Geen tijd voor boodschapoen en een kijkje in voorraadkast en koelkast leverde een onverwachte en smakelijke vegetarische maaltijd op.
Ik had zin in pilaf met abrikozen en kip. Dat maak ik al sinds mijn studententijd op dezelfde manier. Met kip, abrikozen uit blik, tomaten, paprika en champignons. Veel saus en rijst erbij. Omdat ik veel niet in huis had, werd het behelpen en koos ik voor een veel drogere èn smakelijkere versie, zonder kip en mèt freekeh. De freekeh heb ik niet apart gekookt, maar meteen in dezelfde pan, op de risotto-manier. Gelukkig had ik nog gedroogde abrikozen in huis (rozijnen kan echter ook) en ik vond in de koeling halloumi, de Cypriotische geitenkaas die je grilt. Als kruiden voegde ik baharat toe, die een lekkere zoet-kruidige toets geven waarmee je je meteen in midden-oosterse sferen waant. Goede combi! Aan de slag dus…

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 rode ui, grof gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijn gehakt
  • 2-3 rawit-pepertjes (of chilipeper, naar wens), ragfijn gesneden
  • 160gr freekeh
  • 2EL tomatenpuree
  • 2TL baharat-kruiden (heb je die niet, neem dan wat kaneel, paprikapoeder en piment)
  • 600ml (groente-)bouillon
  • 150gr gedroogde abrikozen, in reepjes gesneden of in kwarten
  • Platte peterselie, grof gehakt
  • 50gr pistachenootjes, geroosterd en grof gehakt
  • 250gr halloumi, in repen van ca. 1-2cm
  • 125ml Griekse of Turkse joghurt
  • Sap van een halve limoen

Bereiding

  • Klop de joghurt los met limoensap en breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
  • Fruit de ui in een gietijzeren (braad)pan met dikke bodem. Voeg knoflook en pepers toe en fruit nog een minuut.
  • Fruit de freekeh twee minuten mee. Voeg dan tomatenpuree en baharat toe, roer goed door en fruit nog een minuut.
  • Blus af met een deel van de bouillon; de freekeh moet net onder staan. Zet de kookwekker op 15 minuten. Roer af en toe voorzichtig en giet er nog wat extra bouillon bij als het mengsel te droog wordt.
  • Doe er na 10 minuten de abrikozen bij en laat nog 5 minuten pruttelen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de pan van het vuur en doe de deksel erop.
  • Nu heb je tijd om de pistachenootjes te roosteren en de halloumi op de grilplaat te grillen of in de pan te bakken.
  • Serveer de pilaf met wat reepjes halloumi en garneer met peterselie en nootjes. Geef de joghurt erbij.

Wijntip: soepele witte wijn of fruitige rosé.

Eet smakelijk!