Tartelettes gekarameliseerde rode ui en geitenkaas

Tartelettes gekarameliseerde rode ui en geitenkaas. Wat zijn die heerlijk! Deze fantastische kleine quiches (tartelettes) met gekarameliseerde rode ui, geitenkaas, tijm en ahornsiroop heb ik gemaakt als onderdeel van een heerlijke High Wine. Ze zijn lekker bij zo’n High Wine, maar ook bij een High Tea (of eigenlijk heet dat Afternoon Tea), en heerlijk als zomerse lunch, misschien samen met een frisse salade. Glaasje witte wijn erbij en je hebt een fantastische lunch, of een mooi vegetarisch voorgerechtje of klein hapje bij een buffet.

Ingrediënten (4 tartelettes van 9-10cm doorsnee)

  • 4 plakjes bladerdeeg (diepvries, ontdooid)
  • 2 rode uien, in ringen
  • 1EL balsamico-azijn
  • 3EL donkerbruine suiker
  • 75ml (kook- of slag)room
  • 1 ei
  • 75gr jonge geitenkaas
  • 4 takjes tijm
  • 1EL ahornsiroop (of honing)
  • Zout en versgemalen peper
  • 1EL olijfolie
  • Boter om de bakvormpjes mee in te vetten

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op ca. 180 graden. Kijk op de aanwijzing van je bladerdeeg en hou rekening met de warmte van je eigen oven.
  • Fruit de uienringetjes aan in olijfolie en laat ze ca. 10 minuten zachtjes stoven. Ze mogen niet aanbranden.
  • Voeg dan de suiker en balsamico-azijn toe en laat een paar minuten op laag vuur meestoven zodat de uien gaan karameliseren.
  • Snij ondertussen rondjes van de ontdooide bladerdeegplakken. Tip: neem een glas of schoteltje dat iets groter is dan de bovenkant van de bakvorm.
  • Vet de bakvormpjes in en bestrooi met wat paneermeel.
  • Leg de bladerdeeg in de bakvormen en druk aan. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
  • Roer het ei los. Meng ei met de room. Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de uien over de vier bakvormen. Verdeel dan de geitenkaas erover.
  • Giet tenslotte het ei-roommengsel in de bakvormen.
  • Leg in elke tartelette een klein takje tijm en besprenkel met een lepeltje ahornsiroop (of wat honing).
  • Zet de tartelettes in het midden van de voorverwarmde oven en bak ze in ca. 15-20 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer meteen.

Eet smakelijk!