pimientos de Padrón en salsa brava

Pimientos de Padrón. Ken je ze? Ik zag ze liggen en het leek me leuk om iets met die kleine groene pepertjes te doen. Ik wist alleen nog niet wat. In Spanje worden ze meestal als tapashapje gegeten: gebakken of geroosterd in de oven en met grof zeezout geserveerd. Ik wilde ze echter inzetten bij het diner en bedacht deze steak met pimientos de Padrón, zoete aardappelfrietjes en salsa brava. Ik geef je hier de recepten voor de pimientos de Padrón, frietjes van zoete aardappel uit de Airfryer en mijn eigen versie van heerlijke homemade salsa brava. Geef er een lekkere steak (b.v. gegrilde entrecôte, rib-eye of bavette) en een Spaanse rode wijn bij en smullen maar!

pimientos de Padrón met zeezout

Pimientos de Padrón
Deze kleine groene geurige pepertjes komen uit Padrón in Galicia, in het noordwesten van Spanje. Ze worden in Spanje als tapas / snack gegeten. Maak je geen zorgen dat je mond in brand staat, want ze zijn niet echt heet maar eerder mild te noemen. Ze lijken wel wat op de kleine groene snackpaprikaatjes. Je kunt ze heel makkelijk en snel in de wok bereiden. Zorg dat ze er een beetje zwart geblakerd en verschrompeld uitzien. Dat is lekker authentiek!

Ingrediënten

  • 200gr Pimientos de Padrón
  • Olijfolie om in te bakken
  • Grof zeezout (ik nam Maldon sea flakes)

Bereiding:

  • Spoel de pepertjes af onder de kraan en dep ze droog met keukenpapier.
  • Wok de pepertjes vervolgens ca. 5-7 minuten in olie tot ze een beetje zwart geblakerd zijn. Je zult merken dat ze daarbij ook wat verschrompelen. Dat hoort zo.
  • Haal ze uit de wok en bestrooi ze met grof zeezout. Serveer ze warm of lauwwarm.
zoete aardappel frietjes - pimientos de Padrón - salsa brava

Zoete aardappelfrietjes uit de Airfryer

Ingrediënten frietjes

  • 2 zoete aardappelen (ik heb ze niet geschild, maar als je dat fijner vindt, moet je ze schillen)
  • Zout
  • Olie
  • Nodig: Airfryer (en neem anders een gewone friteuse of bereid de frietjes in de oven)

Bereiding frietjes:

  • Was de aardappelen goed, droog ze en snijd ze in plakken van ca. 0,5-1cm dik (hangt ervan af of je dikkere of dunnere frietjes wilt hebben). Snijd de plakken in reepjes van 1 cm x ca. 10cm lang.
  • Verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Besproei de frietreepjes met een dun laagje olie of hussel er met je handen wat olie door.
  • Doe frietjes in het Airfryer-mandje en bak ze in ca. 15 min. goudbruin en knapperig. Hussel de frietjes halverwege de tijd even om.
  • Bestrooi de frietjes met zeezout en serveer direct.
  • TIP: je kunt de frietjes ook vermengen met olie en een lekkere specerij, bijvoorbeeld paprikapoeder, pimentón de la Vera, chilipoeder, komijn; of met (Provençaalse of Italiaanse) groene kruiden.
ingrediënten salsa brava

Salsa brava
Er bestaan heel veel recepten voor salsa brava. En er bestaan stromingen voor of tegen bepaalde ingrediënten! Met of zonder ui, knoflook, azijn, bouillon etc. en zelfs over tomaat en bloem erin bestaat onenigheid. Ik hou van een versie met ui, knoflook, tomaat, gerookt paprikapoeder en voor wat frisheid en wat meer karakter een beetje sherry-azijn in plaats van gewone wijnazijn.

Ingrediënten salsa brava

  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera; dulce of picante of een mix) (PS de gerookte paprika is mijn eigen twist, je kunt die dus ook gewoon vervangen door paprikapoeder)
  • 1-2TL cayennepoeder (naar smaak)
  • 1TL mild paprikapoeder
  • (1TL colorante = geel kleurpoeder, optioneel; niet geschikt voor kids)
  • 400gr verse tomaten (ontveld en zonder zaadlijsten) of een blik tomatenblokjes
  • 1EL sherry-azijn (liefst PX sherry-azijn, die is aromatischer dan gewone wijnazijn, maar de gewone wijnazijn kan natuurlijk ook)
  • 1EL (basterd)suiker
  • Zout
  • Olijfolie

Bereiding salsa brava

  • Fruit de ui in olijfolie. Fruit daarna knoflook mee en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen.
  • Voeg pimentón de la Vera, cayenne- en paprikapoeder toe en fruit kort mee.
  • Voeg de tomaatjes, sherry-azijn, suiker en wat zout toe. Roer goed door en kook zachtjes 10 minuten.
  • Laat de saus afkoelen. Je kunt de saus grof laten of pureren tot een gladde smeuïge saus.
  • Geef de saus bij de steak en de zoete aardappelfrietjes.
  • TIP: Salsa brava wordt in Spanje vooral als saus over krokante aardappelblokjes (gefrituurd en daarna nog eens gebakken voor extra krokantheid!) gebruikt. De aardappeltjes heten dan ‘Patatas bravas’ (wilde of ongetemde aardappeltjes). Je kunt er desgewenst ook nog een lekkere klodder aïoli bij geven (‘alioli’ in het Spaans of ‘all i oli’ in het Catalaans, dat een samentrekking is van de woorden voor knoflook en olie).

Wijntip: bij dit Spaanse gerecht kies je natuurlijk voor een lekkere Spaanse rode wijn. Ach, er is zoveel om uit te kiezen dat je bijna altijd goed grijpt. Voor de hand liggend is een mooie Rioja bij de steak (kies eentje met wat houtrijping: crianza of reserva). Maar uit heel veel andere Spaanse wijngebieden kun je kiezen uit mooi rood, van complex en prijzig tot sappig en soepel: zoals Ribera del Duero, Priorat, Navarra of Montsant. Of ga uit van druivenrassen: tempranillo (b.v. in Rioja, Ribero del Duero of Tinto de Toro), garnacha (toppers in Priorat, of bijvoorbeeld uit Calatayud, Navarra, Cariñena; in Fr. bekend als grenache) of monastrell (Jumilla, Yecla; in Fr. bekend als mourvèdre). Maar misschien wil je wel een mencia uit Bierzo, of zoals ik koos: een wijn uit de DO Tierra de Léon in het gebied Castilla y Léon. Deze appellatie is een DOP-herkomstbenaming die bestaat sinds 2007 en is voortgekomen uit de vroegere Vino de la Tierra in de regio Castilla y Léon. Een groep producenten is in 1985 al begonnen om de DO-status aan te vragen ten behoeve van de promotie van hun lokale druivenras prieto picudo. Dit inheemse druivenras komt bijna alleen maar voor in de DO Tierra de Léon. Prieto picudo is zelfs een van de belangrijkste rassen van de DO Tierra de Léon. De wijnen van prieto picudo zijn fris met mooie fruitigheid. Meestal kersenrood, vaak met een hoge zuurgraad en een mooie tannine-structuur. Je treft er aroma’s in van donkere bosvruchten en zwarte peper. Prieto picudo dus. Had jij er al eens van gehoord?
Liever rosé? Er zijn fantastische stevige Spaanse rosadas van bijvoorbeeld het druivenras garnacha.

Eet smakelijk!

[PS voor zowel de Airfryer als andere producten geldt: #nospon]