Restverwerking van aardappelschijfjes die ik gisteren niet gebruikte, leidde tot dit gerecht. Tarte aux pommes de terre et oignons: Franse aardappel-uientaart. Met een frisse salade en natuurlijk een Elzasser pinot blanc erbij. Heerlijk als vegetarisch diner, maar ook lekker als lunchgerecht.
Tip: ik bakte de aardappelschijfjes een paar minuten in wat boter totdat ze een mooi kleurtje krijgen. Fransen doen dat niet, maar de gebakken aardappeltjes geven meer smaak aan het gerecht dan dat je alleen gekookte aardappelen gebruikt!
Ingrediënten (2 personen)
- 3-4 aardappelen, geschild (of je neemt een zakje aardappelschijfjes zoals ik)
- 1 (zoete) witte ui, in dunne ringetjes
- 75gr kwark (je kunt ook crème fraiche nemen, maar kwark is luchtiger)
- 1 ei en 1 eierdooier
- Peterselie en bieslook, gehakt
- Zout, versgemalen peper en nootmuskaat
- 3 ½ velletjes bladerdeeg, ontdooid
- Boter
- 1 bakblik van 35x11cm, ingevet of met bakpapier
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Kook de aardappelen in zout water bijna gaar (10-12 minuten). Laat ze afkoelen en snij ze in plakken van ca 3mm. Of neem voorgekookte aardappelschijfjes, die hoef je niet meer te koken. Tip: ik bakte de aardappelschijfjes nog een paar minuten in wat boter totdat ze een mooi kleurtje krijgen. Fransen doen dat niet, maar de gebakken aardappeltjes geven meer smaak aan het gerecht dan dat je alleen gekookte aardappelen gebruikt!
- Klop in een kom de kwark, melk, het ei en het eigeel. Doe de peterselie en bieslook erbij en breng op smaak met zout, peper en wat nootmuskaat.
- Fruit de uienringen in boter zachtjes in ca. 5 minuten glazig.
- Leg de bladerdeeg in de bakvorm. Prik met een vork enkele gaatjes in de deegbodem.
- Beleg het deeg met de zoete uienringen.
- Leg de aardappelschijfjes hier dakpansgewijs op. Bestrooi met een beetje zout, peper en nootmuskaat.
- Verdeel de kwarkmassa erover en bak gaar in ca. 20-25 minuten op 190 graden.
- Serveren: geef iedereen een stuk aardappel-uientaart en geef er een frisse salade met tomaatjes bij.
Varianten
Deze taart is vegetarisch. Als je wilt, kun je er spekjes bij doen. Bak die dan samen met de ui. Ook kun je er geraspte kaas (b.v. gruyère of emmenthaler) overheen strooien. Kijk dan wel uit dat de taart niet te bruin wordt. Of je vervangt de uien door prei, al dan niet met spekjes/bacon.
Wijntip: een milde pinot blanc uit de Elzas past heel goed bij dit gerecht. Wij kozen voor die van Dopff & Irion.
Bon appétit!
Geef een reactie