Gisteren dronken wij bij kalkoencurry met mango een mooie wijn van druivenras assyrtiko uit het Griekse wijngebied Drama. De wijn van Wine Art Estate – Idisma Drios is echter zeker geen Grieks drama!

Vatrijping
Idisma Drios betekent letterlijk rijke zoetheid. Het duidt op de zoetheid en het aroma van lagering op eikenhouten varen. De wijn is niet alleen op eiken vaten vergist, maar heeft ook zes maanden vatrijping ondergaan en krijgt daardoor een subtiele zachtheid en romigheid en fijne vanilletonen.

Kwaliteitsras
Het inheemse druivenras assyrtiko is een echt kwaliteitsras en is vooral bekend van het eiland Santorini, waar er niet alleen droge wijnen van worden gemaakt, maar ook Vinsanto. De druif toont zich er uitgesproken mineralig, mede door de vulkanische bodem, en met veel concentratie. Om de plant tegen de droogte op Santorini te wapenen, heeft men er een heel speciaal geleidingssysteem voor ontwikkeld, basked-trained op z’n Engels. De stok lijkt op een mandje of emmer, waarbij de takken om de druiventrossen zijn gevlochten om ze te beschermen tegen de harde wind. dankzij de droogte, zijn de stokken in verhouding ook redelijk ver uitelkaar geplant.

Zuurgraad
Maar ook elders in Griekenland, zoals in het noordelijke Drama, doet de druif het goed. Het citrusachtige blijft, maar daar is ie fruitiger en zelfs wat tropisch, met tonen van perzik, en ook wat eleganter. Zijn karakter wordt echter overal gedomineerd door een mooie zuurgraad, zelfs bij hete klimatologische omstandigheden.
Assyrtiko is mede daardoor een geschikte blendpartner, bijvoorbeeld van het druivenras savatiano (vooral bekend van de harswijn Retsina) om diens lage zuurgraad te compenseren. Dat geldt ook voor de rassen athiri en aidani. En vanwege de mooie zuren, wordt assyrtiko steeds populairder; inmiddels is er in Griekenland al zeker 1.700 hectare mee aangeplant.
Recent DNA-onderzoek heeft aangetoond dat assyrtiko vermoedelijk een kruising is van twee andere druivenrassen, namelijk gaidouria x platani.

Assyrtiko past bij gegrilde vis en andere visgerechten, maar het advies voor deze wijn van Idisma Drios was ook kipcurry met ananas. Onze kalkoencurry met mango leek me dus niet te misstaan, en ik had gelijk! Mooie combi van het Indiase gerecht met een boeiende Griek.

Idisma Drios assyrtiko is te koop bij AlbertsTaste.nl voor €14,95.