenop, en het kwam er dus tot nu toe niet van. Dan maar weer wachten op een lunch in Italië, Griekenland, Spanje of Portugal. Nou ja, door de coronamaatregelen gaan we voorlopig natuurlijk even nergens naartoe. Dus toen ik dit weekend bij de visboer van die mooie witte inktvisringen zag, heb ik ze gekocht en thuis eens uitgezocht hoe je ze bereidt. Ik dacht zelf aan een beslag met bloem, ei, en bruiswater of blond bier (voor meer luchtigheid) en eventueel panko of paneermeel. Die recepten zijn er ook wel. In Spanje heet dat dan calamares rebozado: calamares in beslag. Maar het gevaar is dat je dan weer zo’n dikke laag beslag krijgt. En dat wil ik nou juist niet.

Wat blijkt!? Er blijken dus twee stromingen of twee manieren te zijn: in beslag en/of met paneermeel, of met alleen bloem. De allerlekkerste crispy calamari fritti maak je heel simpel. Geen ei of ingewikkeld beslag, geen dikke kleffe laag. Gewoon een beetje citroensap en bloem, of een mengsel van bloem en maïzena. Simpeler kan niet! En het resultaat is een heerlijk dun krokant laagje! Dat is wat ik wilde! En dus geef ik jullie hier het supersimpele recept voor de allerlekkerste knapperige gefrituurde inktvisringen.

Ingrediënten (lunch of voorgerecht voor 4 personen)

  • 1 kilo verse inktvisringen
  • 200gr bloem (ik koos voor 100gr bloem (de Italiaanse “farina tipo 00”) en 100gr maïzena)
  • Sap van een halve citroen
  • Zout
  • Frituurolie
  • Erbij serveren: partjes citroen en knoflooksaus of cocktailsaus

Bereiding

  • Verhit frituurolie tot 170-175 graden in een frituurpan of gietijzeren wok.
  • Dep de inktvisringetjes droog met keukenrol en bedruip ze vervolgens met wat citroensap.
  • Vermeng gelijke delen bloem en maïzena (op een kilo inktvis ca. 100gr bloem en 100gr maïzena) en doe er wat zout door.
  • Wentel de ringetjes door de bloem, zorg dat ook de binnenkant van de ringetjes goed bedekt is. Schud dan overtollig bloem eraf.
  • Frituur de inktvisringen 4 à 5 minuten, eventueel in delen, tot de ringen goudbruin en knapperig zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer met partjes citroen en cocktailsaus, knoflooksaus, aïoli of homemade remoulade.

Tips

  • Je kunt er gewone bloem voor gebruiken of Italiaanse ‘farina tipo 00’.
  • Neem 100gr bloem op 500gr inktvis (200gr bloem op 1 kilo inktvis).
  • Je kunt ook 50% bloem en 50% maïzena gebruiken, dan wordt het beslagje wat luchtiger. Dat heb ik gedaan.
  • Wil je het korstje nog wat knapperiger maken, kun je een deel van het bloem vervangen door griesmeel (‘semola’).
  • Een andere variant is om een beslagje te maken met voor 1 kilo inktvisringen ca. 175gr bloem, een eitje en 50ml blond bier (of bruiswater). Het bier of bruiswater maakt het beslag lichter en luchtiger.
  • Ook kun je variëren met kruiden en specerijen door het beslagje, zoals (gerookte) paprikapoeder of chilipoeder.
calamares als voorgerecht

Wijntip: kies er een mooie droge mousserende wijn bij of een frisse witte wijn. Voor een Italiaanse wijn kies je bijvoorbeeld een knisperfrisse pinot grigio, een Greco di Tufo, een Vermentino di Sardegna, een fiano of falanghina uit de buurt rond Napels of een fijne Orvieto of Soave. Of een mousserende Trento DOC brut of prachtige Franciacorta spumante brut. Wil je Spaans, kies dan voor een droge cava, albariño / Rías Baixas, witte Rioja of een manzanilla sherry. Ga je voor een Griekse wijn, dan is een frisse assyrtiko een optie.

Buon appetito!