Ik had nog rijst over van mijn Spaanse arroz verde con gambas. De Spaanse bomba-rijst is wat vergelijkbaar met risottorijst en is de rijst die voor paella wordt gebruikt. Ik maakte mijn groene rijst met spinazie en basilicum erin, maar ik had nog aardig wat over. Wat doe je daarmee?
Je kent wellicht de Italiaanse arancini; dat zijn gefrituurde rijstballetjes die je maakt met leftover risotto. Het is de trots van de Siciliaanse keuken. Meestal maak je arancini van afgekoelde overgebleven risotto, en andere restjes die je nog hebt liggen. Het is dan ook een zeer handig en lekker kliekjesgerecht. De arancini lijken qua uiterlijk wel wat op onze bitterballen. Ze zijn gevuld met overgebleven risotto, en hebben vaak een stukje mozzarella in het midden die zacht wordt als je de rijstballen lekker krokant frituurt. Maar er schijnen tientallen varianten voor arancini te zijn! Van klassieke varianten met bolognese-ragù, mozzarella of prosciutto ham, tot de modernere zoals spaghetti-arancini, pistache-arancini, of spinazie-arancini.
Ik moest aan de Siciliaanse arancini, de gefrituurde risottoballen, denken toen ik arroz verde overhield. Groene rijst, die zou je toch ook moeten kunnen frituren? Ik had nooit arancini gemaakt, wel gegeten, dus mijn restje arroz verde was een prima gelegenheid om weer eens iets nieuws uit te proberen! Ik voegde Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaat toe …, en ziedaar: mijn groene rijstballen waren niet alleen verrassend en heel erg lekker, maar ik had ook een nieuwe tapa bedacht! Die kan dus zo in mijn nieuwe lijst van tapas & petiscos.
Ik had nooit arancini gemaakt, wel gegeten, dus mijn restje arroz verde was een prima gelegenheid om weer eens iets nieuws uit te proberen! Ik voegde Parmezaanse kaas en zongedroogde tomaat toe …, en ziedaar: mijn groene rijstballen waren niet alleen verrassend en heel erg lekker, maar ik had ook een nieuwe tapa bedacht!
Ingrediënten (tapas / hapjes voor 16 rijstballen)
NB Ik ga ervan uit dat je al arroz verde hebt gemaakt. Zie daarvoor het recept voor arroz verde.
- Overgebleven arroz verde van ca. 150gr risottorijst
- 50gr Parmezaanse kaas, geraspt
- 6 zongedroogde tomaten (op olie), fijngesneden
- 150gr bloem
- 2 eieren, losgeklopt,
- Paneermeel of panko
- Frituurvet
- Optioneel: roer voor sriracha-aioli 2TL sriracha door wat aioli
Bereiden
- Ga uit van afgekoelde overgebleven groene rijst.
- Roer de Parmezaanse kaas en de stukjes zongedroogde tomaat door de rijst en laat de rijst.
- Zet 3 borden klaar met achtereenvolgens bloem, losgeklopte eieren, en paneermeel of panko.
- Maak je handen nat met water en schep een flinke eetlepel van de rijst in je handpalm en rol er een balletje van ter grootte van een golfbal (NB Ik gebruikte zelf een ijslepel om de ballen te vormen). Herhaal tot de rijst op is en je ca. 16 ballen hebt.
- Verwarm de olie in een frituurpan tot 180°C.
- Haal het rijstballetje eerst door bloem, dan door het losgeklopte ei en dan door paneermeel / panko. Herhaal met de overige balletjes en laat de balletjes een half uurtje opstijven in de koelkast.
- Check of het frituurvet heet is. Frituur de arancini in circa 5 minuten rondom goudbruin in het frituurvet. Laat ze even uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm of op kamertemperatuur.
- Optioneel: ik garneerde de rijstballen met een toefje sriracha-aioli en gaf die er ook bij als dipsaus. Je kunt ook kiezen voor harissamayonaise.
Variatie
Ook lekker is om door de bomba-rijst chorizo, doperwten en manchego te roeren.
Geef een reactie