Wijn en eten smaken anders in een vliegtuig. Wist je dat? Heb je ooit wijn gedronken in een vliegtuig en gedacht: “Hm, dit smaakt anders dan thuis!”? Vast wel. En het eten smaakt er ook minder lekker. In het vliegtuig smaakt alles anders, niet alleen eten, maar ook wijn. Het is net alsof je verkouden bent en weinig proeft. Het plastic bekertje waarin je wijn krijgt, helpt natuurlijk ook niet, maar het komt vooral door de lagere luchtdruk, de lage luchtvochtigheid en zeer droge lucht in de cabine.
Wijnen smaken aan boord frisser en strakker. Zuren en tannines worden versterkt.
Hoog boven de wolken werken je smaakpillen door deze omstandigheden minder goed dan op de grond. Wat gebeurt er met je smaakpapillen?
In het vliegtuig heb je veel minder smaak (zo’n 20-30%). Aroma’s vervagen sneller door de droge lucht. Je neus is ook te droog waardoor je minder goed ruikt. Smaaknuances neem je daardoor ook minder goed waar. En zelfs alle geluiden om je heen, zoals van medepassagiers en vliegtuigmotoren, maken dat eten en drinken minder goed smaken.
Bij eten proef je zoet en zout juist minder sterk. Maar zuur, pittig en bitter, net als umami, blijf je wel ongeveer hetzelfde proeven. Het eten smaakt flauwer aan bord en wordt daarom wat kruidiger en met meer umami gemaakt, zodat je toch wat proeft. Haha, en tomatensap is ineens heel populair!
En de wijnen? Ook die worden speciaal geselecteerd. Welke wijnen werken wel en niet op grote hoogte?
Wijnen smaken aan boord frisser en strakker. Zuren en tannines worden versterkt. Daardoor voelen wijnen frisser en strakker aan. Alcohol proeft scherper. Fruitige en zoete tonen vervlakken. Daar moet je rekening mee houden.
Aromatische fruitige witte wijnen werken goed, zoals sauvignon blanc, riesling (off-dry) en volle viognier of chardonnay. Vermijd strakdroge of mineralige witte wijnen zonder fruitigheid; die lijken soms te dun. Ook een hoge zuurgraad is hier geen voordeel.
Als je rood kiest, kies dan fruitige soepele rode wijnen met weinig of zachte tannines, zoals pinot noir, gamay of merlot, of zwoele wijnen van primitivo of grenache. Tannines worden in de lucht extra wrang.
Mousserende wijnen, zoals champagne of prosecco, blijven extra fris en zijn ook altijd goed.
En, wat ga je de volgende keer doen als je vliegt? Wijn nemen? Of toch maar een tomatensapje…? Of pak je liever de trein of boot?
Geef een reactie