Het “Vakantiekookboek Italië” van Onno Kleyn plofte bij mij op de deurmat. Of ik zin had in een recensie-exemplaar, vroeg de culinaire journalist onder andere aan mij via Facebook. Nou, dat had ik wel. Ik kwam net terug van een tripje naar Puglia waar ik nota bene een kookworkshop had gevolgd en ben meer dan ooit ‘into’ Italiaans koken en eten. Ik kan met dit vakantiekookboek dus lekker nagenieten, maar als je je vakantie in Italië nog voor de boeg hebt, is dit de ideale manier om alvast in Italiaanse sferen te komen!

Het “heerlijke eetboek” bevat niet allen tips, recepten en nuttige informatie over lokale keukentradities, eten uit de natuur (o.a. kruiden en paddenstoelen) en wat je aan kookgerei op vakantie nodig hebt (o.a. messen, snijplank, kaasrasp en pastapan), maar ook een uitgebreide culinaire woordenlijst (N-I en I-N). Dat laatste is heel handig als je boodschappen gaat doen, want geloof me, die Italianen spreken hun talen echt niet. En voor het beter begrip van de menukaart in restaurants kun je de woordenlijst trouwens ook gebruiken nu zijn culinaire woordenboekje helaas is uitverkocht.

Huisje huren
“Lekker, makkelijk en snel koken” lees ik op de achterkant. Het is wat de meerderheid van de Nederlanders wil, niet alleen tijdens de vakantie, maar ook thuis. De vakantiekookboekjes – naast een deeltje over Italië, zijn er in deze serie ook edities voor Franrijk en Spanje! – bevatten recepten die geschikt zijn voor het campinggasstelletje en het mini-keukentje in je vakantiehuisje. Goed om te weten als je daar aan de slag gaat. Kleyn merkt trouwens op dat het kookboekje Italië wel een beetje verschilt van dat voor de Frankrijk-ganger; daar waar Nederlanders in Frankrijk meer kamperen, huren de italofielen kennelijk eerder een huisje of appartement en hebben dus wel een keuken(tje) ter beschikking. Maar ook in dit boekje ontbreken recepten voor uitgebreide sudderpotten en ovenschotels. Kleyn gaat in zijn recepten uiteraard uit van verse producten, dus verwacht geen “jongleren met blikken, pakken, zakjes en pakjes”. Goed zo, want Italianen houden ook niet zo van kant-en-klaar. When in Rome…

Pure eenvoud
De Italiaanse keuken kenmerkt zich in de kern door EENVOUD en PUURHEID. Juist doordat Kleyn uitgaat van vakantiekoken, met zijn beperkte mogelijkheden, brengt hij ons met zijn recepten in feite terug naar de basis van Italiaans keuken. Pure ingrediënten, van topkwaliteit, simpel bereid, leiden tot een ware smaakexplosie en tot de heerlijkste gerechten. Daar gaat Italiaans koken om! En dat is wat Kleyn ons zijdelings leert met het vakantiekoken. Weer leert, moet ik zeggen, want door alle vernederlandse recepten van Italiaanse gerechten, zijn we eigenlijk vergeten dat het daarom draait in ‘la cucina italiana’! Zo maak je van de noodzaak een culinaire deugd.

Pasta, bistecca alla fiorentina en dolce
En dan natuurlijk de recepten. Je vindt ze handig gerangschikt: salades (het enige on-Italiaanse hoofdstuk in het boek, want Italianen besteden daar niet zoveel aandacht aan; denk aan pastasalade of Insalata al Gorgonzola), voorgerechtjes en lunchhapjes (van ham met meloen tot omelet met courgette), pasta (zoals de briljante eenvoud in de ‘mafaldine al limone’), soep, rijstgerechten (diverse risotto’s), vis (mul met tomaat of goudbrasem in witte wijn), vlees (bistecca alla fiorentina van de BBQ, gegrilde lamskoteletjes of kalfslever met salie), groente (gesmoorde broccoli en peperonata) en we sluiten natuurlijk af met de ‘dolce’ (aardbeien met aceto balsamico, zabaione en meer). Alles snel tot redelijk snel te maken en niet moeilijk, maar wel heel smakelijk.

Buon appetito!
Dat ik zelf op vakantie niet kook, heeft er meer mee te maken dat ik een hotel prefereer boven camping of huisje en dat ik graag verrast wordt door de lokale horeca. Maar voor wie wel zelf wil koken op vakantie, zijn de vakantiekookboeken van Onno Kleyn een absolute aanrader! En trouwens: ook als je thuisblijft, of op vakantie niet kookt, zijn de boekjes lezenswaardig en meer dan bruikbaar! Recepten die je niet alleen op vakantie wilt maken, maar die zo heerlijk zijn, dat je ze ook thuis wilt bereiden. Ik ga vanavond de ‘sauté di vongole’ van pagina 87 maken (maar dan met cozze, mosselen, in plaats van venusschelpen, want het mosselseizoen is weer geopend in Nederland). Ik zeg: salute e buon appetito!

Gegevens
Titel: Vakantiekookboek Italië
Auteur: Onno Kleyn (@onnokleyn, www.onnokleyn.nl)
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Datum van uitgave: april 2017 (dit is een geheel herziene uitgave van “Reiskookboek Italië” dat in 2006 verscheen)
Taal: Nederlands
Aantal pagina’s: 206
ISBN: 9789038804316
Prijs: €16,50
Andere titels: Vakantiekookboek Spanje en Vakantiekookboek Frankrijk.

[Noot: de uitgever stuurde mij het boek als recensie-exemplaar op verzoek van de auteur. De recensie vertegenwoordigt mijn onafhankelijk oordeel.]