Een wijnvriend van ons kwam eten en hij nam twee wijnen mee waarvoor wij bijpassende gerechten mochten verzinnen. Leuke uitdaging. Een passende wijn uitzoeken bij spijs in een hele kunst, maar een gerecht verzinnen bij een wijn is veel lastiger, zeker als je de specifieke wijnen niet kent. De witte wijn in kwestie was een Duitse riesling: 2016 Rheingau, Charta, riesling van Weingut Spreitzer. Wijn met een klein zoetje, leerde wat speuren op internet mij. Ik bedacht er deze licht pikante Thaise salade met garnalen en mango bij. En die paste gelukkig heel goed. En de salade was nog eens superlekker ook! De wijn trouwens ook. Dus heel blij.
Een passende wijn uitzoeken bij spijs in een hele kunst, maar een gerecht verzinnen bij een wijn is veel lastiger, zeker als je de specifieke wijnen niet kent.
Ingrediënten (4 personen)
- 20 rauwe tijgergarnalen (diepvries of vers)
- 1 mango, in reepjes
- Veldsla (ca. 50gr p.p.)
- Optioneel: 1 chili- of cayennepepertje, in ragfijne reepjes/blokjes
- 6 kerstomaatjes, gehalveerd (3 halve p.p.)
- Zout en peper
- (olijf)olie om in te bakken
Voor de dressing:
- 1TL sesamolie
- 6EL (olijf)olie
- 1EL vissaus (nam pla)
- 1EL donkerbruine suiker
- 2EL Thaise sweet chilisaus
- Sap van een halve limoen
- 1TL laospoeder
Bereiding
- Maak de dressing door alle ingrediënten te vermengen. Vermeng de dressing grotendeels door de veldsla en verdeel over vier borden. Hou een beetje dressing achter om aan het einde over de borden te druppelen.
- Snij de mango en chilipeper in reepjes.
- Verdeel de reepjes mango over de borden.
- Ontdoe de tijgergarnalen van het darmkanaaltje en maak ze schoon.
- Bak de garnalen ca. 1 ½ minuut per kant in een pan en bestrooi met zout en peper.
- Leg op elk bord vijf garnalen en drie gehalveerde kerstomaatjes. Verdeel er eventueel nog een klein beetje chilipeper over om het gerecht wat pittiger te maken (optioneel).
Wijntip: Ik maakte het gerecht bij een riesling die we kregen: 2016 Rheingau, Charta, riesling van Weingut Spreitzer. Supermooie Rheingau-riesling. Prachtige zoet-zuurbalans. Fijne zuren. Klein aangenaam zoetje. 20% heeft ‘Holzfass’; houtrijping dus. Wordt ie voller van. Appel. Peer. Witte perzik. Limoen. Grapefruit. Nauwelijks ‘last’ van petroltonen. Heerlijk bij de Thaise salade met gebakken tijgergarnalen en mango. Licht pikant. Dat past geweldig bij het kleine zoetje van de wijn.
Andere wijn erbij? Zoek het in de stijl van een offdry riesling.
Geef een reactie