Vandaag: Lam en munt-chimichurri bij Argentijnse malbec. Mijn uitgangspunt is namelijk een mooie Argentijnse malbec van Zuccardi die ik onlangs kocht. Wat past er bij malbec? Ja, steak natuurlijk! Maar dat had ik al zo vaak gedaan. Maar malbec is veelzijdig en naast de asado (de Argentijnse BBQ) met chimichurri kun je ook lamsvlees, varkensvlees, wild, zelfs kalkoen en eend, inzetten, en daarnaast aardappelen, paddenstoelen, rode paprika, aubergine, rode bietjes, ui, knoflook, spicy pepertjes, en rijpe kruiden als tijm, rozemarijn passen ook uitstekend. En natuurlijk salami en harde kaas of blauwschimmelkaas. Lam en munt is ook een goede combinatie. Als je dat combineert, kun je een heerlijk lam met munt-chimichurri bij de Argentijnse malbec maken. Chimichurri a la menta , zeggen de Argentijnen. Weer een lekkere variatie op de lamsspiesjes met muntsaus die ik ooit maakte. En deze munt-chimichurri is ook een uitstekend alternatief voor koriander-haters. Dat ben ik niet, maar wij hebben in elk geval genoten van deze variant en deze munt-chimichurri houden we erin!
Ingrediënten (2 personen)
- 2 lamsrumps
PS Ik gebruikte lamsrump, maar je kunt natuurlijk ook lamskoteletjes, lamsspiesjes, lamsrack of lamsfilet gebruiken. Of je eet de munt-chimichurri bij een lekkere Argentijnse steak of bavette.
Voor de munt-chimichurri:
- Een hand vol verse munt, fijn gesneden (let op: neem ongeveer twee keer zoveel peterselie dan munt)
- Een half bosje verse platte peterselie (of koriander), fijn gesneden
- 3 knoflookteentjes, fijn gesnipperd
- 1EL citroen- of limoensap
- 2EL rode wijnazijn
- Een cayennepepertje (of ander pepertje naar smaak), zonder zaadlijsten en ragfijn gesnipperd; of 1TL gedroogde chilivlokken
- Zout en versgemalen peper
- 75ml olijfolie
En verder:
- Erbij bijvoorbeeld: frietjes, gebakken of geroosterde aardappeltjes, gegrilde rode ui (in kwarten), gebakken champignons, gegrilde of gepofte kerstomaatjes, gegrilde rode paprika, aubergine of courgette, tian of ratatouille, gegrilde groene asperges en/of doperwten. Ik maakte dit keer geroosterde tomaten-paprika salade, een variant op mijn Griekse tomaten-bonensalade.
Voor de geroosterde tomaten-paprika salade:
- 1 rode ui, in partjes van ca. 1cm
- 1 rode en 1 gele paprika (of 2 rode puntpaprika’s), in reepjes
- 300gr kerstomaatjes, gehalveerd
- 2 knoflookteentjes, grof gehakt
- 2 bosuien, in ringetjes
- Zout en versgemalen peper
- 2-3EL olijfolie
Bereiding lamsrump met munt-chimichurri
- Maak eerst de munt-chimichurri. Roer olijfolie, rode wijnazijn en citroensap doorelkaar. Roer de overige ingrediënten erdoor. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Smeer de lamsrumps in met de helft van de munt-chimichurri en laat minimaal een uur marineren.
- Haal de lamsrump minstens een half uur voor het koken uit de koeling en breng op kamertemperatuur.
- Bestrooi de lamsrumps met nog wat extra zout en peper en bak in een braadpan of grilpan. Eerst 2 minuten per kant, dan per kant – afhankelijk van de dikte en je voorkeur – nog ca, 3-4 minuten per kant.
- Laat de lamsrump nog vijf minuten onder aluminiumfolie rusten en serveer met de rest van de munt-chimichurri en de geroosterde tomaten-paprikasalade.
Bereiding geroosterde tomaten-paprika salade
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Hussel wat olijfolie door de paprikareepjes en uipartjes en bestrooi met zout en peper. Leg de paprika en ui in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Vermeng wat olijfolie, zout, peper en de gehakte knoflook in een kommetje. Hussel de gehalveerde kerstomaatjes door de knoflook-olie.
- Haal de ovenschaal met paprika en ui uit de oven en verwijder de aluminiumfolie. Leg de tomatenhelften met de open kant in de ovenschaal tussen de paprika en ui. Zet de temperatuur van de oven omlaag naar ca. 150 graden en rooster de groenten nog een half uurtje. Dan worden ze lekker zacht en vooral heel zoet.
- Haal de ovenschotel uit de oven en bestrooi met de bosuiringetjes. Serveer bij de lamsrump met munt-chimichurri. De olijfolie met knoflook en het sap van de verse tomaatjes zijn voldoende voor een heerlijke pure dressing van de geroosterde tomaten-paprikasalade.
Wijntip: die is niet moeilijk te raden, een Argentijnse malbec natuurlijk! Ik koos voor de 2017 Mendoza / Valle de Uco, paraje Altamira, “Vinos de Montaña” Poligonos van Familia Zuccardi. Een hele mond vol, letterlijk en figuurlijk. Zuccardi heeft een speciale serie wijnen die ze Poligonos noemen. Hierbij draait alles om het terroir van de wijngaarden. De wijngaarden zijn vernoemd naar de mensen uit de betreffende regio. Iedere wijn wordt gemaakt van één druivenras. De druiven voor deze malbec-wijn komen uit Altamira, van wijngaarden op zo’n 1100m hoogte in de Uco Valley. De bodem stamt uit de tijd dat hier de Las Tunas-rivier stroomde en bestaat uit zand en leem op een laag kiezels. Deze bodem is bijzonder kalkrijk en geeft de wijn mineraliteit. De wijn vergist en rijpt in betonnen vaten. Bomvol rood en zwart fruit. Peperige kruidigheid. Rijpe zachte tannines. Veel fraicheur dankzij de ligging van de wijngaarden op 1100m hoogte. Puur, elegant en mede door de frisheid zeer verteerbaar en goed passend bij de munt in de chimichurri.
Geef een reactie