Ik had ineens zin in een Portugees recept en omdat ik langs de visboer liep en prachtige gambas zag, werd het een lekker recept met gambas. De Spanjaarden hebben ‘gambas a la plancha’, maar dat kende ik al. Wat doen de Portugezen met gambas? Bijvoorbeeld Portugese garnalen met uien en tomaat (camarão frito com cebola e tomate). Typisch Portugees. Simpel, eerlijk, heerlijk. En lekker zomers. Maar in de winter mag het wel wat steviger, dus maakte ik pittige Portugese gambas (Camarões piri-piri). Die piri-piri saus wordt ook wel ‘molho de piri-piri’ genoemd. Daarnaast heb je ook nog een gerecht dat ‘camarõas à la guilho’ (gambas met knoflook) heet. Daarbij blus je de gambas met knoflook af met brandy of Cognac (of soms whisky) en soms voeg je er ook nog wat piri-piri saus aan toe. Ik heb in mijn gerecht beide dingen gecombineerd: dus gambas afgeblust met Cognac en er een heerlijke pittige piri-piri saus aan toegevoegd. Lekker pittig en hartverwarmend. Ook weer heel makkelijk te maken, maar oh zo lekker.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 800gr rauwe gambas of grote tijgergarnalen
- 25gr bakboter of roomboter om in te bakken
- 25ml brandy of Cognac
- Bieslook of (platte) peterselie, gesnipperd
- Erbij: stokbrood of boerenbrood en een salade van groene sla met tomaatjes
Voor de piri-piri saus:
- 2 knoflookteentjes
- 2-6 chili- of cayennepepertjes (hoeveelheid naar wens), zonder zaadlijsten en zaadjes
- 100ml olijfolie
- Sap van een halve citroen (of 2EL witte wijnazijn)
- Zout en versgemalen peper
- 25gr roomboter, in kleine stukjes
Bereiding
- Begin met de gambas. Snij de schaal aan de rugzijde in en verwijder de schaal tussen kop en staart. Laat daarbij de kop en staart zitten. Verwijder daarna met een klein mesje of satéprikkertje het darmkanaaltje (donker sliertje) door het naar boven te trekken en daarna voorzichtig eruit te trekken.
- Maak nu de piri-piri-saus: pureer met blender of staafmixer de olijfolie met knoflook, pepertjes en citroensap. Breng op smaak met zout en peper.
- Bak de gambas in boter aan beide kanten ca. 1 ½ minuut tot ze roze zijn. Blus af met een flinke scheut brandy en flambeer.
- Voeg de piripiri-saus toe, samen met kleine stukjes roomboter . Roer voorzichtig en kook heel even zodat de saus mooi bindt en wat lobbig wordt. Let op: kook niet te lang (max. een minuut), want anders worden de gambas droog!
- Bestrooi de gambas in piri-piri saus met bieslook of peterselie en serveer met stokbrood en een frisse groene sla met tomaatjes. Het stokbrood kun je lekker in de saus dopen.
Wijntip: drink er een lekkere witte Portugese wijn bij. Ik koos voor de 2019 Vinho Regional Alentejo, colheita seleccionada branco van Herdade de São Miguel. Een sappige witte wijn van de druivenrassen antão vaz, arinto, verdelho en viognier met 4 maanden houtrijping op 400liter-vaten. Elegant, fris, vleugje floraal. Witte perzik. Beetje kruidigheid. Natuurlijk heerlijk bij gambas, maar ook bij andere visgerechten.
Eet smakelijk!
Geef een reactie