mosterdsoep met gekarameliseerde witlof

Ook in het nieuwe jaar gaan we weer lekker van start met nieuwe recepten. Dit keer een korte intro, want ik heb zin in iets warms. Tijd dus voor een echt Hollands soepje, mosterdsoep met gekarameliseerde witlof.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2EL roomboter + wat extra om de witlof in te bakken
  • 1EL bloem
  • 800 ml groentebouillon (van bouillonblokje)
  • 2-3EL grove mosterd, b.v. Groningse of Zaanse
  • 200 ml (kook)room
  • Versgemalen peper
  • handje bieslook
  • 2 stronkjes witlof, zonder kern en in reepjes (of neem een dikke prei in ringetjes)
  • 1EL (basterd)suiker
  • Optioneel: wat gesnipperde bieslook

Bereiding

  • Verwarm de boter in een pan met dikke bodem. Voeg bloem toe en fruit die twee minuten.
  • Voeg dan de bouillon toe en blijf goed roeren tot een klontvrije massa ontstaat.
  • Voeg de mosterd toe en verwarm.
  • Bak ondertussen de witlofreepjes goudbruin. Voeg wat suiker toe en bak nog even totdat de witlof gekarameliseerd is.
  • Voeg op het laatst de room toe aan de soep en verwarm alles goed. Breng op smaak met peper.
  • Verdeel de soep over kommen of borden en garneer met de reepjes gekarameliseerde witlof. Optioneel: strooi er nog wat gesnipperde bieslook of peterselie over.