Van vrijdag 2 juni t/m zondag 18 juni 2017 staat Duitse riesling weer in de spotlights in de Nederlandse horeca, wijnwinkels en slijterijen. De deelnemende restaurants verzorgen speciale driegangenmenu’s met riesling-wijnarrangementen en bij deelnemende winkels kun je terecht voor een rieslingproeverij of een rieslingproefpakket. Voor de zevende keer organiseren Nederlandse restaurateurs en wijnhandelaren dit event samen met het Informatiebureau voor Duitse Wijn. Waarom verdient Duitse riesling deze sterrenstatus?

Riesling is een van de top-druivenrassen in de wereld. Dit druivenras kan absolute kwaliteitswijnen leveren èn is veelzijdig. Terecht dus dat riesling ook wel de ‘koning van de witte druivenrassen’ wordt genoemd! En nergens voelt dit druivenras zich meer thuis als in Duitsland. De mooiste rieslings vind je bij onze oosterburen. Tijd voor een nadere of hernieuwde kennismaking dus!

Riesling is King
Riesling is een van de top druivenrassen ter wereld. Niet voor niets dat riesling de koning wordt genoemd. Het is een heel herkenbaar druivenras, karaktervol, zuiver, met een frisse zuurgraad, fruitigheid en vaak een relatief laag alcoholpercentage. In de aroma’s vinden we bloesem, citrus (citroen, grapefruit), appel, peer, mineraliteit, maar ook perzik en soms honing en met het rijper worden tonen van pétrol. Topwijnen van riesling kunnen bovendien enorm lang ouderen.

De helft van de aanplant van riesling in de wereld komt uit Duitsland en nergens bereikt het druivenras zo’n topkwaliteit en veelzijdigheid. In alle Duitse wijngebieden vind je riesling. Het meeste in de Pfalz, Moezel, Rheinhessen, Rheingau, Württemberg, Nahe en Baden. Riesling is gezichtsbepalend voor het hedendaagse imago van Duitse wijnen. Duitse riesling Rocks: riesling is hip, modern en geliefd. Duitse riesling kan je een aangename verfrissende kick geven, maar kan je ook weelderig verleiden.

Veelzijdig
Veel wijnliefhebbers hebben wel van riesling gehoord, maar lang niet iedereen kent de veelzijdigheid van riesling. Zo heb je bijvoorbeeld droge, verfrissende riesling uit Franken, maar ook lichtvoetige, fruitige uit de Moezel (Mosel) en rijke, krachtige rieslings uit de Rheingau. En daarnaast zijn er de weelderige dessertwijnen van riesling. En wist je dat er ook prachtige mousserende wijn (Sekt) van riesling bestaat?

Tafelen met de Koning … RieslingWeeks in de horeca
Het beeld dat sommigen vermoedelijk nog van Duitse wijnen in het algemeen of riesling in het bijzonder hebben van een halfdroge of zoete wijn, is deels achterhaald. De eigentijdse Duitse riesling biedt juist een enorme diversiteit en is bij uitstek geschikt aan tafel, als begeleider van de maaltijd. Helemaal leuk dus dat deelnemende restaurants je tijdens de RieslingWeeks laten kennismaken met riesling aan tafel met spannende en mooie wijn-spijscombinaties. De koning aan tafel! Wie wil dat nu niet!?

In de deelnemende restaurants door het hele land kun je genieten van een fantastisch 3-gangen menu incl. Duits wijnarrangement voor € 45,- (sterrenzaken + € 10,00 per ster). Benieuwd wat uw favoriete chef-kok en sommelier voor u bedacht hebben? De deelnemende restaurants en hun persoonlijke Rieslingmenu vindt je hier in de rubriek “deelnemende restaurants”. Reserveer bijtijds via www.heerlijk.nl/rieslingweeks en bestel het Rieslingmenu.

Haal de Koning in huis … RieslingWeeks in de wijnwinkel
Wil je liever thuis genieten? Ook diverse wijnwinkels voeren van 2 juni tot en met 18 juni speciale acties met Duitse riesling. In de winkels kun je wijnen proeven en/of de zorgvuldig samengestelde proefpakketten met Duitse rieslings extra voordelig aanschaffen. Zo kun je thuis op je gemak je favoriete Duitse riesling te ontdekken. Kijk hier voor deelnemende wijnwinkels en hun RieslingWeeks-activiteiten onder de rubriek “deelnemende wijnhandelaren.

Reserveren voor het rieslingmenu via:
www.heerlijk.nl/rieslingweeks.
Kijk voor deelnemende restaurants en reserveer hier je rieslingmenu met wijnarrangement.

Meer informatie voor restaurateurs of wijnhandelaren:
Wil je als restaurant of wijnhandelaar ook meedoen aan de RieslingWeeks 2017? Kijk dan hier voor meer informatie.

Meer informatie over Generation Riesling:
http://generationriesling.de