Het aspergeseizoen is weer begonnen! Tijd voor een lekker zelfgemaakt aspergesoepje. Deze keer met een twist.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- Schillen van 2 kilo asperges (‘ouderwets’ normale portie voor 1 persoon is een pond; gooi je schillen en kookvocht dus niet weg en maak de dag erna deze soep!)
- 250gr geschilde witte en/of groene asperges, in stukjes van ca. 2-3 cm
- 1 liter kruidenbouillon
- 25gr roomboter
- 2EL bloem
- 100ml melk
- Nootmuskaat
- Zout en peper
- Scheutje witte wijn
- Ter garnering: wat Hollandse garnaaltjes of krokant gebakken en verkruimelde pancetta
Bereiding
- Kook de schillen een half uur in bouillon.
- Giet het vocht door een zeef en vang op.
- Kook de aspergestukjes beetgaar (ca. 8 minuten) en haal ze dan uit de pan.
- Bak of gril ondertussen de pancetta knapperig en laat uitlekken en afkoelen op een stuk keukenrol. Breek in stukjes.
- Maak een roux. Smelt boter in een pan met dikke bodem. Doe er evenveel bloem bij een roer goed door en laat het even sudderen tot de roux bleekgeel is.
- Voeg voorzichtig in delen de bouillon erbij. Roer goed met een garde!
- Voeg de melk en een scheutje witte wijn toe. Roer goed tot dit klontvrij is.
- Voeg de gare aspergestukjes toe en warm goed door.
- Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
- Garneer met de pancetta.
PS Ik gebruikte alleen de schillen van asperges die ik van de groenteboer had gekregen. Een flinke zak vol. En gebruikte er wat stukjes groene asperges bij die ik over had van een dinertje van de dag ervoor. Kleurrijk!
Eet smakelijk en geniet van het aspergeseizoen!
Geef een reactie