Vandaag op tafel uit Afghanistan: Kebab e Murgh (kipkebab) met Afghaanse salade. Gisteren maakte ik het nationale gerecht van Afghanistan: Kabuli Palaw in het kader van mijn nieuwe project @NationalDishes. Vandaag blijven we nog even in Afghanistan. Niet voor een nationaal gerecht, maar wel voor een heel lekker traditioneel kipgerecht. Ik maak Afghaanse Kebab e Murgh, heerlijke kipspiezen in een lekkere marinade met yoghurt, rode paprika, knoflook, kurkuma en gember. Ook hiervan bestaan in Afghanistan weer veel varianten en als je kijkt naar andere landen in het Midden-Oosten of Centraal Azië, dan zie je vergelijkbare marinades voor kipspiezen met yoghurt en specerijen, zoals de Turkse ‘yoğurtlu tavuk’. Zelfs de Indiase kip tikka masala met z’n marinade met yoghurt en specerijen heeft er wel wat van weg. Er zijn in Afghanistan ook varianten met komijn of ketoembar in de marinade. Ik voegde nog wat rawit-pepertjes toe om er iets meer pit aan te geven, maar dat zie je in de meeste recepten niet en ik heb het dus hieronder in mijn recept weggelaten. Wel zie je dat er aan het einde nog wat gedroogde chilivlokken over gestrooid worden. Maar experimenteer er gewoon zelf lekker mee en kijk welke specerijencombinatie voor jou het beste werkt.
De Afghaanse kipspiezen serveer ik traditioneel, met naambroodjes en een simpele maar smakelijke Afghaanse salade.
Ik maak Afghaanse Kebab e Murgh, heerlijke kipspiezen in een lekkere marinade met yoghurt, rode paprika, knoflook, kurkuma en gember. Ook hiervan bestaan in Afghanistan weer veel varianten en als je kijkt naar andere landen in het Midden-Oosten of Centraal Azië, dan zie je vergelijkbare marinades voor kipspiezen met yoghurt en specerijen.
Ingrediënten (4 personen)
- 4 kipfilets, in blokjes van 2,5cm
- 3cm verse gemberwortel, geraspt
- 3 knoflookteentjes
- 1 rode paprika, zonder zaadlijsten
- 1EL (gerookt) paprikapoeder
- 1EL kurkuma
- 4EL dikke yoghurt (b.v. Griekse of Turkse yoghurt)
- Zout en versgemalen peper
- Olijfolie
- Voor erbij: naanbrood en een Afghaanse salade (tomaten, ui, komkommer, citroensap) en optioneel koriander, gedroogde chilivlokken en citroenpartjes als garnering bij de spiesjes
Bereiding
- Pureer (in blender of met staafmixer) een rode paprika, gember, knoflook, gerookte paprikapoeder, kurkuma en zout. Voeg de yoghurt toe en roer goed door.
- Giet de marinade over de kip, vermeng goed en laat 24 uur marineren. Tip: je kunt ook kippendijtjes zonder bot en vel kopen, maar die moet je iets langer grillen.
- Doe de gemarineerde kipblokjes op spiesjes en gril of BBQ de spiesjes goudbruin. Tip: week de satéstokjes een half uur in warm water als je houten stokjes gebruikt, dan verbranden ze op de BBQ niet.
- Serveer de Afghaanse kipspiezen met platbrood (naan) of pitabrood en een simpele Afghaanse salade van tomaat, ui en komkommer. Je kunt koriander, citroenpartjes en yoghurt serveren bij de spiesjes.
Afghaanse salade
De Afghaanse salade maak je zo:
- Snij blokjes van 4 grote tomaten (ontveld en zonder zaadlijsten), 4 kleine komkommers en 1 rode ui. Vermeng met grof gesneden koriander (naar smaak; eventueel te vervangen door platte peterselie), 3EL citroensap, zout en versgemalen peper. Klaar!
Eet smakelijk!
Tip: je kunt mijn project ook volgen op Instagram: @NationalDishes
© 2020 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming worden overgenomen of gebruikt.
Geef een reactie