20140619-222941-80981147.jpg
Thaise biefstuksalade met een heerlijke rode spanjaard: 2011 Viña Zorzal uit Navarra van druifje graciano. Voor €7,99 bij GrapeDistrict. De graciano-druiven voor Viña Zorzal zijn met de hand geplukt van meer dan 30 jaar oude wijnstokken en 100% bio. De wijn rijpt 4 maanden met droesem op Franse eiken vaten en wordt daarna (licht) geklaard en gefilterd.

Graciano kom je zelden tegen. De druif komt uit Navarra maar wordt veelal ingezet in de Rioja als blendpartner van tempranillo. Graciano heet in Portugal tinta miuda en in de Languedoc morrastel. De druif heeft over het algemeen een mooie fraicheur en gul fruit.
De wijn zit bij GrapeDistrict in de categorie smooth en dat klopt wel. Zijdezacht. Zeer rijpe bijna afwezige tannines. Milde zuren. Lichte kruidigheid en mooi rijp donker fruit. Zwoele warme afdronk. Lekker! Maar met een gevaarlijk hoge doordrinkfactor. Jancis Robinson is enthousiast over de wijn en ik ook!