Op dag 3 van onze Catalunya-wijnreis vertrekken we van het cavagebied Penedès naar de DOCa Priorat. Het wijngebied dat omringd wordt door wijngebied Montsant, werd in 2009 van DO gepromoveerd naar DOCa (denominación de origen calificada) en is samen met Rioja de enige DOCa. Natuurlijk gingen we hiernaartoe voor onze groepsleden die stevig rood prefereren. Het werd een mooie dag met Clos Mogador als hoogtepunt en een bezoekje aan de totaal verschillende coöperaties Vinicola del Priorat en Celler el Masroig, en met een mooie autotocht met uitzicht op de indrukwekkende ‘heilige’ bergketen Sierra de Montsant.
René Barbier en Clos Mogador
We worden in Gratalops verwelkomt door de eigenzinnige Fransman René Barbier en zijn team. Ze nemen ons in twee groepen mee in een jeep door de steile wijngaarden met terrassen en poreus leisteen. Indrukwekkend. Barbier kwam zo’n 30 jaar geleden naar dit moeilijk te beplanten gebied en maakt er nu absolute topwijnen. Een plezier om naar hem te luisteren en zijn wijnen te proeven. We zien hier een opvallende persmethode die onze aandacht trekt. De vergiste druiven worden in emmertjes naar een ouderwetse pers gedragen. Op de pers ligt al een platte mand klaar die precies de inhoud van een emmertje druiven kan bevatten. Als de mand is gevuld en aangedrukt, komt de volgende mand erop en herhaalt zich het ritueel. De uiteindelijk opgestapelde manden worden langzaam geperst. Dit proces zorgt voor extra structuur en body in de wijn. De methode komt nogal ruw over, maar als we zijn wijnen proeven, zijn we overtuigd! Wow, prachtig! We proeven drie wijnen (maar ik ben stiekum ook verliefd op zijn prachtige citrusfrisse zuivere en zachte extra vierge olijfolie van de olijfrassen arbequina, empeltre en rojal):
• 2010 Priorat, Vi de Vila Grattalops, Manyeles, Clos Mogador. Van 90% cariñena en 10% garnacha. Paarsrood, fruitig, alcoholische neus, elegant, stroeve tannines, jong, bramen, donker fruit, mooi. Met €50 de instapwijn van Barbier!
• 2011 Priorat, Clos Mogador. Van cabernet, cariñena en syrah. Jong al heel lekker. Fruit. Tannines. Goede balans.
• 2011 Priorat, Nelin, Clos Mogador. Van 70% grenache blanc, 10% macabeo en 20% met acht andere rassen (waaronder 7 à 8% pinot noir). 50% in beton gerijpt, 50% op hout. Zuid-Rhône stijl, krachtige eetwijn met klasse. Mijn absolute favoriet. Kruidig. Vol. Dik. Fluweelzacht. Complex. Notig. Lange afdronk. Wat een waanzinnige wijn. Is pas na 7-8 jaar op z’n best en wordt dan kruidger en mineraliger.
Vinicola del Priorat
De middag is voor de coöperaties. Allereerst Vinicola del Priorat, de eenvoudigere van de twee met matig tot aangename wijnen. De coöperatie bestaat sinds 1917 en is van 125 wijnboeren van vier dorpen, waaronder Grattalops. De coöp heeft 200 hectare wijngaard en 300 hectare met olijfbomen en produceert jaarlijks 400.000 flessen wijn. We proeven wijnen met de typerende oranje etiketten: de rode 2012 Onyx Classic met veel zuren die nog niet helemaal uitgegist lijkt, de Oníx Evolució crianza met wat meer structuur maar erg veel houttonen, de aangename gelikte stijl van de 2009 Nadiu crianza en de subtiele 2010 Clos Gebrat crianza en tot slot de witte 2012 Onix Classic bianco.
DO Montsant: Celler el Masroig
Deze coöperatie verrast ons met mooie olijfolie en goede wijn. De olijfolie is van het ras arbequina, dat me bij Clos Mogador ook al zo beviel. Ik word specialist! In elk geval waren wij kennelijk de eerste groep die puur uit het wijnglas de net versgeperste olijfolie durfden te proeven! Olijfolie proeven is een vak apart, maar de olijfolie van Celler el Masroig (spreek: mas-roysch) heeft een mooie neus en een lekkere frisse citrusstijl.
De coöp Celler el Masroig bestaat ook al sinds 1917 en heeft nu 500 hectare wijngaard. Vanuit administratief oogpunt behoort de coöp tot Priorat, vanuit wijnoogpunt echter tot de DO Montsant! We proeven er: 2012 Montsant Solà Fred blanc (wit van 75% cacabeo en 25% grenache blanc, met €5 prima prijs-kwaliteit verhouding), 2011 Montsant Etnic (100%grenache blanc met bâtonnage en 4 maanden nieuw Frans eiken), 2011 garnatxa blanca “Les Sorts” (oxidatief aandoende wijn met veel zuren en bitters van oude stokken en met 6 maanden nieuw Frans eiken), 2012 Solà Fred (licht spicy rood van 90% cariñena en 10% grenache), 2010 Castell de Les Pinyeres (van 40% grenache, 40% cariñena en 20% syrah, merlot en cabernet), 2010 SYRCAR “Les Sorts” (mooie zachte volle wijn van 30% syrah en 70% cariñena met 80% houtrijping op Frans en 20% op Amerikaans eiken), 2009 Etnic red (mooie jammy, complexe wijn met koffietonen van 80% cariñena en 20% garnacha en 15 maanden Frans eiken; door een van ons echte ‘snuffelwijn’ genoemd vanwege de mooie aroma’s), 2008 “Les Sorts” Vinyes Velles (gelikte wijn met internationale stijl van oude stokken van 60% cariñena, 30% grenache en 10% cabernet en 17 maanden houtrijping op Frans eiken; gebotteld april 2011) en als afsluiter de nog gesloten rode topper 2007 Mas Roig (van 85% cariñena en 15% garnacha met 16 maanden Frans eiken; gebotteld september 2009).
Als afsluiter van de dag kregen we een wijn-spijs diner in ons hotel en ondertussen kregen we een presentatie van het Priorathuis Cellers Scala Dei die na deze drukke dag helaas grotendeels aan mij voorbij kabbelde. Cellers Scala Dei maakt zijn wijnen in de kelder van een oude priorij.
Geef een reactie