Gisteren maakte ik pasta met tijgergarnalen en sinaasappel. Pasta con gamberi e arancia. Met een heerlijke, bijna zoete, saus op basis van prei, tomaten, Cointreau en sinaasappelsap. Pasta met citroen met kip heb ik al vaker gemaakt. Dat is voor mij echt een zomergerecht. Nu heb ik een variant met sinaasappel en Cointreau gemaakt. Echt verrassend en heel lekker, en meer passend bij het seizoen. Maar je mag het van mij ook best eens in de zomer maken hoor.
Ingrediënten (4 personen)
- 400-500gr pasta (b.v. linguine, spaghetti, tagliatelle, troccoli)
- 20 rauwe tijgergarnalen (5 p.p.; vers of ontdooid uit de diepvries)
- 200gr kerstomaatjes, in kwarten
- 1 prei, in fijne ringetjes of reepjes (julienne)
- Sap en ragfijngesneden zest van 2 – liefst biologische en anders schoongeboende – sinaasappels (bewaar sap en zest apart!)
- 50ml Cointreau
- 50ml visbouillon (van bouillonblokje of zelfgetrokken)
- Olijfolie
- Zout en versgemalen peper
- Optioneel: bieslook, gesnipperd
Bereiding
- Blancheer de sinaasappelzest kort en dep droog met keukenpapier.
- Kook onder tussen de pasta gaar (al dente).
- Fruit de prei kort en zachtjes in de olijfolie. Voeg de tomatenpartjes toe. Bak een paar minuten zachtjes mee. Blus af met Cointreau, het sap van 1 ½ sinaasappel en de visbouillon en dik wat in; dat zal ca. 10 minuten duren. Hierbij worden de tomaatjes wat zoeter en voller / rijker van smaak.
- Bak de tijgergarnalen in olijfolie in 1 à 2 minuten per kant. Niet te lang, want dan drogen ze uit! Blus af met het sap van een halve sinaasappel.
- Giet de gare pasta af en bewaar wat pastakookwater!
- Breng het prei-tomatenmengsel op smaak met zout en peper. Voeg dan de gare pasta toe. Roer goed door. Als de saus nog te dun is, kun je er wat van het pastakookwater bij gieten.
- Serveer warm. Leg de tijgergarnalen op de pasta. Garneer met wat sinaasappelzest en de gesnipperde bieslook.
Wijntip: ik zocht een wijn met tonen van sinaasappels. Het werd de 2017 Limoux van Château de Gaure. Mooie volle Limoux van 80% chardonnay, 15% chenin blanc en 5% mauzac. Rijp geel steenfruit en minneola. Lichte toasting. Wat hazelnootjes op de achtergrond. Milddroog met fijne fraicheur. Dik en vol, maar voldoende subtiliteit. Houtvergist en daarna ‘sur lie’ met bâtonnage.
Heerlijk! Categorie bijzonder wit en misschien geen allemanswijn. Geeft niet. Proef z’n hogere broertje Oppidum, en je bent om! We dronken ‘m eerder al bij ‘conill amb tomáquet’ (konijn met tomatensaus Andorra-stijl) en nu dus bij pasta met gamba en sinasaasappel.
Zoek je een andere wijn, probeer dan eens een wijn van druivenras viognier of eventueel sémillon.
Geef een reactie