Schnitzel met stroganoffsaus. Uiteraard met wodka en geflambeerd.

Erbij: 2012 Stellenbosch, chardonnay van Aaldering Vineyards.

Eigenaren Fons en Marianne Aaldering zijn ambitieus en willen bij de top van Zuid-Afrika horen. Ze maakten in de Devon Valley een elegante chardonnay. Op de site (aaldering.co.za) wordt uitgebreid het vinificatieproces besproken. Zo leren we dat de wijn werst vergist in rvs-vaten en dat 35% daarna overgaat op 300-liter vaten (deels nieuw, deels 3e en 4e ‘fill’). Daarna vindt gedurende twee maanden tweemaal per week bâtonnage (rondroeren van de gisten) plaats.

Zachte zuren, tropisch fruit, peer, citrus, witte perzik en ingetogen houtaroma’s kennerken de wijn. Fijne pure chardonnay.

Stroganoffsaus

En de Stroganoffsaus? Ik zie veel recepten, vaak zonder room en wodka. En dat zijn volgens mij verplichte ingrediënten. Zo heb ik ‘m gemaakt:

  • Fruit een gesnipperd uitje en fruit twee minuten zacht
  • Doe er een in kleine blokjes gesneden gele paprika bij en fruit samen nog twee minuten
  • Doe er gesneden champignons bij en fruit nog even
  • Doe 2el tomatenpuree in de pan en fruit even mee
  • Giet er een borrelglaasje wodka bij, hou de pan even schuin zodat de fik erin komt en flambeer even
  • Doe er 2el paprikapoeder en een half blokje kippenbouillon bij
  • Doe er een bekertje (kook)room bij en laat 5 minuten doorkoken
  • Serveer met rijst of gekookte aardappelen en gepaneerde schnitzels. Uiteraard heb je de schnitzels zelf gekruid en met bloem bestrooid, door geklopt ei gehaald en door paneermeel (panko geeft de meest krokante effecten). Even bakken in een pan met ruim boter en olijfolie.

Eet smakelijk! приятного аппетита