Tavë me Presh – Albanese prei-gehaktschotel

Op doortocht door Albanië tijdens mijn culinaire wereldreis @NationalDishes, stuitte ik op het Albanese gerecht ‘Tavë me Presh’ – Albanese prei-gehaktschotel. In het gerecht doe je alleen zout en peper en het kan daardoor wat flauw van smaak zijn. Je ziet echter ook recepten die knoflook, kruiden of specerijen toevoegen. Voel je daarom wat mij betreft vrij om andere kruiden of specerijen toe te voegen; denk aan verse tijm of oregano of aan paprikapoeder. Wil je het wat pittiger? Doe er dan een chili- of cayennepepertje of gedroogde chilivlokken bij. Ik voegde knoflook en paprikapoeder toe en een theelepeltje chilivlokken toe; optioneel dus.

Overigens is het Albanese woord voor prei ‘pras’ en voor ui ‘qepë’, maar in het noorden zeggen ze ‘presh’, zowel tegen prei als ui. Een variant van ‘tavë me presh’ is ‘lakror me presh’, dat lijkt meer op een preiquiche.

ingrediënten Tavë me Presh

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 preien, in ringen (0,5-1cm)
  • 300gr lams- of rundergehakt
  • 1 ui, gehakt
  • 1 knoflookteentje, gehakt
  • 1EL paprikapoeder
  • 2EL tomatenpuree
  • 2 geroosterde rode paprika’s, in reepjes of blokjes (*)
  • 200ml runderbouillon (van bouillonblokje; kip- of lamsbouillon als je lamsgehakt gebruikt)
  • Optioneel: 1TL gedroogde chilivlokken
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel: sap van een halve citroen
  • Erbij: rijst, aardappelpuree of boerenbrood

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160°
  2. Fruit de preiringen zachtjes in wat olijfolie gedurende 5-7 minuten. Ze mogen niet bruin worden. Haal de prei uit de pan en leg de ringetjes op de bodem van een ovenschaal. Zet apart tot verder gebruik.
  3. Fruit de ui zachtjes vijf minuten. Fruit vervolgens de knoflook even mee. Voeg daarna het gehakt toe en bak het rul. Bestrooi met zout en peper.
  4. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee. Doe de paprikareepjes en paprikapoeder erbij en giet dan de bouillon erbij. Roer goed door, laat nog een paar minuten samen zachtjes koken en giet het mengsel dan over de prei en roer alles goed doorelkaar.
    (*) Je kunt hiervoor zelf paprika’s in de oven roosteren of een pot geroosterde paprika’s kopen. Zie in het recept voor muhammara hoe je paprika’s zelf roostert.
  5. Bak de prei-gehaktschotel gaar in ca. 35-40 minuten op 160°
    NB In de meeste recepten staat 180°C of zelfs 200 graden, maar dat vind ik zelf iets te hoog. En de meeste recepten gaan uit van 60 minuten gaartijd, maar dan wordt – zeker op hogere temperatuur – de bovenkant van je ovenschotel echt zwartgeblakerd. Ik ga daarom uit van ca. 35-40 minuten op 160°C.
  6. Zet de oven uit en laat het gerecht nog 10 minuten in de oven rusten.
  7. Je kunt nog wat citroensap over de ovenschotel sprenkelen.
  8. Serveer het gerecht met rijst, aardappelpuree of lekker boerenbrood (ik kocht Turks brood). Je kunt er ook nog een frisse groene salade bij geven.
Al-muvedre en Tavë me Presh

Wijntip: elegante rode wijn met klein zuurtje en lichte tannines. Ik koos voor 2018 Alicante, “Al-muvedre” tinto monastrell van Viños Telmo Rodriguez. Van het eigenwijze toptalent Telmo Rodriguez die door heel Spanje wijngaarden bezit. Betaalbare monastrell (= mourvèdre) van prima kwaliteit. Paarsrode kleur. Rijp donker fruit in de neus met lichte kruidigheid. Soepel en elegant. Lichte tannines. Donker fruit. Aangename milde zuren. Beetje kruidig. Pepertje, laurier, rozemarijn. Geen houtrijping, alleen inox (rvs).

Eet smakelijk!

Tip: je kunt mijn project ook volgen op Instagram: @NationalDishes

© 2020 Tekst & Fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl.
Teksten en foto’s mogen door derden niet zonder toestemming worden overgenomen of gebruikt.