Wat een interessante proeverij van onze Haagse Wijnsociëteit. Malbec: Cahors vs. Argentinië. Duidelijke verschillen van hetzelfde druivenras in Frankrijk (Cahors, waar de malbec ‘auxerrois’ of ‘cot’ wordt genoemd) en Argentinië (Mendoza/Luján de Cuyo en Salta).
Malbec in Cahors
We proefden veertien verschillende wijnen, deels uit Cahors, deels uit Argentinië. De oudste uit 1995 uit Cahors, Château de Cayou. Wat te oud voor mij. Zeer drogende tannines en verdwenen fruit. De 1998 Château du Cayrou was met drie jaar jonger overigens al heel anders! Meer fruit, maar ook wat drogend. Sowieso vertonen de Cahors-wijnen nogal vaak drogende tannines en zijn het robuuste wijnen. Maar ook natuurlijk meestal meer elegantie en meer fraicheur dan de Argentijnen. Soms animaal, soms thee-achtig, soms herfstig. En ze zijn minder fruitig. Overigens mag de malbec in Cahors aangevuld worden met maximaal 30% merlot en tannat.
Argentijnse malbec
De Argentijnse malbecs zitten bomvol fruit. Bramen, zwarte bessen, kersen, soms pruimen of viooltjes. Stevige rijpe tannines. Zwoel, rijp, jammie. Soms laurier, zoethout, chocolade. Tabak kom je tegen. Peper, af en toe wat minty. Qua kleur ook paarser dan Cahors, meer paarsrood en roodpaars waar de oudere Cahors-malbecs eerder baksteenrood zijn en soms wat bruine randjes hebben, maar in de jeugd soms bijna zwart zijn (vandaar de bijnaam ‘Black wine’).
Twee verschillende klonen
Malbec-kenner Fransbert Schermer MV constateert desgevraagd: “De Argentijnse malbec-klonen (die vaak nog op eigen onderstok staan) hebben zich aangepast aan het terroir en staan inmiddels veraf van de Franse inmiddels geënte malbec. Een aantal jaren geleden zijn er stokken teruggeplaatst in Frankrijk en een groot deel overleed binnen 2 jaar aan allerlei ziektes. Dus je spreekt nu over twee totaal verschillende klonen en terroirs die je aan het vergelijken bent. Cahors is vaak robuust, meer een Bordeaux-type wijn die moet rijpen, maar waar ik toch regelmatig teleurgesteld in ben, zelfs van goede Chateaux. Toch zijn er ook genoeg mooie voorbeelden, zoals de wijnen van Château du Cèdre. Malbec uit Argentinië heb je in zoveel verschillende stijlen, afhankelijk van het terroir. Bij Zuccardi proefde ik zes verschillende stijlen uit alleen al Valle de Uco. Ik hou van de stijl uit de hogere gebieden met een voorkeur voor Gualtallary, San Pablo en ook die uit het hogere deel van Altamira vooral puur gemaakt zonder houtopvoeding: fris met structuur, geen zware fruitbommen. Uniek in zijn soort. Dus in algemeenheden spreken als de Argentijnse malbec is dit of dat is voor mij te kort door de bocht. Mooi aan dit soort themaproeverijen is wel dat je diversiteit van de wijnwereld weer eens duidelijk proeft zonder dat je perse een winnaar hoeft te vinden. Elke wijn heeft zijn eigen plek en publiek met of zonder vooringenomenheid.”
Eigen liefhebbers
Klopt. Onze proeverij liet duidelijk de verschillen zien. En het is ook leuk om te zien dat elke stijl zijn eigen liefhebbers heeft! Cahors won het duidelijk voor sommigen. Anderen, waaronder ik, prefereren over het algemeen toch de fruitigere Argentijnse malbecs.
Malbec WorldDay: ¡Feliz día del Malbec!
Malbec World Day wordt gevierd op 17 april ter herinnering aan de dag in 1853 dat president Domingo Faustino Sarmiento van Argentinië het officieel zijn missie maakte om de Argentijnse wijnindustrie te transformeren. Op die dag gaf hij de Franse bodemexpert Michel Aimé Pouget opdracht om nieuwe wijnstokken naar het land te brengen, waaronder malbec. Dat bleek een goede keuze. Vraag je wijnliefhebbers nu waar je malbec vindt, dan zeggen ze: “Argentinië!” Dat de druif oorspronkelijk uit Frankrijk komt, weet bijna niemand meer. Malbec is de ‘icon grape’ voor Argentinië.
In 2011 introduceerde Wines of Argentina de Malbec World Day voor het eerst. Ter gelegenheid van de Malbec World Day 2016 werden in meer dan 70 steden in 54 landen feestelijke evenementen georganiseerd. In Nederland organiseerde de Argentijnse ambassade afgelopen jaren een proeverij in Rotterdam. Dat zal ook dit jaar wel weer gebeuren.