Gevulde en gefrituurde courgettebloemen. De Italianen noemen het ‘fiori di zucca ripieni e fritti’. Ik wilde ze al heel lang een keer maken, maar het kwam er nooit van. Nu zag ik een mooi ‘bosje’ liggen. Maar wat doe je ermee? Frituren? Vullen? Blaadjes door een vrolijke salade? Ik besloot ze te gaan vullen en frituren. Omdat de smaak zo delicaat is, besloot ik om er geen enorm geweld tegenaan te gooien, dus die vulling met ansjovis heb ik maar even gelaten. Ik gebruikte een mengsel van ricotta, geraspte Parmezaanse kaas, citroensap en –zest, semi secco gedroogde tomaatjes en basilicumblaadjes. Dat was heerlijk. Je kunt gefrituurde courgettebloemen eten als snack, maar met een frisse salade erbij, is het ook een fijne lunch of vegetarische maaltijd. Reken op 2 à 3 courgettebloemen per persoon. En die Vermentino di Sardegna past er ook mooi bij.
Om het beslag voor de gefrituurde courgettebloemen lekker luchtig te houden, kun je het beste ijskoud bruiswater of bier gebruiken.
Om het beslag voor de gefrituurde courgettebloemen lekker luchtig te houden, kun je het beste ijskoud bruiswater of bier gebruiken. Bruiswater of bier geeft een luchtiger resultaat dankzij de bubbels. En nog een weetje. Er zijn mannelijk en vrouwelijke courgettebloemen van de courgetteplant. De mannelijke staan op steeltjes, de vrouwelijke op mini-courgettes. De mannelijke bloemen zijn kennelijk het beste om te vullen.
Suggesties. Je kunt de courgettebloemen vullen met bijvoorbeeld:
- Ricotta, wat citroensap, een paar ansjovisfilets, pecorino of Parmezaanse kaas en versgemalen peper (zout is door de ansjovis niet nodig)
- Ricotta, fijngesneden zongedroogde tomaatjes, wat citroensap en –zest, gesnipperde basilicum, zout en versgemalen peper. Voeg eventueel nog wat geraspte Parmezaanse kaas toe.
- Ricotta en Taleggio.
- Ricotta en Fontana.
- Ricotta, zachte geitenkaas, zest van een citroen, groene kruiden en een ragfijn gesnipperd chilipepertje
- Feta en groene kruiden (b.v. bieslook en dille of munt)
- Een reepje mozzarella met een reepje prosciutto.
Ingrediënten (reken op 2-3 courgettebloemen p.p.; ik ga hier uit van 10 courgettebloemen)
Voor de courgettebloemen en het beslag:
- 10 courgettebloemen
- 100gr bloem (farina tipo 00; zeer fijn 00-meel, in Nederland vergelijkbaar met patentbloem)
- 150ml-175ml bier (niet te dik, niet te dun; probeer zelf eerst even uit met 150ml) (tip: neem geen donker of al te krachtig bier, dat overstemt de smaak van de courgettebloemen; ik koos Italiaanse Peroni Nastro Azzurro)
- 1 ei
- 1TL zout
- Optioneel: 1TL zuiveringszout (‘baking soda’)
- Frituurvet of zonnebloemolie
Voor de vulling:
- 150gr ricotta
- 3-4EL Parmezaanse klaas, geraspt
- Sap van een halve citroen en zest van een hele citroen
- 6 zongedroogde tomaatjes (semo secco = halfgedroogd, of secco = droog; op olie)
- 10 basilicumblaadjes
- Zout en versgemalen peper
Bereiding
- Maak de courgettebloemen voorzichtig schoon door ze met een vochtig stukje keukenrol schoon te maken. Vouw de courgettebloemen een beetje open en knip of trek vervolgens de stamper uit de bloemen; de stampers zijn namelijk bitter.
- Vul de courgettebloemen met het ricottamengsel. Het beste kun je hiervoor een klein lepeltje gebruiken.
- Vouw de blaadjes van de bloemen dicht en draai een puntje aan de uiteinden zodat de vulling niet naar buiten komt.
- Maak een beslag van de bloem, het bier, het ei, het zuiveringszout (baking soda) en een snufje zout. Maak het beslag niet te dun, maar lekker luchtig en lobbig.
- Verwarm de olie of het vet in een pan.
- Wentel de courgettebloemen door het beslag en leg ze voorzichtig in het vet. Draai de bloemen om als het beslaglaagje goudgeel wordt en frituur de courgettebloemen totdat ze rondom een mooi goudgeel kleurtje hebben.
- Schep de bloemen uit de olie of het vet en laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveren: eet ze als snack of voorgerecht of met een frisse salade als lunch of vegetarisch voorgerecht.
Wijntip: courgettebloemen zijn delicaat van smaak. Afhankelijk van de vulling, kun je natuurlijk wel wat variëren met de wijn, maar zorg dat zowel de vulling als de wijn de cougettebloemen niet overheersen. Ik koos voor een 2018 DOC Vermentino di Sardegna, de “Prendas” van Cantine di Dolianova. Vol, met milde zuren, citrus- en florale tonen. Heerlijk bij vis en schaal- en schelpdieren, maar ook bij groentengerechten zoals deze gevulde courgettebloemen. Een elegante semillon of chenin blanc uit Zuid-Afrika zou ook kunnen.
Wil je liever rosé? Dat kan ook. Argiolas heeft een mooie rosato, de Isola dei Nuraghi rosato ‘Serra Lori’ bijvoorbeeld, ‘toevallig’ ook uit Sardinië.
En ga je helemaal los en wil je lekker feestelijk uitpakken, probeer dan eens een mooie mousserende wijn bij deze knapperige snack. Bijvoorbeeld de Reserve Brut Sekt van Reichsrat Von Buhl uit de Pfalz van weissburgunder en chardonnay.
Eet smakelijk!
Geef een reactie