Het thuisfront houdt niet zo van lasagne, helaas. Gevraagd naar de reden, was het antwoord: “je krijgt zoveel pasta tegelijk in je mond en het is zo machtig. Het thema voor dag 10 van de #14daagsefoodfotografiechallenge van @stylishbeeld.inthekitchen op Instagram was “lasagne”. Ik ging dus op zoek naar een alternatieve versie voor lasagne.
Ik wilde een soort open of ‘deconstructed lasagne’ maken, niet zo’n compacte massa, maar iets met luchtige laagjes en frisse smaken. Ik ging nadenken over lichte ingrediënten die de lasagne minder zwaar zouden maken. Het idee van béchamel- of kaassaus liet ik daardoor al gauw varen. Het zou gewoon kaas worden; Parmezaanse kaas, Taleggio of ricotta. Iets met kip of kalkoen en citrus(zest) erbij? En iets van groene groenten? Groene asperges? Prei, bosui of bieslook? Broccoli? Munt? Basilicum? Na enig combineren maakte ik een lekker luie lasagne met kip, groene asperges, doperwten en citroen-kappertjessaus. Een variatie op mijn ‘Piccata di pollo al limone e capperi’ (kip met citroen en kappertjes). En Alta Langha (Italiaanse camembert) en basilicumblaadjes. Erbij een heerlijke witte wijn uit Lugana.
Ik wilde een soort open of ‘deconstructed lasagne’ maken, niet zo’n compacte massa, maar iets met luchtige laagjes en frisse smaken. Na enig combineren maakte ik een lekker luie lasagne met kip, groene asperges, doperwten en citroen-kappertjessaus
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 kipfilets
- Zout en versgemalen peper
- 4EL bloem
- Boter om in te bakken
- 100ml witte wijn
- 2EL kappertjes
- Sap en zest van 1 geboende citroen
- 100gr groene asperges of aspergetips
- 100gr doperwten (diepvries op vers)
- 500ml groentenbouillon
- 6 verse lasagnevellen (kant-en-klaar; 3 p.p.), gehalveerd en met kartelwieltje gekartelde randen
- 100-150gr zachte witschimmel- of roodbacteriekaas (b.v. Brie of Italiaans: Alta Langha camembert, Alta Langha Rocchetta, Taleggio, Rosso di Langa etc.), in dunne plakken
- Een handvol verse basilicumblaadjes, gescheurd of in reepjes gesneden
Bereiding
- Neem de lasagnevellen en snij er een mooi kartelrandje aan met een kartelwieltje voor pasta. Snij ze vervolgens met het kartelwieltje doormidden.
- Snij de kipfilets schuin in dunne plakjes en sla de plakjes tussen huishoudfolie met een ‘schnitzelhamer’ of een deegroller nog wat platter.
- Doe peper en zout op de kipschnitzeltjes en bestrooi ze aan beide kanten met bloem. Tip: door het vlees met bloem te bestrooien wordt je saus straks dikker.
- Bak de kip in een paar minuten in olijfolie of boter gaar. Let op: omdat de plakjes erg dun zijn, is ca. 2 minuten per kant meer dan voldoende! Je wilt je vlees per slot van rekening nog lekker sappig houden.
- Haal de schnitzeltjes uit de pan en houdt ze in aluminiumfolie warm.
- Blus de aanbaksels in de pan af met witte wijn en citroensap, doe de kappertjes en de helft van de citroenzest erbij en laat 3-5 minuten goed doorkoken totdat je een mooie ingedikte saus krijgt.
- Kook de groene asperges en doperwten in ca. 2-3 minuten beetgaar in groentenbouillon.
- Doe de kipschnitzeltjes terug in de pan met citroensaus, doe de helft van de basilicumreepjes erbij en laat nog 1 minuut meekoken tot alles verwarmd is.
- Kook ondertussen de lasagnevellen ‘al dente’ in ruim kokend water met zout en wat olijfolie (tegen het plakken). Ik gebruikte verse kant-en-klare en die kookte ik in 10 minuten ‘al dente’. Schep de vellen uit het water en laat ze op een vergiet uitlekken.
- Giet de gare groenten af.
- Serveer zo snel mogelijk zodat de lasagnevellen niet (teveel) afkoelen.
- Leg drie lasagnevelletjes (dus drie gehalveerde) op het bord, schep er wat saus met kipschnitzeltjes op. Leg en daarna wat groenten op en twee dunne plakjes kaas (ik gebruikte Alta Langha, een Italiaanse camembert). Herhaal dit nog eenmaal.
- Garneer met basilicum en de rest van de citroenzest.
Wijntip: een frisse witte wijn past hierbij het beste. Denk aan een Soave, Gavi di Gavi, Lugana (zonder houtrijping) of een pinot grigio uit het Noorden van Italië. Ik koos voor: 2018 Lugana, Antica Casa van Visconti. Een knisperfrisse wijn van druivenras turbiana met fijne zuren, aroma’s van kruisbes en gras en een citrustoontje dat uitstekend aansluit bij het frisse citroenige van het gerecht en de groene groenten!
Buon appetito!
Geef een reactie