Wintercocktails, ik kan er nog geen genoeg van krijgen. Vandaag de wintercocktail Cranberry & Bourbon.
Een lekkere wintercocktail heeft iets verwarmends. Basisdranken als bruine rum, spiced rum, bourbon whiskey of brandy de Jerez zijn daar ideaal voor. Combineer die met een lekkere vruchtensap of frisdranken als ginger beer en je hebt een heerlijke wintercocktail.
Mijn uitgangspunt vandaag was cranberrysap. Ik heb dat gecombineerd met Bourbon Maker’s Mark) en een lekker fruitig element (bramenlikeur: crème de mûre). De citroensap geeft de juiste zoet-zuur balans.
Ah, en ik heb voor het eerst mijn nieuwe glazen ‘rietjes’ gebruikt. Drinken heel fijn en ze zijn nog duurzaam en milieuvriendelijk ook!
Ingrediënten (voor 1 cocktail)
- 45ml Bourbon (ik nam Maker’s Mark)
- 15ml Crème de mûre (of crème de cassis als je geen bramenlikeur hebt)
- 15ml citroensap
- 7,5ml suikersiroop
- 100ml cranberrysap
- IJsblokjes
- Garnering: een schijfje citroen en enkele cranberries (drie cranberries op een cocktailprikketje) of een braam
Bereiding
- Shake de bourbon, crème de mûre, citroensap, suikersiroop en cranberrysap in een shaker met ijsblokjes.
- Giet in een cocktailglas (type tumbler) met ijsblokjes en garneer met een schijfje citroen en enkele cranberries.
Maker’s Mark
Maker’s Mark is een Bourbon. “Kentucky Straight Bourbon Whisky” staat op het etiket. Whisky dus, geen whiskey, de schrijfwijze die we normaal hanteren voor Amerikaanse whiskey, net als Ierse whiskey, terwijl we Schotse whisky zonde e schrijven. Zie verklaring hieronder.
Bourbon komt oorspronkelijk uit Kentucky. Bourbon is altijd gemaakt van minimaal 51% maïs, daarnaast worden andere graansoorten gebruikt als rogge en tarwe (een straight rye is trouwens van minimaal 51% rogge). Straight betekent dat de drank minimaal twee jaar gerijpt heeft in nieuwe eikenhouten vaten. Inderdaad, nieuwe vaten. Een producent als Maker’s Mark zend z’n gebruikte vaten dan ook naar Schotland voor hergebruik, want ze mogen ze zelf niet meer gebruiken voor hun straight bourbon.
En waarom schrijft Maker’s Mark whisky in plaats van het in Amerika gebruikelijke whiskey? De producent legt het uit in een tweet van 15 december 2012: “So why we do we spell whisky without the “e” at Maker’s Mark? The Samuels decided to pay homage to their Scottish-Irish heritage.” De geschiedenis gaat terug naar Bill Samuels Sr., zesde generatie distillateur. Na de Drooglegging wilde Bill het familierecept aanpassen om een zachtere bourbon te maken. Zijn vader Leslie had kennelijk geen zin in zijn duurdere proces en het gebeurde dus niet. In 1953 vond Bill zijn eigen distilleerderij, in Loretto in Kentucky, en hij begon voor zichzelf. Hij gebruikt onder meer rode wintertarwe in plaats van rogge en daarnaast maïs. Zijn zoon, Bill Samuels Jr. nam later het bedrijf van zijn vader over en ging op dezelfde voet verder.
In de neus lekker veel karamel en bruine suiker. Ook vanille, toast en houttonen. In de mond kruidiger, met wat hazelnoot en gedroogd fruit. Elegante zachte finish met butterscotch. De kenmerkende combinatie van tarwe met de zachte en rijke zoetigheid maakt de Maker’s Mark één van de meest bekende en geliefde Bourbon’s van de wereld. De flessen worden verkocht in kenmerkende flessen die worden verzegeld met rode was, waar elke fles met de hand ingedoopt wordt.
Geef een reactie