National rum Day - cocktail Gauguin

Ja je leest het goed. Vandaag, 16 augustus, is het National Rum Day. Natuurlijk een Amerikaanse uitvinding, zoals veel van dit soort dagen. Maar dat mag de pret niet drukken. Dus staan vandaag cocktails met rum bij Vinissima centraal. Je krijgt hieronder maar liefst recepten voor 10 heerlijke rumcocktails om National Rum Day te vieren.

Gin is nog steeds onverminderd populair, maar rum is al een tijdje aan een enorme opmars bezig. De tijd dat we het alleen maar over Bacardi hadden is allang voorbij. Ik ben een gin-fan, maar rum vind ik ook heel fijn. Wellicht iets toegankelijker dan whisky, waar ik meer moeite mee heb. Misschien vanwege de zoetere karamelachtige tonen, vooral als je het over mooie bruine rum hebt.

Vooral het Caraïbisch gebied ontwikkelde zich tot rum- en suikerindustrie. Het Caraïbisch gebied is ideaal voor de teelt van suikerriet en door de Europese vraag naar suiker kwamen er in de kolonieën honderden suikerrietplantages.

Suikerriet
Alcohol uit suikerriet of melasse van suikerriet is de basis voor rum, cachaça en arak. Suikerrietalcohol is een distillaat van vergiste suikerrietmelasse of vergiste rietsuiker. Het heeft de geur en smaak van suikerriet.

Vooral het Caraïbisch gebied ontwikkelde zich tot rum- en suikerindustrie. Het Caraïbisch gebied is ideaal voor de teelt van suikerriet en door de Europese vraag naar suiker kwamen er in de kolonieën honderden suikerrietplantages. Melasse (een kleverige stroop met veel suiker) is een bijproduct van de suikerfabricage. In de loop van de zestiende eeuw ontdekte men dat men melasse, nadat die weer met water was aangelengd, kon laten vergisten om vervolgens de alcohol eruit te distilleren. Melasse van suikerriet werd daarmee het basisproduct van rum. Soms wordt rum echter ook gemaakt van vers suikerrietsap of suikerrietsiroop

Indeling rum op kleur en smaak
Je hebt verschillende soorten rum. Vaak wordt een indeling op kleur gehanteerd, hoewel die niets zegt over de smaak en kwaliteit. Soms hanteert men een indeling op leeftijd. En elk land heeft ook weer z’n eigen stijl.

De witte rum (blanco) wordt meestal via kolomdistillatie (Column Still) geproduceerd, is heel licht qua body en vooral goed voor mixdranken. Golden rum / amber rum is medium bodied, soepel en zacht door vatrijping. De amberkleur komt trouwens tegenwoordig steeds vaker door karamel. Dark rum is volle rijke donkergekleurde rum, door karamel gekleurd, en de beste in Pot Still (keteldistillatie, een alambieksysteem via een traditionele koperen distillleerketel) gedistilleerd. Dit is de mooiste soort en die wordt wel puur gedronken, maar is ook prachtig voor een mooie complexe cocktail. Spiced rum is van witte, gouden of donkere rum. Het is rum met kruiden en vruchtensmaken. Ook prima voor (winterse) cocktails. Añejo rums (aged rums) zijn oudere rums. Zo heefts de Brugal 5 years añejo vijf jaar gerijpt in ex-Bourbonvaten. De Havana Club 7 heeft zeven jaar gerijpt en El Dorado 12 year uit Guyana heeft minimaal 12 jaar gerijpt. De Solera rums zijn leeftijdsrums uit verschillende jaren om een continue smaak te verzekeren. De leeftijdsaanduiding is altijd de leeftijd van de jongste rum in de blend. Bij het solera-systeem (zoals Zacapa bijvoorbeeld doet) is het cijfer op het etiket de oudste rum in de blend. De Ron Zapaca Solera 23 bestaat uit rums tussen de 6 en 23 jaar oud. Best verwarrend dus, want dat is dus geen rum van 23 jaar oud, zoals je dat bij een añejo rum wel verwacht. Overigens moeten de rhums van de Franse Antillen aan de Franse wetgeving voldoen, en die is soms weer net even anders dan die van spaanstalige producenten, om het nog ingewikkelder te maken. Tenslotte is er ‘Rum punch’, dat is een mengsel van rum en vruchtensappen.

Eigen stijl rum
Je hebt tegenwoordig neutrale industriële rum die kort gelagerd is, van de goedkopere melasse gemaakt wordt en meestal voor mixdranken wordt gebruikt. Daarnaast is er Rhum Agricole van koudgeperst sap van suikerrietstengels. Deze komt voor in de Franse overzeese gebieden en heeft een sterk aroma omdat die niet boven 76% alcohol gestookt mag worden. Oude rum heeft lang op fust gelegen.

Elk rumland heeft z’n eigen stijl en liefhebbers. De belangrijkste rumlanden vind je in het Caraïbisch gebied. Zo maakt Barbados lichte zoetige rum van melasse. Rumproductie begon hier in 1663 bij de Mount Gay Distillery en dat is mogelijk de oudste rumdistilleerder ter wereld. Cuba maakt veelal lichte frisse delicate neutrale rums. De Dominicaanse Republiek maakt volle rums. Guyana is beroemd om de rijke zware Demerara rum. Haïti maakt volle rum met zeer zachte smaak. De rum uit Jamaica is rijk en aromatische rum en behoort tot ’s werelds beste rum! In Martinique vind je zowel industriële rum als Rhum Agricole. Puerto Rico maakt zeer lichte rum, evenals Trinidad. Puerto Rico is ook de grootste rum-leverancier ter wereld, met merken als Bacardi en Ron Rico.

Arak
Ook arak is van suikerrietmelasse. Het is een verzamelnaam van niet aan elkaar verwante distillaten, maar het wordt meestal in één adem genoemd met rum, want de arak die in Europa bekend is wordt uit suikerrietmelasse gewonnen: de Batavia Arak. In Duitsland is arak vaak de basis voor edele likeuren, zoals Schlehenfeuer.

In diverse landen is arak echter een distillaat van andere oorsprong, zoals de Iraanse arak die een distillaat van dadels en rozijnen is.

Cachaça
En dan is er nog cachaça. Zeg voor het gemak maar even dat cachaça de Braziliaanse naam voor rum is. Net als rum is cachaça gemaakt op basis van suikerriet. Maar daar waar rum een distillaat is van vergiste suikerrietmelasse of vergiste suikerriet, is cachaça alleen van het vers geperste sap van de suikerrietstengel. Cachaça heeft daardoor uitgesproken suikerrietsmaak. Cachaça is net als rum uitstekend geschikt voor cocktails. Een heerlijke en bekende cocktail met cachaça is de Caipirinha.

Cocktails met rum
Bekende cocktails met rum zijn natuurlijk de Bacardi-Cola (BaCo), de Mojito (die op 11 juli jl. nog op mijn blog stond omdat toen Mojito Day was), de Daiquiri (ook een eigen dag op 19 juli). En natuurlijk heb je voor de Piña Colada ook (kokos)rum nodig (en ja, die heeft ook een ‘eigen’ dag, namelijk 10 juli). Op mijn rumpagina vind je trouwens nog veel meer suggesties voor cocktails met rum.

Bovenstaande cocktails zijn gemaakt met witte rum. Hieronder vind je nog een paar suggesties met bruine / donkere rum.

Dark ‘n’ Stormy
Een heerlijke cocktail met bruine rum is de Dark ‘n’ Stormy. Die maak je zo:
60ml bruine rum in een lowball-, old fashioned glas of tumbler met ijs, 10ml vers limoensap erbij, aftoppen met ‘ginger beer’ (geen ginger ale!) en garneren met een schijfje limoen.

Mai Tai

Mai Tai
Een echte bekende cocktailklassieker is de Mai Tai. Wist je dat Mai Tai afkomstig is van het Tahitiaanse woord maita’i? dat betekent zoveel als goed of excellent. De Mai Tai past helemaal in de tiki-cultuur en de tiki-bars met tropisch decor en exotische cocktails die op gegeven moment opkwamen.

Grappig genoeg zie je twee varianten van de Mai Tai. De originele receptuur is zonder allerlei vruchtensappen, die krijg je hier van mij. De andere is met bloemetjes erin en vruchtensappen als jus d’orange en ananassap. Vast lekker, maar volgens mij niet origigineel. Ik hou me aan het recept van de IBA (International Bartenders Association) en die gaat als volgt:

Recept: Shake in een shaker met ijs de volgende ingrediënten: 40ml bruine rum, 20ml witte rum, 15ml Nederlandse orange curaçao, 15ml orgeat (dat is amandelsiroop) en 10ml vers limoensap. Voeg nog een limoenschilletje toe bij het shaken, dat schijnt volgens kenners echt het verschil te maken. Giet in een old fashioned-glas dat gevuld is met crushed ice. Garneer met een limoenschilletje en verse munt. Je kunt ook zo’n fancy tiki-mok nemen, maar ik hou het op een glas.

Het origineel is van Victor J. Bergeron (‘Trader Vic’ voor intimi) van het restaurant in Oakland, San Francisco. Hij serveerde er Polynesisch eten met een mix van Chinees, Frans en Amerikaanse gerechten. Maar hij is het bekendste van zijn Mai Tai. Hij serveerde die voor het eerst in 1944 aan vrienden uit Tahita, Ham en Carrie Guild, en haar reactie was “mai tai-roa aé”. Dat betekent dus geweldig! Ook anderen claimen de ontwikkeling van deze cocktail, maar waarschijnlijk was het toch echt Vic Trader.

Caipirinha

Cocktail met cachaça: Caipirinha

Ingrediënten

  • 50ml cachaça
  • Een halve limoen in vier partjes
  • 2TL witte suiker
  • Crushed ijs

Bereiding

  • Doe de limoenpartjes en de suiker in een old fashionedglas of tumbler.
  • Stamp suiker en limoenpartjes met een ‘muddler’.
  • Vul het glas met crushed ijs en giet de cachaça erover.
  • Roer voorzichtig met een barlepel door en top nog eens af met wat extra crushed ijs.
  • Garneer met een schijfje limoen en serveer met twee korte rietjes.
cocktail Gauguin

Gauguin
De cocktail Gauguin is genoemd naar de Franse schilder Gauguin die zijn laatste levensjaren verbleef in Tahiti. De cocktail is geïnspireerd op de kleuren en tropische sferen aldaar. De Gauguin is een soort frozen Daiquiri, maar dan met bruine rum. Het is een wat zoete stijl, maar perfect in balans door het zoete gecombineerd met citroen en limoen.

Doe 60ml bruine rum, 15ml vers limoensap, 15ml vers citroensap en 15ml passievruchtensiroop met crushed ice (handvol) in een blender. Giet het daarna in een old fashioned glas of cocktailglas. Garneer met een cocktailglas en een sliertje citroenzest.
15ml passievruchtensiroop is de voorgeschreven norm, maar ik vond ‘m toch iets lekkerder met een beetje meer (20-25ml). Probeer zelf uit wat je het lekkerste vindt.

Tip: heb je geen crushed ice, shake dan je cocktail met ijs en giet in een glas met ijsblokjes.

cocktail Peregrine's Peril

Peregrine’s Peril
Shake met ijs: 30ml bruine rum, 15ml Crème de bananes, 15ml Southern Comfort, 5ml vers citroensap en 5ml vers limoensap. Dubbelstrain in een klein cocktailglas (niet nog eens met ijs in het glas).

rumcocktail Miss Belle

Miss Belle
De rumcocktail Miss Belle is wat mij betreft een echte ‘after dinner cocktail’.  Dat komt wellicht vanwege het vleugje Crème de Cacao dat zo heerlijk past bij een lekkere cocktail waarvan je na een mooi diner geniet. Samen met de bruine rum en de Grand Marnier lijkt het wel een beetje op chocolade met sinaasappelschil, en dat vind ik ook erg lekker.

Je maakt de Miss Belle door 45ml bruine rum, 15ml Grand Marnier en 10ml Crème de Cacao (bruine variant en niet de doorzichtige) te shaken met ijs en in een cocktailglaasje te gieten.

Planters Punch

Planters Punch
En tot slot nog maar eentje, de Planters Punch. Dit is een heerlijk zomerse cocktail met bruine rum in de hoofdrol, gecombineerd met citrusfruit en siroop (grenadine). Je kunt met deze cocktail en die hoofdgedachte lekker combineren en variëren. Het officiële IBA-recept (International Bartenders Association) is: 45ml donkere rum, 35ml vers sinaasappelsap, 35ml vers ananassap, 20ml vers citroensap, 10ml grenadine, 10ml suikersiroop. Shaken met ijsblokjes en dan in een cocktailglas met ijsblokjes. Enkele drupjes (‘dashes’) Angostura bitter erop.

Mijn recept was iets anders, omdat ik enkele ingrediënten niet had. En het pakte heerlijk uit! Ik nam 45ml donkere rum, 15ml Grand Marnier, 30ml vers sinaasappelsap, 15ml vers limoensap, 15ml vers citroensap, 15ml grenadine (tip: als je’m iets zoeter wilt, doe er dan 20 of 25ml grenadine in!). Shaken met ijsblokjes en dan in een cocktailglas met ijsblokjes. Enkele drupjes (‘dashes’) Angostura bitter erop. Garneren met een cocktailkers en een schijfje sinaasappel.

De Planters Punch is waarschijnlijk ontstaan in het Planters Hotel in Charleston, South Carolina. Maar ook hier is de oorsprong niet helemaal zeker. Wel zeker is dat rum punches van oorsprong uit Jamaica komen. En daar variëren ze er lustig op los. Dus hé, probeer ook met deze Planters Punch naar hartenlust te variëren.

Zo. Genoeg tips voor een heerlijke Rum Day! Geniet ervan. Happy Hour!