Bulgaarse kebapche

Gisteren maakten we in het kader van mijn project @NationalDishes de twee Bulgaarse nationale gerechten shopska salata en banitsa. Maar zoals wel vaker in Villa Vinissima, sloegen we wat door en hadden naast deze twee Balkanfavorieten, nog veel meer op tafel en werd het uiteindelijk een klein culinair Bulgaars feestje op tafel. Bulgaarse kebapche (gegrilde gehaktworstjes) mochten ook niet ontbreken, vond ik, dus maakten we die ook. Die kebapche zijn eigenlijk de Bulgaarse versie van de Turkse kebab, maar ook van de Roemeense mici (of mititei) en de ćevapčići uit Bosnië-Herzegovina die ik onlangs maakte. Maar de meeste Bulgaarse kebapche (Кебапче) zijn wat langer dan die varianten.

De meeste versies van de Bulgaarse kebapche bevatten alleen een mix van runder- en varkensgehakt (of alleen varkensgehakt), komijn (5gr op 1 kilo vlees), peper (5gr op 1 kilo vlees) en zout (20gr op 1 kilo vlees). Wil je heel puur, maak dan die versie. En heel gek voor mij: men mengt het vlees met de kruiden èn op een kilo gehakt doet men er 100-150ml water (!) bij. Het vlees rust een nacht, wordt weer gekneed, en rust dan nog 3-4 uur voor gebruik. Hm, hier heb ik niet eerder van gehoord.

Je kunt ook wat variëren. Ik deed dat met knoflook en pikant paprikapoeder erbij en met Bulgaars bonenkruid (tsjoebritsa / chubritza) dat zeer typerend is voor een aantal Bulgaarse gerechten.

Kebapche zijn eigenlijk de Bulgaarse versie van de Turkse kebab, maar ook van de Roemeense mici (of mititei) en de ćevapčići uit Bosnië-Herzegovina.

Kebapche maken
Kebapche grillen

Ingrediënten (3-4 personen of ca. 8 duimdikke gehaktworstjes van ca. 15cm lang)

  • 250gr rundergehakt
  • 250gr varkensgehakt. (of neem
  • 1TL zout
  • 1TL zwarte peper
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1TL pikant paprikapoeder
  • 1TL tsjoebritsa / chubritza (dat is bonenkruid; als alternatief kun je tijm of oregano nemen)
  • Optioneel: 1TL baking soda

Erbij: rauwe ui, pitabrood en groentendips als lyutenitsa (лютеница, van tomaat, paprika en aubergine) en kyopolou (Кьополу ; aubergine-knoflookdip). De dips zijn kant-en-klaar te koop. Je kunt ook ajvar (paprika-auberginepuree) kopen of zelf maken.

Bereiding

  • Vermeng gehakt, zout en peper (en eventueel knoflook, pikant paprikapoeder en bonenkruid/tijm/oregano als je dat wilt gebruiken) en baking soda. Doe het gehakt in een schaal en bedek met huishoudfolie. Zet een nacht, tot gebruik, in de koelkast.
    NB Een theelepeltje baking soda is het geheime recept. Het wordt toegevoegd om het vlees malser te maken, maar je mag het ook weglaten.
  • Haal het gehakt een uur voor gebruik uit de koeling en maak er worstjes van ca. 15cm lang en zo dik als een duim. Volgens de Bulgaren zijn de ideale worstjes ca. 70 gram. Ze krimpen bij het grillen nog iets, dat is niet erg.
    De Bulgaarse kebapche zijn meestal geen ronde maar vierkante worstjes. Ik maakte die door een plak gehakt (ca. 2,5cm dik) uit te rollen en daar gehaktworsten van 2,5 x 2,5cm van te snijden. Bulgaren maken hun handen nat met water (of een mengsel van een deel water en een deel azijn) en vormen de kepabche met hun handen.
  • Leg ze vervolgens ca. 8-10 minuten op de BBQ, in een grilpan, op een grilplaat of bak ze in een gewone pan gaar en goudbruin. Het mooiste is als ze lekker rokerig gaan smaken. Gril ze aan alle vier kanten. De Bulgaren zeggen: “При печенето се търкалят само в една посока на три пъти.” (Rol tijdens het bakken slechts drie keer in één richting.)
  • Serveer traditioneel met rauwe gehakte ui en pitabrood en eventueel met een groentendip zoals lyutenitsa, kyopolou of ajvar (maar knoflooksaus mag natuurlijk ook).

Drinken: Het favoriete drankje van de Bulgaren bij kebapche is bier. Maar een lekkere rode wijn smaakt hier natuurlijk ook uitstekend bij. Bijvoorbeeld van het druivenras mavrud. Maar elke rode wijn die je ook bij de BBQ drinkt, past.

Приятен апетит! Eet smakelijk!