Snel naar de winkel, want Le Beaujolais Nouveau est arrivé…!
Gaan we nou allemaal massaal naar de winkel rennen? Vast niet. Vroegâh wel. In de 80ger en 90ger jaren van de vorige eeuw was dat echt een hype. Er werden feesten gehouden. Mensen lagen vlak voor middernacht bij de poorten om de eersten te zijn die na de ‘déblocage‘ (het vrijgeven van de wijn om 0.00 uur op de traditionele derde donderdag van november) de jonge Beaujolais te mogen proeven. Vrachtwagens gingen na middernacht op weg naar hun liefhebbers. Coureurs gingen met race-auto’s op pad om de eerste wijn van het jaar zo snel mogelijk met veel vertoon bij de gelukkigen te brengen. Een show die werd opgepakt door de media en die geliefd bij het wijnminnend publiek was.
Maar van die traditie is weinig meer over. Ik drink het al lang niet meer en ook de meesten van mijn wijncursisten niet meer. De hype is over, maar de Beaujolais Nouveau of Beaujolais Primeur wordt nog wel degelijk gemaakt en vindt nog steeds aftrek.
Fruit
Wat is de charme van Beaujolais Nouveau?Deze wijn van de gamay-druif is van de eerste persing en wordt gemaakt via de ‘macération carbonique’. Men laat bij deze vinificatietechniek de druiven in hele trossen in de gistkuip, zonder kneuzen of pletten. De tank wordt hermetisch gesloten en gevuld met CO2. Omdat er geen zuurstof is, kan er geen gewone gisting op gang komen. Doordat de onderste druiven door het gewicht toch geplet worden, komt er een ander soort gisting op gang, een soort intercellulaire gisting die zich binnen de onbeschadigde druiven voortzet. Dit heeft tot gevolg dat er direct na een voorzichtige persing van de druiven wijn ontstaat. Die wijn is vooral heel fruitig, in geur en smaak. Wijnen die met deze vinificatiemethode worden gemaakt zijn snel op dronk en – mede vanwege het ontbreken aan tannines – minder geschikt om lang te bewaren.
Jong
De Beaujolais Nouveau wordt jong gedronken en is geen bewaarwijn. Het beste is ie de eerste weken of hooguit maanden nadat ie op de markt komt. Wat ‘m aantrekkelijk maakt is het jeugdige fruitige karakter. Dat spreekt veel wijnliefhebbers aan. Op z’n best een speelse plezierwijn zonder veel pretenties. Op z’n slechts een schraal zuur spulletje. Bij de betere producenten herken je er echter al wel de karaktertrekken van de producent en het oogstjaar in. Maar ach, bij de Nouveau maal je niet om oogstjaren of een lange afdronk. Drink ‘m een beetje gekoeld bij wat charcuterie en bewaar je diepgaande gedachten voor serieuzere wijn.
De Nouveau is eind vorige eeuw verworden tot limonade met wat alcohol. Dat deed het succes uiteindelijk ook de das om. Maar Beaujolaisproducenten schijnen tegenwoordig weer meer aandacht aan de kwaliteit van de Nouveau te schenken. Toch maar weer eens een flesje proberen dus…?
Happy Beaujolais Nouveau Day!
Er zijn in de Beaujolais meerdere viticulteurs die uitstekende Beaujolais Nouveau maken…wij kennen er een aantal, en gaan er ook elk jaar met plezier naar toe om bij de Portes Ouverts het feestje mee te maken dat het ook dit jaar weer goed gelukt is. Het probleem is dat het altijd maar weer om geld ging, goedkoper goedkoperst, en ja, dan krijg je niet de beste slokjes in de fles….. Maar neem eens de gok, ga het weekend na de derde donderdag in November naar de Beaujolais toe, en klop aan bij de boeren die het bord Port Ouvert boven hun schuur hebben hangen. Proef dan hoe het ook kan…..en je bent weer om!