Armeense peterselie-tomatensalade is een heerlijk bijgerecht bij een mooie BBQ. Armeniërs geven deze salade vaak als bijgerecht bij khorovets, de Armeense BBQ. Als losse salade of ze serveren er spiezen op en eten die samen met de salade op hun traditionele platbrood (de lavash). Dat is erg lekker en fris.
Deze salade lijkt wel wat op tabouleh, net als de Armeense ‘eetch’ (bulgur-tomatensalade), maar dan met het verschil dat er bij tabouleh veel peterselie zit, maar altijd ook een beetje couscous of bulgur. Dat ontbreekt hier dan weer volledig. Maar als je wilt, kun je hier natuurlijk altijd een heel klein beetje (zeg ongekookt max. 25-50gr) gekookte bulgur aan toevoegen.
Tip: lekker is om bij deze peterselie-tomatensalade een deel van de peterselie te vervangen door gehakte babyspinazie, dan heb je niet zoveel peterselie. Ik vind dat wel een lekkere variant, want sommige peterselie is een beetje scherp, hoewel dat natuurlijk niet authentiek is.
Deze salade lijkt wel wat op tabouleh, net als de Armeense ‘eetch’ (bulgur-tomatensalade), maar dan met het verschil dat er bij tabouleh veel peterselie zit, maar altijd ook een beetje couscous of bulgur. Dat ontbreekt hier dan weer volledig.
Ingrediënten (bijgerecht voor 2 personen)
- Bos platte peterselie of ½ bos platte peterselie en 50gr babyspinazie), gehakt in fijne reepjes
- 4 tomaten, zonder zaadlijsten en in kleine blokjes
- 1 bosui, in dunne ringetjes
- 1TL gedroogde chilivlokken
- Sap en zest van 1 kleine citroen
- 2EL olijfolie
- Zout en versgemalen peper
Bereiden
Vermeng alle ingrediënten en geef als bijgerecht bij een BBQ.
Eet smakelijk!
© 2020 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming worden overgenomen of gebruikt.
Meer nationale gerechten zien? Volg me op Instagram @vinissima of @NationalDishes of op mijn blog @NationalDishes.
Geef een reactie