Bavette met salsa verde en puttanesca-tomatensalade stond vandaag op het menu. ‘Spaghetti alla puttanesca’ is een klassiek Napolitaans pastagerecht. De vertaling is ‘hoerenpasta’ en het verhaal gaat dat de Napolitaanse hoeren dit snelle gerecht maakten … eh, tussen twee … klanten door. Tja. In elk geval betreft het een pasta die je snel kunt maken met enkele eenvoudige ingrediënten: tomaat, ui, knoflook, ansjovis, kappertjes, een pepertje, olijven en peterselie.
Tijd voor een variant. Bavette in de grilpan en daarna – dus niet vooraf! – insmeren met een heerlijke ‘salsa verde’ en er een tomatensalade à la puttanesca bij geven. De salsa voor de bavette maak je met o.a. olijfolie, kappertjes, knoflook, ansjovispasta, mosterd, peterselie en wat citroenrasp en -sap. De puttanesca-salade maak je met kerstomaatjes, rode ui, olijven (die ik hier nu wegliet), verse basilicumblaadjes en een dressing met wat van die heerlijke groene salsa erdoor.
De salsa voor de bavette lijkt wel wat op de ‘salsa verde’ uit Piemonte of de gremolata die ik al eens maakte, maar is net iets anders. De salsa verde piemonte is met een eierdooier en gezouten kappertjes. De gremolata maak je door citroenzest toe te voegen aan gehakte peterselie en knoflook. Deze nieuwe salsa verde voegt aan de ingrediënten voor gremolata nog eens ansjovis en dijonmosterd toe. Het geeft een zeer krachtige en smakelijke salsa.
‘Spaghetti alla puttanesca’ is een klassiek Napolitaans pastagerecht. Tijd voor een variant.
Ingrediënten salsa verde voor bavette
- 2EL kappertjes, gehakt
- 2 knoflookteentjes, gehakt
- 15gr of 4EL fijngehakte peterselie
- Zest van een citroen en sap van een halve citroen
- 1EL ansjovispasta
- 1TL dijon-mosterd
- 2EL olijfolie
- Zout en versgemalen peper (tip: wees voorzichtig met zout, want de ansjovispasta is ook zout!)
En verder:
- 1 bavette (ca. 400gr)
- Zout en peper
- Olie om in te bakken
- Een paar partjes citroen
Ingrediënten voor de puttanesca-salade
- 400gr kerstomaatjes, bij voorkeur in verschillende kleuren; gehalveerd
- 1 rode ui, in ringen of partjes
- 10gr verse basilicumblaadjes, gescheurd
- Optioneel: 10 olijven, gehalveerd
- 2EL olijfolie
- 1EL van de hierboven beschreven salsa voor de bavette
Bereiding
- Snij de rode ui in ringen of dunne partjes en laat in warm water minstens een half uur weken. Hierdoor neemt de scherpheid van de ui af. Giet het water af en dep de ui droog.
- Vermeng alle ingrediënten voor de salsa.
- Maak daarna de sladressing door 2EL olijfolie te vermengen met 1EL van de salsa. Hou de rest van de salsa apart voor de bavette.
- Bestrooi de bavette met zout en peper en bak of gril gaar (ca. 4 minuten per kant).
- Haal de bavette uit de (gril)pan en leg het vlees op een stuk aluminiumfolie. Besmeer het vlees aan beide kanten met de salsa en dek af met aluminiumfolie. Laat het vlees 5 minuten rusten.
- Maak ondertussen de tomatensalade. Halveer de tomaatjes en vermeng ze met de uienringen, basilicum (hou een paar achter voor de garnering!) en eventueel de olijven. Hussel de sladressing voorzichtig erdoor en verdeel over een platte schaal.
- Snij de bavette – tegen de draad in! – in dunne plakken en leg tussen de salade.
- Knijp wat citroensap over het vlees en leg er nog een paar citroenpartjes bij. Garneer met een paar basilicumblaadjes. Serveer zo of met lekker boerenbrood.
Wijntip: kies een sappige rode wijn uit Italië (b.v. Chianti of Montepulciano d’Abruzzo) of Spanje.
Buon appetito!
Geef een reactie