Laatst kreeg ik dit amusegerechtje en dat beviel me zo goed dat ik het nu heb nagemaakt. Omdat ik nergens op internet een geschikt receptje kon vinden, ben ik wat gaan experimenteren met een lekkere truffeldip voor roodlof en ben uiteindelijk op een smeerseltje van ricotto en truffelsalsa gekomen. Dat is niet alleen heerlijk, maar ook caloriearm en heel makkelijk. Verras je gasten dus eens met deze amuse als start van een fijn Italiaans diner!

Ingrediënten

  • 2 roodlofs (witlof kan ook, maar dat kleurt minder mooi)
  • 1 bakje ricotto à 250gr
  • 1 potje Urbani ‘salsa tartufata’ (truffle sauce, van zomertruffels en champignons) à 80gr

Bereiden

  • Snij de onderkant van de roodlof af zodat je losse blaadjes krijgt.
  • Roer de ricotta en de truffelsalsa door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Verdeel de truffeldip over een twee schaaltjes en geef de roodlof er los bij of zet de hele roodlof rechtop in de schaaltjes.
  • Dip de roodlofblaadjes in de truffeldip.

Variatie: je kunt truffeltapenade gebruiken als alternatief als je de truffelsalsa niet kunt vinden, maar die bevat olijven en smaakt dus wel anders. In plaats van ricotta kunt je ook een mengsel van mayonaise en crème fraiche gebruiken. Dat is wat ronder van smaak, maar bevat ook meer calorieën dan met ricotta.

Wijntip: kies voor een aardse rode wijn uit Noord-Italië (bijvoorbeeld van druif nebbiolo of barbera) of een grenache-gedomineerde wijn uit Zuid-Frankrijk.

Buon appetito!