Truffle Smashburger Gourmet

Ik eet zelden of noot hamburger en ga nooit naar McDonald’s. Vreetschuur met troepeten, wat mij betreft. Sorry voor de liefhebbers. Eens in de zoveel tijd (we hebben het echt over jaren). Drie jaar geleden maakte ik de iconische Big Mac-saus na. Een geslaagd grapje. Vandaag was weer zo’n schaars moment dat ik hamburger maakte, omdat ik een aardig hamburgerbroodje zag. Ik bedacht mijn eigen hamburger deluxe, de Truffle Smashburger Gourmet. Een sappige burger Italiaanse stijl. Met puur rundvlees, pancetta, truffelmayo, tomaat en sla, Parmezaanse kaas en homemade rodewijn-balsamico—uiencompote. Hm, best lekker wel, voor een keertje. Ik dronk er een Barbera d’Alba Superiore bij en dat was een fijne combinatie.

De Truffle Smashburger Gourmet, fastfood heruitgevonden voor fijnproevers.

Smashburger platslaan

Smashburger platslaan

Smashburger
Ik hoor je nu misschien zeggen: “Hamburgers ken ik, maar wat is een smashburger?? Een smashburger is de moderne, culinaire evolutie van de klassieke hamburger. In plaats van een dikke vleesplak die rustig gaart, wordt een los balletje puur rundergehakt keihard op een gloeiendhete (gietijzeren) plaat platgedrukt(‘to smash’). Door die druk en hitte ontstaat een dunne, krokante korst vol umami, terwijl de binnenkant sappig blijft. Het geheim? Je houdt het vlees volledig puur: geen ei, paneermeel of specerijen, alleen goed rundvlees met wat zout en peper ná het bakken. Deze techniek ontstond in de jaren ’50 in Amerikaanse diners en werd de laatste jaren herontdekt door chefs wereldwijd. Het resultaat: intens vleesaroma, krokant buiten, smeuïg binnen; precies wat mijn Truffle Smashburger Gourmet zo onweerstaanbaar maakt. Fastfood heruitgevonden voor fijnproevers.

ingrediënten Truffle Smashburger Gourmet

ingrediënten Truffle Smashburger Gourmet

rode ui met rode wijn en balsamico

rode ui met rode wijn en balsamico

Maillard-effect bij de smashburger

Maillard-effect bij de smashburger

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 zachte hamburgerbroodjes of briochebroodjes
  • 2 smashburgers van puur rundergehakt (ca. 100gr elk, niet aangemaakt)
  • 6 plakjes pancetta (middelvet, met mooie marmering)
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 20ml rode wijn
  • 1EL balsamicoazijn (goede kwaliteit)
  • 2-3EL truffelmayonaise
  • schaafsel Parmezaanse kaas
  • 1 tomaat, in dunne plakjes
  • Handje rucola of veldsla of romaine
  • Zeezout & zwarte peper
  • Olie om in te bakken

Bereiding
Tip: neem een gietijzeren grilplaat of koekenpan met dikke bodem voor het bakken van de smashburger. Druk het balletje gehakt met een zware ‘burgerpress’ of de onderkant van een pannetje plat. Leg een stuk aluminiumfolie of bakpapier tussen het gehakt en de pers of pan om plakken te voorkomen.

  • Verhit je grillplaat of pan. Bak als eerste de pancetta op laag-middelhoog vuur tot ze goudbruin en krokant is. Laat uitlekken op keukenpapier en bewaar het vet op de plaat.
  • Maak nu in een aparte pan de rode ui met rode wijn & balsamico. Voeg een scheutje olijfolie toe en bak de ui zachtjes 5–7 minuten. Blus af met de rode wijn en laat inkoken tot bijna droog. Roer op het einde de balsamico erdoor en laat nog 1 minuut zachtjes pruttelen. Resultaat: zachte, glanzende, bijna jamachtige uien met een subtiel zuurtje.
  • Maak nu de smashburgers. Maak losse balletjes van het gehakt (ongeveer 100gr per smashburger). Leg ze op het hete midden van de grillplaat en druk stevig plat met een spatel,burger-pers of de onderkant van een pannetje. Bak de platgeslagen burgers 1½ à 2 minuten tot de onderkant goudbruin is, draai om en bak nog 1 minuut. .Breng ná het bakken op smaak met zout en peper.
  • Hamburgerbroodjes: halveer en rooster de binnenkanten kort op de grillplaat in het vet van de pancetta, tot ze licht goudbruin zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Bouw je hamburgers, van onder naar boven:
  1. Onderkant broodje.
  2. Besmeer het broodje met een laagje truffelmayonaise.
  3. Voeg rucola of veldsla of romaine toe.
  4. Haal de smashburger heet van de grilplaat of uit de pan en leg erop.
  5. Smashburger (heet uit de pan).
  6. Beleg de smashburgerPancetta (2–3 plakjes) met pancetta.
  7. Strooi en wat schaaflsel van de Parmezaanse kaas over.
  8. Voeg enkele tomaatplakjes toe.
  9. Werk af met wat truffelmayonaise.
  10. Leg de bovenkant van het broodje erop en druk licht aan.
  11. Serveer desgewenst met frietjes of chips erbij.
  • Serveer met cola, bier of een Italiaanse rode wijn (zie hieronder).

Resultaat: een sappige burger met krokante pancetta, gesmolten Parmezaan, zoet-zure ui en truffelromigheid — een gerecht dat de naam “burger” eigenlijk te bescheiden maakt.

Truffle Smashburger met Barbera

Truffle Smashburger met Barbera

Voor de wijnliefhebber: Ik koos voor een Barbera d’Alba Superiore, de “Much” 2023 van Prinsi. Fris, sappig, fruitig, puur en een perfecte match met deze Italiaanse burger. Maar je kunt natuurlijk ook voor bijvoorbeeld een Chianti kiezen.

Truffle Smashburger Gourmet met chips

Truffle Smashburger Gourmet met chips