In Griekenland noemen ze het κριθαράκι (‘kritharaki’) of manestra, in Turkije heet het ‘arpa şehriye’, in Italië spreken ze van ‘orzo’ of ‘riso’ (b.v. van De Cecco nr. 74) en in Israël heet het פתיתים (‘ptitim’, dat vlokken betekent); het komt min of meer op hetzelfde neer: kleine pasta in de vorm en grootte van een rijstkorrel. In Italië vind je orzo (dat ‘gerst’ betekent) veel in soep of je bereidt riso/orzo als risotto. In Griekenland en het Midden-Oosten wordt het in stoofpotten of pilaf gebruikt. Kritharaki is de vaste combinatie bij giouvetsi. Ik gebruikte daarom voor deze giouvetsi de originele Griekse kritharaki-pasta. De korrels daarvan zijn net een slagje groter dan de Italiaanse riso of orzo, maar als je de Italiaanse kunt krijgen is dat ook prima.

Snelle stoofschotel
Normaal ben je met een Griekse stoofschotel met lams-, geiten- of rundvlees als snel 2 uur bezig. Ik heb een lekkere snelle variant van het klassieke Griekse gerecht giouvetsi (of youvetsi; spreek in beide gevallen uit als: joe-vet-si)  gemaakt. Giouvetsi is een Griekse stoofschotel met vlees, tomaat en Griekse pasta (kritharaki). Door gehaktballetjes te gebruiken, kun je nu snel een heerlijke Griekse stoofschotel op tafel zetten! Ik heb voor lamsgehakt gekozen, maar je kunt natuurlijk ook rundergehakt gebruiken. Als je de kritharaki niet – zoals officieel hoort – aan het einde van de gaartijd in de stoofpot zelf meekookt, maar apart kookt (zie tip onderaan), dan bespaar je zelfs nog wat tijd bij mijn snelle versie omdat je een en ander tegelijk kunt doen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 300gr lamsgehakt (of rundergehakt)
  • 1TL lamskruiden (kruidenmix voor lamsvlees bevat vaak veel gedroogde groene kruiden, zoals tijm, rozemarijn en daarnaast o.a. peper of piment en soms uienpoeder, kardemom en andere specerijen. Erg lekker bij lam is ook baharat, breed verkrijgbaar sinds Jonnie Boer het in de euroma-serie Original Spices uitbracht; dat kun je in dit gerecht prima als alternatief gebruiken als je geen lamskruiden hebt)
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1TL kaneel
  • Bouquet garni met een laurierblaadje en een aantal verse groene kruiden (ik nam een takje rozemarijn, een takje tijm en wat oregano)
  • 125ml rode wijn
  • 125ml kipbouillon
  • olijfolie
  • Zout en peper
  • 100gr fetakaas, verbrokkeld (of meer naar eigen wens)
  • Een handvol peterselie of koriander, grof gehakt

Bereiding

  • Meng lamsgehakt, lamskruiden, peper, ei en paneermeel en breng op smaak met zout en peper. Maak er gehaktballetjes van (ca. 3cm doorsnede).
  • Braad de gehaktballetjes aan en haal ze uit de pan.
  • Fruit ui en knoflook.
  • Doe nu de gehaktballetjes terug in de pan.
  • Giet het blik tomatenblokjes met sap erbij, kaneelpoeder, het bouquet garni, de wijn en de bouillon en breng aan de kook. Laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Doe dan de pasta erbij en roer goed om. Laat nu nog 12-15 minuten koken (afhankelijk van de gaartijd van je pasta). De pasta moet wel onder het vocht staan, maar je mag aan het einde van de kooktijd niet meer veel vocht hebben. Giet er dus eventueel af en toe wat bouillon bij, maar niet teveel. Is je saus aan het einde toch wat te dun, laat het dan met de deksel van de pan nog wat verkoken.
  • Haal het bouquet garni eruit en breng op smaak met zout en peper.
  • Garneer met de feta en de peterselie of koriander en serveer.
  • Geef er een frisse salade of Griekse salade bij.

Tip voor een nog snellere gaartijd: is het je teveel gedoe om de pasta in dezelfde pan te koken, kook de pasta dan apart in groente- of kipbouillon en laat de gehaktballetjes tegelijkertijd ca. 20-25 minuten pruttelen. Doe de pasta daarna bij de gehaktballetjes-tomatenschotel en roer voorzichtig door.

Wijntip: sappige rode wijn uit een warm gebied, bijvoorbeeld uit Griekenland of Zuid-Italië. Wij dronken er 2015 Mendoza, malbec, Brazos de los Andes van Zuccardi bij (€8,99 bij AH). Elegante malbec met fijn zacht zuurtje dat mooi harmonieert met de stoofschotel en voldoende kruidigheid heeft om tegen de smaken in de giouvetsi op te kunnen. In 2015 ben ik nog bij de Zuccardi’s in mendoza geweest, dus dit was een aardig ‘weerzien’!

καλή όρεξη. Kalí órexi! Eet smakelijk!