Variatie op twee aardappelgerechten: de Pomme Tsarine (gepofte aardappel met crème fraiche en kaviaar) en de Hasselback-aardappel. De Hasselback is genoemd naar het Zweedse restaurant Hasselbacken in Stockholm dat in de 18e eeuw deze aardappelversie verzon. Je snijdt ze in en in de oven waaieren ze uit. Heerlijk! Omdat ik donderdag het Frietje Kaviaar at bij De Frietboutique in Amsterdam (met kaviaar van House of Caviar), verzon ik deze combi.

We dronken er klassieke dranken bij: champagne en wodka. Om precies te zijn: champagne Leclerc-Briant, Les Chèvres Pierreuses, Cumières 1er cru en Virtuous Blond vodka. Beide lekker.

De Hasselback maak je als volgt. Kies vaste aardappelen (niet kruimig dus) en boen ze schoon.

Snij een klein stukje van de onderkant van de aardappel af en klem de aardappel tussen twee dunne snijplanken. Snij de aardappel in op een afstand van 1 à 2 millimeter. Door de snijplank snij je de aardappel net niet helemaal door. Veelal wordt aanbevolen om de aardappel op een houten lepel te leggen, maar dit werkt volgens mij makkelijker.

Leg de aardappeltjes in een ingevette ovenschaal, bedruip ze met gesmolten boter en wat grof zeezout en bak 45 minuten in de oven op 180-200 graden.

Ik bedroop de aardappeltjes tussentijds tweemaal (na elk kwartier) opnieuw met boter.

Dien de aardappeltjes op met een flinke klodder crème fraiche en een lepeltje kaviaar.

Drink er champagne of wodka bij.