Bap cài xào - vegetarische Vietnamese roerbakschotel met spitskool

Bap cải xào (letterlijk: roergebakken kool; je schrijft het iets anders met andere tekentjes op de a bij bap, maar dat kan ons schrift niet overnemen op de computer) is een bekend en populair Vietnamees roerbakgerecht met kool. Ik had nog spitskool over van mijn Oekraïense borscht en wilde die in een lekker gerecht verwerken. Zo stuitte ik op bap cải xào. Er zijn tal van varianten van dit koolgerecht, al dan niet vegetarisch. Je kunt de bap cải xào maken met vlees (bap cải xào thịt) zoals biefstuk, kip, varkensvlees of spek/bacon, maar ook vegetarisch met paddenstoelen (oesterzwammen of shiitake), tomaat, met ei (bap cải xào trứng) of – zoals ik deed – met paprika. Eet er rijst of noedels bij en je hebt een heerlijke maaltijd. Als bijgerecht kun je de kool wokken met alleen knoflook (bap cải xào tỏi), of met knoflook en tomaat (bap cải xào cà chua), of met knoflook en ui (bap cải xào hành tây). Je kunt witte kool, Chinese kool of bijvoorbeeld spitskool nemen. Ik nam spitskool. Dus hier mijn versie van bap cải xào – vegetarische Vietnamese roerbakschotel met spitskool. Smakelijk gerecht voor een dagje zonder vlees.

Ingrediënten (2 personen)

  • 100-150gr rijstnoedels (rijstvermicelli; dong vermicelli; ik nam120gr rijstnoedels van Fairrade Original)
  • 400gr kool (b.v. een halve spitskool of Chinese kool), in dunne reepjes
  • 1 rode (punt)paprika, in reepjes of blokjes
  • 1 ui, in partjes of plakjes
  • 3cm verse gember, geraspt
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • 50gr cashewnoten
  • Olie om in te bakken

Voor de saus:

  • 50ml sojasaus
  • 1TL zwarte azijn (giấm đen heeft zuren en veel umami, 1TL is te vervangen door 1TL rijstazijn, 1TL balsamico (is wel zoeter, maar een prima alternatief), 1TL ciderazijn, ½ TL rode wijnazijn (want meer zuren) of een goeie is sherryazijn!; ook een mix van 1TL rijstazijn met een beetje Worcestershire Sauce of wat extra sojasaus zou kunnen werken; de hoofdzaak is de combi van zuren met umami/hartigheid ); ik koos voor 1TL rijstazijn + 1TL Worcestershire Sauce
  • 1 – 1 ½TL sesamolie (kijk uit met de sesamolie, die kan redelijk overheersend zijn)
  • 1 ½TL vissaus of oestersaus
  • 2TL donkerbruine basterdsuiker
  • 1TL zwarte peper
  • 75ml water

Bereiding

  • Rooster de cashewnoten.
  • Bereid de saus voor door sojasaus, zwarte azijn (of vervanger zoals rijstazijn + Worcestershire Sauce), zwarte peper, sesamolie, suiker en water in een kommetje te mengen.
  • Verhit frituurolie in een pan op middelhoog vuur en fruit de ui een paar minuten zachtjes.
  • Voeg gember en knoflook toe en fruit een minuut mee.
  • Ondertussen maak je de rijstnoedels. In mijn geval betekende dat: breng een pan water met zout aan de kook. Zet het vuur uit en laat de rijstnoedels drie minuten in het hete water trekken. Giet de noedels dan af en spoel ze na met koud water zodat ze niet doorgaren.
    NB Check de bereidingswijze voor jouw noedels!
  • Voeg de kool toe aan de ui, knoflook en gember en wok ca. 2 minuten.
  • Voeg dan de paprika toe en wok 2 minuten mee.
  • Voeg de uitgelekte noedels samen met de saus toe aan het groentenmengsel in de wok. Wok het geheel nog een paar minuten zodat de saus in de noedels trekt en alles goed opwarmt.
  • Dien op in diepe borden of kommen en garneer met de bosuitjes en geroosterde cashewnoten.

Eet smakelijk!